Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Kráľ Kandaháru mŕtvy
Zavraždenie nevlastného brata afganského prezidenta Hámida Karzaja je ďalším mimoriadnym úspechom Talibanu. Ahmad Valí Karzaj bol azda najobávanejším mužom v krajine a neoficiálnym lídrom Kandaháru, teda kľúčovej afganskej provincie. Taliban sa o jeho zabitie pokúsil viackrát, tentoraz si objednal priamo veliteľa Karzajovej ochranky, ktorý Karzaja zastrelil vo vlastnom dome. Pritom len nedávno sa Talibanu podarilo zabiť policajného šéfa provincie.
Paradoxne, v tomto prípade Taliban Američanov až tak nezarmútil. Západ už dlho žiadal prezidenta Karzaja, aby svojho brata odvolal. Ahmad Valí Karzaj bol oficiálne iba predsedom provinčnej rady, nad ktorým stál guvernér, no bol to on, kto v skutočnosti riadil provinciu. Presvedčili sa o tom aj novinári z Neue Zürcher Zeitung, ktorí ho ešte stihli minulý mesiac navštíviť. Kým pred domom guvernéra bolo len zopár topánok, pred Karzajovým domom sa to nimi hemžilo, keďže sa k nemu schádzali kmeňoví vodcovia, lobisti a vybavovači z celého regiónu. Keď sa švajčiarski redaktori miestnych novinárov pýtali, či im môžu povedať niečo zaujímavé o Karzajovi, tí ich vysmiali. „To je to isté, ako keby sme strčili hlavu do tlamy leva,“ povedal jeden – pod podmienkou anonymity. Kráľ Kandaháru, ako miestni prezývali Ahmada Valího Karzaja, bol veľmi nebezpečný muž. Do jeho vreciek tiekli peniaze zo zahraničnej pomoci (len USA dáva mesačne Afganistanu 320 miliónov dolárov), bol zapletený do obchodu s drogami, so zbraňami aj do prostitúcie. Mal pod kontrolou stavebné firmy, rozhodoval o prideľovaní všetkých dôležitých zákaziek. A čím viac bohatol, tým väčšmi rástla aj jeho politická moc nad Kandahárom. Takto si na juhu Afganistanu vybudoval neohrozené impérium a stal sa v očiach Západu najkrikľavejším obrazom toho, ako vlastne funguje celá krajina: ako mafiánska štruktúra skorumpovaných oligarchov, ktorí mnohých frustrovaných obyvateľov ženú do náruče Talibanu. Na tomto stave nesie vinu samotný prezident, bez ktorého by jeho nevlastný brat nebol ničím, pretože ani nepatril k vplyvnému kmeňu. Hámid Karzaj ho však dostal do vplyvnej funkcie a celé roky ho z Kábulu chránil aj napriek nechuti Američanov. Tak vlastne vyzerá politika prezidenta vo všetkých provinciách, kde si dosadzuje jemu blízkych ľudí. A tí „kraľujú“ vďaka moci a miliónovým zákazkám.
.mh Zničí Tripolis?
Ako ukončiť konflikt v Líbyi, to bola hlavná téma rokovania európskych ministrov zahraničia, ktorí sa stretli minulý piatok. Povstalci postupujú smerom na Tripolis a očakáva sa, že by mohlo dôjsť čoskoro ku konečnej bitke. Ruský veľvyslanec varoval, že líbyjský vodca Kaddáfí má samovražedné plány a hodlá zničiť celé hlavné mesto. Vodca oponoval, že je to lož.
.eč Koniec tabaku
Boj proti fajčeniu sa dostáva celosvetovo do novej fázy. Islandský parlament bude hlasovať o programe, ktorý chce zrušiť na Islande fajčenie a cigarety by boli iba na predpis. Podobný program chystá Nový Zéland, ktorý chce fajčenie zlikvidovať do roku 2025. Fínsko si to plánuje do roku 2040. Štáty akoby medzi sebou vyhlásili súťaž, kto skôr zničí fajčiarov.
.eč Desiatky miliárd
Česká republika má vážny problém. Z rozhodnutia Európskeho súdneho dvora vyplýva, že ak Slováci, ktorí v minulosti pracovali v Česku, požiadajú o dorovnanie dôchodku na českú úroveň, Praha im bude musieť vyhovieť. Náklady môžu dosiahnuť až niekoľko desiatok miliárd českých korún ročne. Počet takýchto prípadov bol 4-tisíc, od minulého týždňa prudko rastie.
.jd Preč od jadra
Japonsko sa prekvapivo vydáva nemeckou cestou: kým Nemci hneď po katastrofe vo Fukušime oznámili, že v priebehu najbližšieho desaťročia vypnú jadrové elektrárne, vláda postihnutého Japonska trvala na tom, že jadro ostane kľúčovým zdrojom tamojšej energetiky. Po mesiacoch protestov však teraz premiér Naoto Kan oznámil, že aj Japonci postupne vystúpia z jadra.
.mh Bankrot USA?
Spojeným štátom americkým sa nedarí vyriešiť vlastnú dlhovú krízu. Začiatkom augusta hrozí krajine platobná neschopnosť, pokiaľ sa republikáni a demokrati nedohodnú na zvýšení dlhového stropu. Prezident Barack Obama mal minulý týždeň nahnevane opustiť spoločné rokovanie. Dospieť ku kompromisu je ťažké, pretože na otázku zvýšenia dlhového stropu sú naviazané aj ďalšie otázky ako (ne)znižovanie daní či citeľnejšie šetrenie.
.lk
Wolfgang Schäuble/
Nemecký minister financií vyhlásil, že problémy Grécka už ohrozujú euro ako také. Schäuble sa však zatiaľ vyhýba odpovedi na otázku, či by si vedel predstaviť riadený bankrot Grécka, ktorý požadujú významní nemeckí ekonómovia ako jedinú možnú cestu. Viktor Orbán/
Maďarská vláda akoby čakala na koniec predsedníctva EÚ: po tom, čo Orbán počas návštevy vedenia Číny ocenil čínsky model a zakázal v krajine protičínske demonštrácie, boli z verejnoprávnych médií masovo prepustení kritickí a nezávislí novinári. Nik Alm/
Radikálny rakúsky ateista vyhral svoj spor s úradmi a môže si dať do vodičáku fotku, na ktorej je so sitkom na hlave. Takto protestuje proti tomu, že moslimky môžu mať portrét so šatkou. Žiada v Rakúsku aj o registráciu Cirkvi lietajúcej špagetovej príšery.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite