Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česká Partička oživila spomienky na Tele tele

.juraj Koiš .časopis .médiá

Kto si pamätá na populárnu satirickú reláciu Tele tele, ktorú na Slovensku vysielala TV Nova a neskôr Joj, ten je určite nadšený aj z českej verzie formátu Partička.

Tú prináša, podobne ako mnoho iných relácií odskúšaných na Slovensku, televízia Prima. Tentoraz však prekvapujúco nejde o tesnú spoluprácu s Joj-kou, ale o formát z Markízy. A ešte paradoxnejšie je, že ho vyvíja a pripravuje tím produkčnej spoločnosti Maya, ktorej predstavitelia nemali v minulosti s Primou práve ideálne vzťahy. Maya kedysi cez svoju dcérsku spoločnosť v Česku vyrábala veľmi úspešný novodobý seriál Rodinné putá, aby ho neskôr „pochovala“ pre právne spory s Primou. Obe strany sa vtedy rozišli v zlom, no čas hrany obrúsil. A tak mohla dať Prima priestor aj talentom v Partičke, ktorú podobne ako na Slovensku moderuje Dano Dangl. Slovenčina sa tak opäť spontánne dostala do prime-time českej televízie a zdá sa, že tam aj nejaký čas vydrží. Partička síce nebodovala v konkurenčne silnom piatkovom čase, ale po presune na pondelok sa jej začalo dariť, teda aspoň držať priemer stanice v podieli na trhu. Za bonus možno považovať aj pomerne nízke výrobné náklady, keďže celá šou je v podstate improvizácia s konštantnou kulisou. Takáto kombinácia môže mať pre Primu zásadný prínos.
Rozdielov oproti slovenskej verzii nie je veľa. Moderovanie a réžiu zvláda Dano Dangl, hudobník Marián Čurko si tiež drží svoj štandard. Hereckú zostavu vedú komici Richard Genzer a Michal Suchánek, ktorých dopĺňa Ondra Sokol a Igor Chmela.
A práve tu nastáva oživenie. V skečovej šou Tele tele boli Genzer so Suchánkom po pár úspešných rokoch na konci s dychom. V neskoršej talkšou Mr. GS predvádzali trápnosť kombinovanú s bezradnosťou. Presun do Partičky im však viditeľne prospel a patria medzi jej najsilnejšie články. O niečo menej sa hodí do zostavy občasne hosťujúca Táňa Vilhelmová, z ktorej autori zrejme chceli vyrobiť českú verziu Petry Polnišovej. Tento ťah dramaturgom nevyšiel a možno aj preto sa objavila len v dvoch z doterajších desiatich častí.
Celá relácia však pôsobí v českom podaní zatiaľ živšie a zaujímavejšie napriek tomu, že v nej vystupujú len štyria herci. Môže to byť dané tým, že sa zatiaľ kreatívne nevyčerpali. Slovenská verzia síce rotuje podstatne viac osobností, no na kreativite účinkujúcich sa už podpísal čas. Spustením českej Partičky získali aj slovenskí diváci, keďže dvojica Genzer – Suchánek občas oživuje dianie aj na Markíze. Pôvodne mala byť táto relácia v Česku „ušitá na mieru“ práve tejto dvojici komikov. Pražská Partička tak bude mať potenciál len dovtedy, kým sa „Geňa a Suchoš“ neopozerajú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite