Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto príde po Ottovi?

.martin Hanus .časopis .profil

Politika je vraj preňho ako vírus a nevylučuje, že sa do nej vráti, oznámil minulý týždeň, krátko pred pohrebom svojho otca vo viedenskom Dóme svätého Štefana, Karol von Habsburg. Má však niekto z tejto generácie Habsburgovcov na to, aby Európu ešte zaujal?

.v minulom vydaní .týždňa sme si na túto otázku nepriamo odpovedali: smrť 98-ročného Otta von Habsburga, ktorý síce na rozdiel od svojho otca nesedel na tróne, ale celé trištvrtestoročie aktívne vstupoval do európskej politiky, sme aj my označili za symbolický koniec Habsburgovcov. Pozrime sa však na Ottových potomkov bližšie. Môže niektoré z jeho siedmich detí, ktoré pôsobia vo viacerých kútoch sveta, aspoň trochu vystúpiť z otcovho tieňa? .ach, ten Karol
Nespornou hlavou rodiny je dnes rakúsky občan Karol von Habsburg, ktorý sa Ottovi a jeho manželke Regine narodil po piatich dcérach ako prvý syn. Dnes je tak pre presvedčených monarchistov dedičným následníkom trónu práve on. Ak sa teda 50-ročný Karol v týchto dňoch hlási k slovu a potvrdzuje svoje politické ambície, činí si tak len svoju rodinnú povinnosť. Ku Karolovmu potenciálu však treba byť skeptický. Karol si už raz politickú kariéru vyskúšal a pohorel. V polovici 90. rokov sa dostal na kandidátke ľudovcov (ÖVP) do Európskeho parlamentu, kde sedel vedľa svojho slávneho otca. V jeho tieni aj zotrval. Čoskoro vysvitlo, že vo volebnej kampani mladého Habsburga sa použili spreneverené peniaze jednej charitatívnej organizácie. Sám Karol, ktorý bol aj vo vedení tejto organizácie, sa bránil, že o zneužití prostriedkov, určených pre deti v chudobnom svete, netušil. Habsburgovi sa nič nedokázalo, ale jeho morálna povesť utrpela. Nepomohla mu ani ďalšia aférka: cez hranice chcel prepašovať briliantový diadém v hodnote vyše 100-tisíc  eur, ktorý mal podľa platných zákonov nahlásiť. Rakúske úrady mu za to vyrubili nemalú pokutu.
Karol sa tak stal pre ľudovcov príťažou, tí ho už nemienili kandidovať, a tak si Ottov syn založil Kresťansko-sociálnu alianciu. Poddaný rakúsky ľud si ho však už nevšímal. Predsa len, tento Habsburg, ktorý je pre médiá okrem afér zaujímavý najmä faktom, že nedokončil štúdium práva a žije oddelene s manželkou, sotva vyrobí dieru do sveta. Po Karolovi prechádza nástupnícka línia na jeho 14-ročného syna Zvonimira, ktorého politickú budúcnosť ťažko predpovedať (monarchistom neostáva, než sa modliť, aby Zvonimir podedil čo najviac od svojho dedka). .georg von Budapest
Ďalším v rade je mladší Karolov brat, 47-ročný Georg. Ten ostal verný habsburgovskej rakúsko-uhorskej tradícii a na začiatku 90. rokov sa natrvalo usadil pri Budapešti. Naučil sa po maďarsky a na rozdiel od svojho brata si vybudoval vzorné renomé. Socialistický premiér Gyula Horn ho požiadal, aby bol akýmsi zvláštnym veľvyslancom Maďarska v EÚ. A keď Maďari vstúpili do Únie, stal sa prezidentom tamojšieho Červeného kríža. Georg hovorí, že si nevie predstaviť život bez politiky, keďže jeho rodina v nej uviazla od roku 964. Pred dvoma rokmi to skúšal na kandidátke Maďarského demokratického fóra do Európskeho parlamentu, no neuspel. Odmieta zatiaľ vstúpiť do maďarskej politiky, hovorí, že sa najviac cíti doma v európskych témach. Ak sa raz dostane do Štrasburgu, istotne nebude robiť Habsburgovcom hanbu. Ale zaujme?
V politike sú aktívne aj staršie sestry – 52-ročná Walburga Habsburg Douglas už stála vďaka otcovi pri veľkých dejinných okamihoch. Dňa 19. augusta 1989 zastupovala Otta na takzvanom paneurópskom pikniku, keď na rakúsko-maďarských hraniciach symbolicky prestrihla ostnatý drôt. Niekoľkohodinové otvorenie hraníc vtedy využili stovky občanov NDR na útek do Rakúska. Walburga sa neskôr vydala za švédskeho grófa, s ktorým dnes žije na zámku. Vo švédskom parlamente je poslankyňou za vládnu stranu Moderata a vôbec nie je vylúčené, že sa raz stretne so svojím bratom Georgom v europarlamente.   
A ešte je tu 54-ročná Gabriela von Habsburg. Katolícka dynastia musela stráviť jej rozvod. Svojho otca však stihla prekvapiť politickou kariérou. Umelecky orientovaná Gabriela pôsobila v gruzínskom Tbilisi ako profesorka na akadémii umenia. Keď sa začala Ružová revolúcia, neváhala ju podporiť. Na počesť revolúcie postavila pomník, ktorý prišiel slávnostne odhaliť Michail Saakašvili. Gruzínsky prezident následne Habsburgovej ponúkol občianstvo a pred časom sa jej opýtal, či by nechcela byť gruzínskou veľvyslankyňou v Nemecku. Odvtedy trávi Gabriela pracovný týždeň v Berlíne a cez víkend je s rodinou v Bavorsku, kde má ateliér. .zelený rebel Ulrich
Zo súčasných Habsburgovcov však najviac vody nezamútili Ottove deti, ale vzdialenejší príbuzný, 59-ročný rakúsky občan Ulrich Habsburg. Ten pred pár rokmi oznámil, že sa chce stať rakúskym prezidentom. V Rakúsku to spôsobilo veľký rozruch, keďže už 90 rokov tam platí ústavný zákon, podľa ktorého príslušníci niekdajších panovníckych rodov nesmú kandidovať za prezidenta. Ulrich – mimochodom ako jediný z dynastie – je ľavičiar a člen strany Zelených – vytrvalo protestoval, že je to nehorázna diskriminácia a napadol to na ústavnom súde. Postupne sa všetky politické strany zhodli, že antihabsburský zákon zrušia. Napokon, konkurencie z rodu Habsburgovcov sa v dohľadnom čase ani nemusia obávať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite