Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo ísť na Žákovic Open

.časopis .hudba

V piatok a v sobotu 22. a 23. júla bude 11. ročník festivalu Žákovic Open. Sú minimálne tri dobré dôvody, prečo sa do Trenčianskych Bohuslavíc oplatí zájsť.

V lete roku 1998 skupina Hex oddychovala a asi trochu aj skúšala na chalupe v Trenčianskych Bohuslaviciach. Na pivo chodili do Krčmy pod orechom, ktorú vlastnil ich kamarát Maroško Žákovic. Keďže mali so sebou aparatúru, rozhodli sa, že si v Marošovej krčme, alebo lepšie povedané pred ňou, zahrajú. Dopadlo to dobre a o dva roky si koncert zopakovali, tentoraz už spolu s kapelami Le Payaco a Hogo Pogo. Práve spevák Hogo Pogo Dušan Slimák vtedy prítomných divákov privítal legendárnou vetou: „Vitajte na nultom ročníku festivalu Žákovic Open!" Tak vznikol festival, ktorého oficiálny prvý ročník sa konal v roku 2001. Napriek tomu, že postupne rástol, dodnes si Žákovic Open zachoval atmosféru rodinného stretnutia, ktorého centrom sú členovia a priatelia skupiny Hex a Maroško, veselý majiteľ Penziónu Žákovic.
Prečo sa oplatí navštíviť Žákovic Open aj tento rok? .slovenská scéna
Hlavnou výstužou line-upu festivalu Žákovi Open sú tradične slovenské kapely. Od veselých Cpt. Slice cez ostré kapely Got Blue Balls či YouCoco a stále sa zlepšujúcich The Uniques až po fajnšmekerských Sounds Like This, príjemný Puding pani Elvisovej či legendárnu Zónu A. Zvláštne miesto medzi slovenskými hudobníkmi, ktorí v Bohuslaviciach tento rok vystúpia, má nepochybne Andrej Šeban. Výborný gitarista, žánre prekračujúci muzikant, pozoruhodná osobnosť. Andrej vystúpi na Žákovici v sobotu podvečer.
Hoci skupina Hex hrá často, jej každoročné vystúpenia v Bohuslaviciach sú niečím medzi oslavou návratu domov a priateľskou žúrkou. Hrajú doma, medzi svojimi, a to cítiť. .zahraniční hostia
Festival Žákovic Open sa len postupne a pomaly otváral zahraničným kapelám. Tento rok na ňom vystúpi niekoľko zaujímavých hostí z Česka a jedna skvelá kapela z USA.
Za všetkých českých hostí treba spomenúť Davida Kollera a jeho Band. Keď sme ich nedávno videli vo vypredanom bratislavskom MMC, padali nám sánky z toho, s akým drajvom a akou energiou Davidove zvláštne hity zahrali. Kapela, v ktorej hrá (výborne!) Marek Minárik na basgitare, znie robustne a priamo, hoci keď dobre počúvate, objavíte množstvo hudobných zaujímavostí.
Headlinerom Žákovicu budú tento rok Arrested Development, kapela, ktorá začiatkom deväťdesiatych rokov patrila medzi miláčikov MTV. Ak si však myslíte, že patria do kovošrtotu, tak sa veľmi mýlite. Arrested Development sa síce stiahli z hitparád a hudobných televízií, no hrajú stále výborne. Videli sme ich nedávno vo viedenskej Arene a hoci sme sa na koncert dobre pripravili (počúvaním aktuálneho albumu Strong z roku 2010), predsa sme boli prekvapení sviežosťou tejto dôležitej hiphopovej kapely a hudobníckym nadhľadom jej členov. Hovoria, že ich koncerty sú oslavou a presne tak sa na nich človek cíti. .ľudia
Vďaka tomu, že festival Žákovic je v porovnaní s Pohodou či Grapom pomerne malý, stretnete tu každého, koho stretnúť chcete. Každý má dosť času, ako dobrý duch sa na najneočakávanejších miestach zjavuje Maroško Žákovic (často s fľašou slivovice v rukách), prehodíte pár slov so známymi, s priateľmi preberiete veci, ktoré ste v pracovnom v pracovnom zhone nestihli, utužíte vzťahy a stretnutiami s ľuďmi, ktorých vídate len raz-dvakrát do roka, sa uistíte, že ste síce zase o rok starší, no váš svet sa až tak príliš nemení.
Tak preto sa na budúci víkend oplatí ísť do Trenčianskych Bohuslavíc na festival Žákovic Open.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite