Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ticho po búrke

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Mediálny obrázok Trenčína v posledných týždňoch dával na výber: buď koniec hokeja alebo bankrot mesta. Ako to už v športe chodí, v konflikte prevažovali emócie.

.streda 13. júla. Miestna hokejová elita a trenčianske hviezdy NHL zvolali brífing, na ktorom označili posledné kroky primátora Richarda Rybníčka za pokus zlikvidovať hokej v meste. To je na Slovensku pomerne vážna obžaloba: bez Trenčína ako zásobárne talentov by boli najväčšie medzinárodné úspechy nášho národného športu nepredstaviteľné. Akcionári Hokejového klubu Dukla Trenčín František Hossa, jeho synovia Marián a Marcel a tiež Pavol Demitra spolu s bývalými spoluhráčmi Brankom Radivojevičom a Tomášom Kopeckým prišli vyjadriť nespokojnosť s tým, že Rybníček vypovedal zmluvu o prevádzke zimného štadióna. 
V emocionálne vypätej atmosfére za prítomnosti rodičov mládežníckych hokejistov vyhlásili, že zmena podmienok pre Duklu bude znamenať koniec hokeja v Trenčíne. „Hokej si nedáme, štadión neodovzdáme!“ citoval denník Šport Hossu staršieho. „Deti majú inšpiráciu, neviem si predstaviť, že sa tu s hokejom skončí,“ dodal Demitra. V podobnom duchu sa vyjadril aj Kopecký, ktorý do mesta dvakrát priniesol Stanley Cup. 
Hossa chcel podať na Rybníčka žalobu za konanie proti predpisom mesta a iniciovať referendum, v ktorom by občania mohli primátora odvolať. Rybníček sa nedal a akciu Hossovcov označil za vydieranie.
Atmosféra medzitým vychladla a obe strany sú ochotné rokovať. Jedno je dnes isté. Ak si chceli hokejisti dramatickými apelmi získať na svoju stranu ľud,  nepodarilo sa im to. Verejná mienka stojí skôr za Rybníčkom. Sú na jeho strane aj argumenty?  .pridrahý štadión
Zimný štadión patrí mestu od roku 2004, keď mu ho armáda predala za korunu. Zároveň vznikla akciová spoločnosť HK Dukla Trenčín, kde majú svoje akcionárske zastúpenie aj spomínaný František Hossa, Pavol Demitra či Róbert Švehla. Klub mal mestský „zimák“ v nájme a od mesta dostával dotáciu, aby vykryl kompletné náklady energeticky náročného štadióna. Rybníčkovi sa však dotácia 550-tisíc eur zdala privysoká. Mesto na tento rok Dukle odkleplo len 120-tisíc eur na vykrytie starých záväzkov a primátor Dukle pred dvoma týždňami vypovedal zmluvu o prevádzke zimného štadióna, ktorý si mesto vezme pod svoje krídla, pričom klubu ho bude prenajímať. Prezident Dukly Jozef Mitocha s týmto riešením súhlasil a zdalo sa, že nebude problém. Mitocha však odišiel na dovolenku a spor medzi Rybníčkom a akcionármi sa naplno rozhorel.
„Musel som konať, keďže predtým mi povedali, že ak do 20. júla nevyrobia ľad, zavrú štadión,“ odôvodňuje Rybníček, prečo vypovedal zmluvu. Klub totiž mestu dlhuje 97-tisíc eur a bez vyriešenia dlhu mesto nesmie dať klubu dotáciu.
Dukla má pritom finančné problémy už dlhšie, vo februári mala nezaplatený účet za elektrinu 50-tisíc eur. Hrozilo dokonca, že klub, ktorý neskôr v play-off vyradil Slovan, nedohrá sezónu.
Ako je to však s prevádzkou štadióna? V posledných troch rokoch dostal klub v priemere okolo 550-tisíc eur ročne. Minulý rok mu bola pôvodne schválená dotácia len 400-tisíc eur, ale exprimátor Branislav Celler (SDKÚ) poslal klubu dva dni pred komunálnymi voľbami ďalších 150-tisíc. Podľa súčasného vedenia mesta to boli peniaze od železničnej spoločnosti, určené ako odškodné rodinám, ktorých domy padli za obeť stavbe železnice. Celler je momentálne na dovolenke, jeho reakciu sa nám nepodarilo získať.
Rybníček si v máji vyžiadal od klubu náklady na prevádzku štadióna. Dukla poslala ročný rozpočet na sumu 398-tisíc eur. Práve pre rozdiel medzi doterajšou každoročnou dotáciou a touto sumou nadobudol primátor podozrenie, že mesto v minulých rokoch financovalo nielen prevádzku štadióna, ale aj ďalšie výdavky klubu.
„Tých 398 tisíc eur, to je prevádzka, druhá vec sú opravy. Dokázali by sme sa vyšplhať až na 450-tisíc. Toto je starý štadión a denne nám tu vyskakujú nové problémy, potrebujeme rezervu na nutné opravy,“ vysvetľuje Generálny manažér Dukly a jej bývalý hráč Andrej Kollár.
Mesto ešte začiatkom roka urobilo v Dukle audit. Kontrola po faktúrach skúmala, na čo boli využité peniaze z mesta. „Časť dokladov ani nepredložili, alebo predložili len faktúru, ale nie doklad o zaplatení,“ tvrdí primátor. Dukla nedokázala vydokladovať 121-tisíc eur a uznala dlh mestu. Ten sa vykryl tohtoročnou dotáciou schválenou zastupiteľstvom. Kollár odmieta, že by účelovo viazané prostriedky boli použité nesprávne. „To máte ako s daňovou kontrolou, všeličo vám tam neuznajú.“ .zmier
Kollár dnes súhlasí, že pre klub je výhodné, ak si štadión vezme pod krídla mesto. To je však v príkrom rozpore s tým, čo akcionári Dukly hovorili na nedávnom brífingu. Ich pozícia bola jasná: ak mesto vypovie zmluvu, oni ako držitelia licencie hokej v Trenčíne zabalia. „Zostala panika, keďže bola nedopovedaná druhá časť. Zoberú nám štadión, ale stále je neistota, akú sumu budeme platiť za nájom,“ tvrdí Kollár. Jeho reakcia voči mestu je dnes o poznanie ústretovejšia: „Verím, že rokovania s pánom Rybníčkom budú solídne a nájdeme rozumný kompromis.“
Zmierlivejšie dnes znie aj reakcia Pavla Demitru, ktorý nevidí problém v tom, ak si mesto starosť o štadión vezme na seba. Očakáva však, že nájom za „zimák“ by nemal byť žiaden alebo veľmi nízky. Nemyslí si, že ich mediálna reakcia bola prehnaná? „Vzhľadom na to, ako s nami pán primátor komunikoval, to bolo v poriadku,“ hovorí Demitra pre .týždeň. „Bolo to dobré na jednu vec – že sa to pohlo ďalej,“ hovorí Kollár.
Ako nepravdivé sa ukázalo tvrdenie Dukly, že primátor na takýto krok nemal oprávnenie a mal sa radiť s poslancami, za čo ho chcel Hossa starší žalovať. Takýto predpis totiž neexistuje, čo v rozhovore s nami uznali aj predstavitelia Dukly. .zlý marketing
Problém s komunikáciou medzi primátorom a klubom má hlbšiu históriu. „Vždy sme skončili pri tom, že pre nich tento rok nemám peniaze, iba 120-tisíc eur, a chcem, aby sme sa dohodli na splatení ich záväzkov,“ tvrdí primátor. „Stále hovorili, že buď dostanú 500-tisíc od mesta, alebo nebude hokej v Trenčíne. Ja som povedal, že toľko nemám ani nedám.“
Kollár nepopiera, že si na stretnutiach žiadali pol milióna. „A primátor povedal: nemám, nedám. Tie mesiace treníc boli úplne zbytočné.“ Boli však ochotní zľaviť z nárokov? „Ak nás štadión stojí 400 až 500-tisíc a primátor ponúkne 120-tisíc, tak to je zľavenie z nárokov alebo likvidácia? To, že sa mesto postará o štadión, povedal primátor až teraz,“ hovorí Kollár.
Rybníček je nespokojný aj s marketingom Dukly, ktorá už vyše dvoch rokov nemá generálneho sponzora. „Bola tu kríza, každý klub má problémy. Nájsť generálneho sponzora nie je jednoduché. Taký partner by mal dať pol milióna eur, ale kto nám ich dnes dá? Celé je to o tom, že kto koho pozná,“ bráni sa Kollár. Samotný klub (bez dotácie mesta) žije približne z miliónového príjmu. „Dá sa vyčítať, že máme zlý marketing, uznávam, ale pracujeme na tom.“ 
Prečo bola teda potrebná vyhrotená tlačovka? „Kto nám pomôže, ak nie verejnosť? Na mesto už páku nemáme,“ odpovedá Kollár. Mali naň páku predtým? „Predtým to vždy fungovalo.“
Hoci to aktéri nechcú priznať, z Dukly je dnes cítiť, že celý konflikt mediálne prepálili. „Dohodli sme sa, že to už stiahneme z médií, a chceme sa bez ich asistencie férovo dohodnúť. Aj so ženou sa pohádate a udobríte sa. Ale naše manželstvo musí ďalej fungovať. Budem rád, ak by primátor prijal úlohu čestného prezidenta v našom klube,“ hovorí dnes Kollár.  .osekať rozpočet
Medové týždne ešte môže skomplikovať suma, ktorú si mesto vypýta za nájom. Rybníček poslal Dukle tri nájomné zmluvy: na štadión, reklamné plochy a nebytové priestory. Kollár ich má na stole a po ich preštudovaní sa rozbehnú záverečné rokovania. Zmluva ešte nenesie konkrétnu sumu a očakávania si primátor zatiaľ necháva pre seba, keďže majú byť súčasťou rokovaní.
Existuje pritom minimálne jeden rozumný dôvod, prečo by hokejisti mali za nájom platiť viac než len symbolické euro. Ak mesto odbremení klub od prevádzky štadióna, stav bude oproti minulým obdobiam vyrovnaný. Finančnej situácii mesta sa už prispôsobili iné (nielen) športové a kultúrne inštitúcie mesta. Napríklad miestni volejbalisti, hádzanári či festival Pohoda dostali sotva polovicu. Festival Artfilm nedostal nič.  .v aréne
Hoci tak primátor naznačuje, o netransparentných tokoch Dukly neexistuje priamy dôkaz. Podozrievať z nich hokejistov, ktorí súkromne vložili do klubu násobky sumy, než je tá, o ktorú sa teraz naťahujú, by bolo absurdné. Ale je otázne, či slávni hokejisti, ktorí väčšinu roka žijú v zahraničí, majú podrobné informácie o manažmente svojho klubu. V Trenčíne sa skloňuje najmä meno akcionára a dávnejšieho hráča Viliama Ružičku. Ten sa po nelichotivom „skandovaní“ svojho mena fanúšikmi na štadióne radšej stiahol z oficiálnych funkcií, no mnohí ho pokladajú naďalej za faktického šéfa klubu.
 
Istú pointu celému sporu pritom dáva zdanlivo okrajový kontrast. Kým chodby duklianskeho zimného štadióna zívali prázdnotou a na hracej ploche bol osamelý betón, o pár ulíc ďalej to v tom istom čase v Aréne Mariána Gáboríka doslova žilo: po ľade sa hmýrili desiatky nádejných hokejistov v plnej zbroji, medzi nimi zo tucet koučov a v plnej reštaurácii s výhľadom na ľadovú plochu ich sledovali príbuzní. V areáli azda nebolo kúta, kde by sa niečo nedialo. Hoci Marián Gáborík s otcom Pavlom dostávajú na mládež podobný príspevok ako Dukla, štadión postavili a prevádzkujú z vlastných zdrojov. 
Azda by hokejové elity kontrolujúce Duklu mali po inšpirácie zájsť kdesi úplne inde než do mestskej pokladnice pod hradom. Zvlášť dnes, keď na nej sedí krízový manažér.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite