Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trenčín je malé Grécko

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Rozhovor s primátorom Trenčína Richardom Rybníčkom o finančnej situácii mesta.

.v akej výške chcú dnes poslanci Smeru dotovať HK Dukla Trenčín?
Dotáciu chcú navýšiť o 250-tisíc eur. Nerozumiem, z akej filozofie vychádzajú poslanci Smeru v Trenčíne – prečo najprv pri schvaľovaní rozpočtu schválili najnižšiu možnú dotáciu pre Duklu a potom zmenili názor. .ak ich návrh prejde, čo to bude znamenať?
Že ktorákoľvek súkromná spoločnosť, ktorá podniká na základe zmluvy v našom majetku, môže kedykoľvek zakričať, urobiť tlačovku, povyhrážať sa a poslanci budú rozdávať peniaze. Presne to, čo sa dialo v predošlých rokoch, keď bolo mesto kolenačkový subjekt, dojná krava pre každého, kto sa vyhrážal. .čo to bude znamenať ekonomicky?
Bude to obrovský problém pre mesto, ktoré je v katastrofálnej ekonomickej situácii. Mesto na to nemá, čiže prehĺbime jeho dlh. Momentálne je účet mesta v mínuse 2,5 milióna eur, teda Trenčín nemá vlastné zdroje. Tak je to od prvej chvíle, ako som sem prišiel. Celkové záväzky sú 37,21 milióna eur. Zatiaľ sa nám podarilo znížiť dlh úsporami o dva milióny. Ale musíme ešte viac. .koľko kapitálu potrebuje Trenčín získať do konca roka?
V kapitálových príjmoch šesť miliónov eur. Teda musíme predávať majetok. Môj predchodca sa správal ako statočný grécky socialista, rozdával na všetky strany a len v minulom roku vyrobil sekeru 11 miliónov eur, pričom už predtým mal dlh. V poslednom období sa bezhlavým spôsobom objednávali služby, pričom primátor vedel, že ich nemá z čoho zaplatiť. Trenčín je malé Grécko.  .máte analýzu nákladov prevádzky štadióna, keď tvrdíte, že mesto to dokáže urobiť lacnejšie ako klub?
Nemáme analýzu, ale som o tom hlboko presvedčený. .dokonca za menej než za 398-tisíc eur?
Áno. .vaši kolegovia vravia, že by sa dalo ušetriť novými investíciami, znížením energetickej záťaže. Je rozpočet na takúto investíciu pripravený?
V rozpočte na samotnú investíciu nemáme peniaze, ale je to vec stratégie. Máme rozpracované systémy, napríklad Siemens nám dokáže zabezpečiť nové zariadenia bez našej investície. Budeme platiť rovnako ako doteraz pri starých zariadeniach, ale oni si z toho prvé štyri roky vezmú 40 percent, ktoré sa ušetria inováciou. Musíme však najprv dostať štadión pod kontrolu. Zmluvu som Dukle vypovedal preto, lebo oni sami nám nevedeli povedať, koľko stojí prevádzka štadióna. .františek Hossa tvrdí, že čakal na magistráte pol druha hodiny a neprijali ste ho.
Pán Hossa podľa mňa nehovorí pravdu. Aj som sa na to pýtal, či tu čakal, ale o ničom takom neviem. .čo si myslíte o hokejistoch, ktorí sa na tom brífingu zúčastnili?
Neuveriteľne si ich vážim. Pre mesto a krajinu toho urobili veľa. Myslím si, že do toho boli vtiahnutí, no nevedia, aká je situácia. Tu nik nespochybňuje hokej. Dúfam, že sa Dukle bude dariť. Mrzí ma však, že boli vtiahnutí do politiky. To, čo hovorili, nebolo spravodlivé voči občanom mesta. Myslím si, že vedia hrať hokej a teraz sa pustili do témy, ktorej nerozumejú.      
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite