Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Obmedzenie hazardu
Hoci si to slovenské médiá výraznejšie nevšimli, parlament schválil minulý týždeň prelomovú novelu zákona, ktorou sa u nás obmedzuje hazard. Slovensko sa tak od jednej z najliberálnejších krajín, ktorá hazard nijako neobmedzovala, zaradí v rámci Európy k štátom s prísnejšou legislatívou. Nový zákon pritom obmedzuje spoločensky najnebezpečnejšiu a u nás najrozšírenejšiu časť hazardu, ktorá postihuje najmä sociálne slabšie vrstvy.
Nový zákon obsahuje oproti súčasnému stavu štyri zásadné zmeny. Výherné automaty a videohry v krčmách a reštauráciách skončia a budú musieť byť umiestnené výlučne v herniach. Aby nešlo iba o formálnu zmenu, v herniach bude zároveň zakázané fajčiť a požívať alkohol. Posilní sa aj zodpovednosť samosprávy. Obce získavajú novú právomoc, vďaka ktorej budú môcť zakázať zriadenie herne na svojom území. A napokon, rodiny patologických hráčov (ako aj samotní hráči) môžu požiadať, aby im nebolo dovolené v herniach hrať a prevádzkovateľ herne to bude povinný rešpektovať. Dôležitou úpravou je aj technická zmena nastavenia výherných strojov, ktorá viac ochráni hráča a spomalí softvér na výhernom automate, aby naň bolo možné lepšie reagovať.
Novelu zákona podporili poslanci KDH, OKS, SaS, SDKÚ, SNS, štyria poslanci Mostu a traja nezávislí (Belousovová, Matovič, Ďurkovský). Jediná strana, kde zákon nedostal ani hlas, bol opozičný Smer. Štyria poslanci Ficovej strany dokonca hlasovali proti tejto novele ochraňujúcej sociálne slabšie vrstvy (Paška, Raši, Federič, Kubánek). Zákon, ktorý v minulosti opakovane a neúspešne predkladal poslanec Pavol Minárik, si teraz osvojili poslanci Pavol Hrušovský, Radoslav Procházka a Jana Žitňanská (všetci KDH).
Možno povedať, že po roku 1989 ide o najvýznamnejší krok v boji proti hazardu. Väčšina 81 poslancov rozhodla, že doterajšiu legislatívu, ktorú v minulosti presadil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ), nahradí zákon, ktorý viac chráni závislých hráčov a ich rodiny. Osobitým úspechom predkladateľov je, že zákon podporili aj jeho v minulosti najtvrdší kritici, napríklad Milan Hort z SDKÚ, ako aj fakt, že sa k nim pridali poslanci liberálnej SaS. Keďže zákon získal presvedčivú väčšinu, nemalo by ho ohroziť ani prípadné prezidentské veto. Ivan Gašparovič sa  zatiaľ nevyjadril.
.jd Čentéš čaká
Prezident Gašparovič až do oznámenia rozhodnutia Ústavného súdu o zákonnosti verejnej voľby nevymenuje zvoleného šéfa prokuratúry Jozefa Čentéša. Platí to aj potom, ako ÚS zrušil predbežné opatrenie o zastavení verejnej voľby GP. Predseda SaS Richard Sulík inicioval stretnutie s prezidentom a povedal, že na zdržovanie nemá dôvod. Ten zákon interpretuje opačne.  
.gaš Trest za omyly
Verejných činiteľov, ktorí z nedbanlivosti zavinia veľkú škodu na majetku štátu alebo obce, ujmu na zdraví, či dokonca smrť, bude možné od septembra odsúdiť na jeden až päť rokov. Výška škody musí dosiahnuť 500-násobok minimálnej mzdy, aktuálne ide o 133-tisíc eur. Ministerka spravodlivosti Žitňanská predpokladá, že zákon bude mať aj preventívny a odstrašujúci účinok.
.gaš Nekvalitná hydina
Hydinári sa sťažujú, že zdraviu škodlivý tovar, ktorý museli obchodníci po zásahu štátnych kontrolných orgánov stiahnuť, sa opäť predáva. Po stiahnutí z jedného obchodu sa naďalej predával v inom v tej istej sieti, vyhlásil to Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska. Kritika zaznela aj za predaj nekvalitných, dlhodobo mrazených kureniec z Poľska a Brazílie.
.jd Stíhaní
Dvaja policajti zo Šoporne budú stíhaní za prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa po tom, ako nezasiahli pri bitke v Zemianskych Sadoch. Policajti nepomohli napadnutému mužovi, naopak, prizerali sa ďalšej bitke, nezavolali pomoc a podozrivých nezaistili. Záznam bezpečnostnej kamery ukázal, že sa s násilníkmi poznali. Hrozí im dva až päť rokov za mrežami.  
.gaš Zákonník práce
Parlament schválil novelu Zákonníka práce. Hoci minister Mihál je spokojný a tvrdí, že pre firmy viac urobiť nemohol, zmeny nesplnili očakávania zamestnávateľov. Na druhej strane odborári avizovali, že sa obrátia na Ústavný súd. Nepáči sa im najmä, že odbory musia preukázať reprezentatívnosť aspoň 30 percent zamestnancov. Podľa Roberta Fica novela zhorší postavenie ľudí. Prezident Ivan Gašparovič váha s podpísaním zákona.
.lk
Robert Fico/
Publikované výskumy verejnej mienky sa po roku vlády Ivety Radičovej zhodujú v jednom: ak by boli voľby, ich víťazom by sa stal Robert Fico. Preferencie Smeru rastú, podpora vládnych strán klesá. Najväčšie problémy má aktuálne strana Bélu Bugára. Peter Zajac/
OKS podpísalo dohodu so stranou Most-Híd o pravidelnej účasti jedného svojho zástupcu na koaličných radách. Podľa Petra Zajaca to vytvára nový stabilnejší stav. Lepšie neskoro, ako nikdy, vyhlásil. Bugár musel ustúpiť a OKS dosiahla malé víťazstvo. Iveta Radičová/
Slovenská armáda je v zlom stave, kritizuje ju už aj premiérka. Máme armádu len o málo väčšiu ako jedna divízia, ale štruktúry ako v období, keď bola obrovská, vyhlásila. Vláda bude rozhodovať o jej ďalšej transformácii a znižovaní nákladov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite