Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Trnka: Mello je zrejme v Kosove
V prípade Karola Mella, obvineného z vraždy v Moste pri Bratislave, pri ktorej zomrela nevinná žena a dieťa, došlo k zmareniu akcie na jeho zadržanie. Slovenskí policajti mali informácie, kde sa Mello nachádza, a čakali na vydanie medzinárodného zatykača. Po jeho vydaní plánovali v spolupráci so zahraničnou policajnou službou využiť moment prekvapenia a Mella zadržať. „Dúfali sme, že sa informáciu o vydaní zatykača dozvieme skôr ako Mello alebo aspoň skôr ako médiá,“ povedala hovorkyňa polície Denisa Baloghová.
Medzinárodný zatykač na Mella vydal Okresný súd v Nitre v piatok 15. júla. „Okamžite sme kontaktovali partnerskú zahraničnú policajnú službu. Tá nás však informovala, že Mello opustil priestor, kde sa zdržiaval, a v tejto chvíli nevedia, kde sa nachádza,“ vysvetlila Baloghová. „Po Mellovi sme mohli oficiálne vyhlásiť pátranie až v utorok 19. júla 2011, keď nám súd doručil medzinárodný zatykač.“
Ministerstvo spravodlivosti zodpovednosť odmieta. Podľa hovorcu rezortu Petra Bublu médiá získali a zverejnili informáciu o vydaní zatykača na Mella až v pondelok 18. júla. „Súd potvrdil médiám vydanie zatykača 72 hodín po tom, ako si dva rovnopisy rozhodnutia osobne prevzal prokurátor,“ tvrdí Bubla.
Zodpovednosť odmieta aj prokuratúra. Námestník Generálnej prokuratúry Dobroslav Trnka upozornil, že podnet na vydanie zatykača prišiel od polície 6. júla. Prokurátor Peter Šufliarsky ho však súdu doručil až 15. júla. „Počas týchto deviatich dní žiadny policajný orgán nepožiadal GP o urýchlené vydanie zatykača, čo mal spraviť, ak vedel, kde sa Mello nachádza,“ bráni svojho kolegu Trnka. 
Podľa neho polícia po vydaní zatykača nepožiadala prokurátora, aby zabezpečil jeho urýchlené doručenie orgánom, ktorým to prináleží. Okresný súd si vraj splnil všetky povinnosti. „Doručil zatýkací rozkaz 18. júla, nepochybil, urobil všetko v najbližšom možnom termíne,“ povedal Trnka. 
Trnka zároveň naznačil, že Mello sa zrejme nachádza v Kosove. Podľa neho však akýkoľvek kontakt s justičnými orgánmi tejto krajiny neprichádza do úvahy, pretože Slovensko tento štát neuznáva. Na otázku, či si myslí, že sa Karola Mella, ktorý dostal druhú šancu, podarí ešte niekedy chytiť, Trnka odpovedal, že je „reálny optimista“.
.vag Budú výpovede?
V médiách sa objavila informácia, že opustiť svoju prácu je ochotných už 3249 lekárov a do odborárskej akcie s výpoveďami sa zapojilo 48 nemocníc. Lekári deklarujú, že by svoj pracovný pomer ukončili do konca leta. Žiadajú vyššie platy, ale aj zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Tento krok odborári považujú za kľúčový a nechcú o ňom ani vyjednávať.
.eč Sčurko víťazí
Do finále tendra na výber budovy daniarov v Košiciach sa dostala len firma okresného šéfa SDKÚ Ondreja Ščurku. Podľa Mikloša bola jeho ponuka výhodnejšia ako konkurentova, hoci tá bola lacnejšia, ale Ščurkova firma by vraj štátu vrátila aj nadmerný odpočet z DPH. Podľa Fica bola zákazka „ušitá“ pre Ščurku. Radičovú obviňuje, že sa s Miklošom dohodla na mlčaní. .gaš Absolventi bez práce
Úrady práce evidujú rekordne veľa nezamestnaných absolventov škôl. Je ich najviac za posledných osem rokov, číslo sa v júni vyšplhalo na takmer 27-tisíc. Pracovný trh pritom ponúka príležitosti, ale firmy chcú najmä ľudí s praxou. Otázkou je, či svoje nezohráva nízka úroveň škôl, ktoré dostatočne nepripravia na prax, alebo aj túžba mladých predĺžiť si prázdniny. Uvidíme na jeseň.
.eč Automaty (p)odpísané
Prezident podpísal novelu zákona o hazardných hrách z dielne KDH, ktorá zakazuje výherné automaty v krčmách. Od roku 2013 budú len v herniach, kde sa však už nebude môcť fajčiť a piť alkohol. Obce budú mať od septembra kompetenciu zakázať vznik herne či kasína. Patologickí hráči budú mať zakázaný vstup do herne, ak o to oni alebo ich príbuzní požiadajú. 
.gaš Pokuta pre Slovnaft
Rada Protimonopolného úradu SR potvrdila pokutu pre spoločnosť Slovnaft. Firma má zaplatiť vyše 9 miliónov eur za zneužívanie dominantného postavenia formou diskriminácie pri veľkoobchodnom predaji benzínu a nafty. Slovnaft podľa úradu svojim odberateľom účtoval odlišné zľavy, ktoré nevedel objektívne zdôvodniť. Vyššie ceny dostali tie spoločnosti, ktoré boli od firmy viac závislé. Slovnaft s pokutou nesúhlasí a pripravuje žalobu na súd. 
.lk
Iveta Radičová/
po zasadaní európskych lídrov zneli optimistické slová o novom záchrannom mechanizme pre Grécko, ale naša premiérka použila výraz „riadený bankrot“, teda termín, ktorý sa v bruselských salónoch príliš nenosí a používajú ho skôr ratingové agentúry. Pavol Kubíček/
dekan Právnickej fakulty UK obhajoval v SME výber neznámej firmy z Prievidze, ktorá sídli v prerobenej garáži, na vypracovanie softvéru pre prijímacie pohovory. Škola už má pošramotenú povesť, takže by mala viac dbať na svoje dobré meno. Jaroslav Spišiak/
policajnému prezidentovi hliadka namerala medzi obcami rýchlosť 128 km/h (povolená 90). Policajný šéf priznal zlyhanie, Lipšic mu sľúbil pokutu podľa sadzobníka a stratu ročnej odmeny.  Spišiak sa ponáhľal za rodičmi, ktorým vietor strhol strechu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite