Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudia by vybrali sudcov lepšie

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Hosťom .týždňa na festivale Pohoda bol aj minister vnútra Daniel Lipšic. Ak by bol za generálneho prokurátora zvolený Dobroslav Trnka, mafia by mohla oslavovať, povedal v diskusii minister.

.prečo ste prišli na Pohodu s viacerými ochrankármi?
Tieto veci vyhodnocuje Úrad na ochranu ústavných činiteľov. S výkonom funkcie ministra vnútra je však spojené aj určité riziko. Podarilo sa nám viacero záťahov proti organizovanému zločinu, ktorého eliminácia zostáva prioritou. A nejde len o vyholených, hrubokrkých mužov s reťazami. Týka sa to aj bielych golierov, ktoré si chcú cez peniaze a kontakty zabezpečiť vplyv v politike aj v justícii. Ľudí najviac hnevá, keď vidia v kľúčových funkciách kastu osôb, ktorej sa nemôže nič stať – triedu, ktorá si môže kúpiť slobodu, beztrestne rozkrádať miliardy, alebo napodobňovať šialeného strelca z Devínskej Novej Vsi. .boli ste ministrom spravodlivosti, teraz ste ministrom vnútra. Čo ste urobili, aby tu nebola kasta nedotknuteľných?
Presadili sme vznik Špeciálneho súdu a Špeciálnej prokuratúry. Problém justície je však oveľa hlbší – viete si predstaviť, že by v parlamente sedela možno polovica ľudí, ktorí tam boli aj za komunizmu? Revolúcia v justícii bola príliš nežná, odišlo len niekoľko sudcov a prokurátorov. Preto nastal čas diskutovať o tom, ako zrušiť túto kastu, ktorá si myslí, že si môže dovoliť všetko. Keďže parlament na to nemá silu, odvahu ani vôľu, musia to urobiť ľudia. .vy chcete, aby o sudcoch rozhodovali ľudia v referende?
Áno. Malo by sa týkať aj zrušenia imunity sudcov a poslancov, preukazovania pôvodu majetku či finančnej zodpovednosti verejných činiteľov. To všetko sú veci, ktoré vytvárajú triedu nedotknuteľných – veď sa len pozrite, akou fraškou je spor o imunitu. Poslanci vám na kameru povedia, že s ňou nemajú problém, na druhý deň však hlasujú proti. .naposledy hlasovalo za zrušenie trestnoprávnej imunity len 32 koaličných poslancov.
Súhlasím, že je to aj problém tejto vládnej koalície – aj preto si myslím, že nastal čas na radikálne riešenie. Čo sa stalo v kauzách ako nástenkový tender, kde boli rozkradnuté miliardy? Zatiaľ nič – polícia síce začala trestné stíhanie, ale tí, ktorí majú imunitu, sú chránení Generálnou prokuratúrou. Aj preto je dôležité, aby nebol na jej čele človek, ktorý bude svojim kamarátom zabezpečovať beztrestnosť. .ľudia si vo voľbách zvolili aj Mečiara, Fica či Gašparoviča. Nie je riziko, aby vyberali sudcov, ktorých navyše vôbec nepoznajú?
Ľudia si niekedy vyberú horších, inokedy lepších. V priemere by však vybrali lepších sudcov, ako ich dnes vyberá Harabin a jeho partia. .kde beriete istotu?
Pred rokom boli parlamentné voľby, ktoré rozhodli o zmene, ktorú zrejme málokto čakal. Každý z nás sa mýli, v demokratických voľbách je však šanca napraviť to – preto si myslím, že takýto spôsob výberu sudcov by bol lepší ako súčasný stav. Ale môžeme to urobiť aj inak – napríklad tak, že sudcovia a prokurátori by každý rok chodili na detektor lži, kde by odpovedali na otázky, či zobrali úplatok, alebo či ovplyvnili ich rozhodovanie kamarátske vzťahy. Možno je to radikálne, ale väzby časti sudcov na organizovaný zločin sú problémom, ktorý musíme riešiť.   .je video z baru Bonanno, na ktorom sa sudcovia Najvyššieho súdu a dočasný šéf prokuratúry Ladislav Tichý zabávajú na strelcovi Harmanovi, ojedinelý jav, alebo vypovedá o stave celej justície?
Poznám aj veľa odvážnych sudcov, ktorí, žiaľ, nemajú silné slovo. To video však odhalilo veľa – už len nahrávať to na kameru je zvláštny poryv mysle. Nehovoriac o tom, že tam bol sudca, ktorého chceme stíhať pre korupciu, aj prokurátor, ktorý má rozhodovať o tom, či bude tento sudca zbavený imunity. Mnohí ľudia si možno kladú otázku, prečo bol taký problém s voľbou generálneho prokurátora. Pokiaľ by tí šiesti koaliční poslanci, ktorí dali hlas Trnkovi, povedali, že je odborne lepší, má charakter a zmysel pre humor, v poriadku. Oni však nič také nepovedali, pretože to chceli urobiť tajne, pričom vedeli, že padne vláda. To znamená, že im bolo niečo prednejšie – buď to boli peniaze, alebo boli vydieraní. V tejto súvislosti mi napadol jeden príbeh, ktorý presne sedí na túto situáciu. Opísal ho Falcone vo svojej knihe Cosa Nostra… ... myslíte talianskeho sudcu Giovanniho Falconeho, ktorého v 80. rokoch zavraždila sicílska mafia?
Áno. V knihe spomína aj príhodu, ktorá sa stala jeho kolegovi. Jedného starého sicílskeho mafiána sa pri zatýkaní spýtal: „Povedzte mi, čo je to mafia?” A ten mafián mu odpovedal: „Predstavte si, že máte troch kandidátov na post prokurátora republiky. Prvý je skvelý odborník na trestné právo. Druhý má podporu všetkých vládnych strán. Ale vyhrá to ten tretí, ktorý je absolútny kretén. Toto je mafia.” Podobnosť so situáciou na Slovensku je možno čisto náhodná... ... znamená to, že ak by sa stal Trnka generálnym prokurátorom, mafia by mohla otvárať šampanské? Toto je tá mafia, o ktorej hovoril Falcone?
Áno. .takže Trnka je kandidátom, respektíve favoritom mafie?
Tých šesť hlasov, ktoré dostal od koalície, bolo získaných organizovaným zločinom – kupovaním alebo vydieraním. .zamysleli ste sa niekedy nad tým, že ste ministrom vnútra aj vďaka kúpeným alebo vydieraným poslancom?
Otázka stojí tak, či vieme minimalizovať riziká, aby k tomu nedochádzalo – napríklad tým, že sme presadili verejnú voľbu generálneho prokurátora – alebo je to na hodenie uteráka. Myslím, že treba bojovať ďalej – ak by bol zvolený Trnka, v tomto štáte sa toho veľa nezmení. .aj Dzurindova vláda končila s podozrením, že vládla aj s pomocou skorumpovaných poslancov, čo ste aj vy sám otvorene kritizovali. Nie je to rovnaký etický problém?
Rozdiel je v tom, že za Dzurindovej vlády niekto motivoval dvoch opozičných poslancov, aby hlasovali s koalíciou, pretože vláda bola v menšine. Teraz išlo o koaličných poslancov, ktorých chceli ovplyvniť kruhy z prostredia organizovaného zločinu. Ale nepodliehajme skepse, toto nie je len problém Slovenska. Navyše sa nám podarilo zachrániť Špeciálny súd, ktorý chcú teraz po našom vzore zriadiť aj iné krajiny. .sú aj dobré správy: Štefan Harabin príde o 70 percent platu. Prekvapilo vás toto rozhodnutie Ústavného súdu?  
Prekvapilo. Napriek tomu sme ešte ďaleko od toho, aby sme mohli povedať, že sme spokojní so situáciou v justícii. Je správne, že sa robia lepšie výberové konania, ich efekt sa však prejaví o desiatky rokov. Harabin je len symbol – ak by aj bol odvolaný z funkcie, dnešná Súdna rada by zvolila niekoho podobného. Možno aj sudcu, ktorý bol v bare Bonanno. Preto tvrdím, že nastal čas na spomínané radikálne riešenia. .na vypísanie referenda však treba 350-tisíc podpisov. Bude KDH iniciovať petičnú akciu?
Leto chcem využiť na diskusiu s ľuďmi, odborníkmi a následne prísť s návrhom otázok do referenda. Nemala by to však byť stranícka akcia – toto je vec, ktorá sa týka všetkých. Ak zistíme, že to ľudí zaujíma, chceme ísť aj do podpisovej akcie. .predstavme si, že za sudcov by kandidovali ľudia ako Trnka alebo Čentéš. Prvý má síce svojský zmysel pre humor, ale na mnohých pôsobí sympaticky. Druhý je slušný človek, navonok sa však javí ako suchár. Keď si budú mať ľudia vybrať, Trnka porazí Čentéša na celej čiare. Ste presvedčený, že takéto referendum je dobrý nápad?
Áno. Poviem to na príklade Harabina – aj vďaka nemu je dnes HZDS mimo parlamentu, keďže aj voličom opozície bolo jasné, že toto už je ďaleko za hranicou. Ak je prepustený nejaký veľký podvodník, ako napríklad Majský, je to smutné. Ak však sudca prepustí Karola Mella, obvineného z objednávky vraždy, pri ktorej zomrela nevinná žena a dieťa, treba povedať dosť, stačilo. Dnes sa súdy dohadujú, kto vydá na Mella zatykač. Ak je sudca závislý od svojho strachu rozhodovať závažné prípady, tak nie je nezávislým sudcom. .vidíte na Slovensku niekoho ako sudca Falcone?
Pre mňa je symbolom absolútnej čestnosti a zásadovosti sudkyňa Zlochová, ktorá bola chvíľu na ministerstve spravodlivosti mojou štátnou tajomníčkou. V roku 1968 si zavesila na dvere pojednávacej miestnosti ceduľu s nápisom: Počas okupácie nepojednávam. Následne ju vyhodili z justície, až do revolúcie pracovala v jednom výskumnom ústave. Po roku 1990 sa vrátila – až kým ju neodstavil Mečiar, pretože nešla po ruke Lexovej SIS. Žiaľ, už je na dôchodku. .dožijú sa mladí ľudia situácie, že aj na Slovensku raz bude odsúdený niekto vplyvný a bohatý, ak spácha trestný čin?
Som presvedčený, že áno. Vrátim sa k príbehu Špeciálneho súdu – keď Ústavný súd v roku 2009 rozhodol, že je protiústavný, mal som pocit, že sme definitívne prehrali. Potom vyšiel v médiách rýchly prieskum, podľa ktorého bolo za zachovanie súdu až 80 percent voličov vtedajšej vlády. Premiér Fico následne zvolal tlačovku a povedal, že ide súd zachrániť – v tom okamihu sme bola jedna veľká šťastná rodina. Ten súd sme zachránili, hoci to už vyzeralo beznádejne. V živote môžete veľakrát spadnúť, ale musíte sa postaviť a dobehnúť. Možno budete mať horší čas, ale nesmiete sa vzdať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite