Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kdeže sklamanie, Peter

.mário Gešvantner .časopis

Pred uzávierkou tohto vydania .týždňa ešte neboli výsledky tohtoročnej Tour de France konečné. Napríklad slovenský zástupca Peter Velits bol na priebežnom 25. mieste a do konca chýbali tri etapy.

Jedna horská, jedna časovka a záverečný príjazd na parížske Champ Elysées, kde už najlepší popíjajú priamo v sedle bicykla tradičné šampanské. Pokojne by si ho mohol dať aj náš Peter. Lebo ten, kto dokončí legendárne preteky, nenadarmo označované za tie úplne najťažšie na svete, je svojím spôsobom hrdina.
„Nemal som nohy na to a potom sa to aj v hlave zlomilo. Som už mŕtvy,“ napísal na Facebooku jediný zúčastnený slovenský cyklista po štvrtkovej etape. A predsa na druhý deň opäť vyrazil na trať. Sympaticky úprimný výrok 26-ročného mladíka, jedného z najväčších slovenských športových talentov ostatných rokov. Rodák z Bratislavy začal s bicyklom v Púchove, kde sa jeho rodina aj s dvojičkou Martinom, tiež úspešným cyklistom, presťahovala. Vtedy mali chlapci trinásť. Pod svoje krídla si ich vzal strýko Tibor a o všetkom rozhodlo, že v tom najdôležitejšom období obetovala pre rast chlapcov rodina takmer všetko. Ale tak to býva vo väčšine prípadov úspešných slovenských športovcov. Peter s bratom Martinom a rodinným zázemím postupne stúpali v cyklistickej hierarchii, dotiahli to do profipelotónu a Peter ako prvý Slovák v histórii dokázal obsadiť pódiové umiestnenie v pretekoch prestížnej Grand Tour, keď vlani na španielskej Vuelte (spolu s Tour de France a Giro d´Italia najrešpektovanejšie etapové preteky planéty) obsadil famózne tretie miesto. A to má na konte aj titul majstra sveta v kategórii do 23 rokov!
Na štart Tour de France sa Peter Velits postavil tretíkrát. Znovu s predsavzatím byť spokojný v cieli a nazbierať ďalšie množstvo skúseností z vrcholného podujatia. Napokon dokázal omnoho viac, veď sa dlho držal v najlepšej desiatke. Keď z nej po páde a s pribúdajúcimi kilometrami vypadol, bol sklamaný, pretože už veril, že sa v desiatke udrží.
Slovo sklamanie je však po tohtoročnom pôsobení na „Starej dáme“, ako Tour de France nazývajú, prisilné. Peter Velits nesklamal seba a určite ani svoje okolie a už vôbec nie fanúšikovskú obec. Naopak, opäť sme raz mohli s napätím sledovať špičkové vrcholné podujatie so slovenským zástupcom, ktorý mútil vodu v absolútnom popredí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite