Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tuskizmus

.mariusz Janicki .wieslaw Wladyka .časopis .klub

Donald Tusk buduje stranu, ktorá sa stotožňuje so štátom, spoločnosťou a demokraciou. Každý sa môže pripojiť k tomu, čo má byť skutočným koncom ideológií.

Doktrína tuskizmu spočíva v odsúvaní všetkých výraznejších ideí na okraj, pretože ohrozujú hlavný spoločenský prúd, ktorý sa musí brániť pred okrajovými a ideologickými nárokmi. Tak vyzerá politická línia na najbližšie voľby a možno, ak sa ukáže byť účinná, aj na dlhšie, dokedy bude prinášať zisk.
Aby premiér potvrdil túto prózu, potrebuje pridať trochu poézie. Preto hľadá nový pátos a predvádza divadelnú pokoru: kľaká si iba pred Bohom a národom. Odložil, aspoň zatiaľ, predtým tak často a ochotne vyhlasované litánie o modernizácii a európskosti. Nie preto, že by to zrušil, ale stratili pôvab a sviežosť.
Tusk, ako to zaznelo v jeho novoročnom príhovore, ale aj v iných rečiach, nepozná žiadny dôvod, aby nestál presne v politickom strede. Preto aj jeho údajný posun Občianskej platformy doľava, ako o tom píše konzervatívna tlač, vyplýva z faktu – ako to dokazujú posledné výskumy verejnej mienky, keď napríklad v otázke schvaľovania homosexuálnych zväzkov je až 54 percent populácie za – že názory Poliakov sa v tejto a ďalších spoločenských témach posunuli smerom k liberálnym a ľavicovým postojom. Takáto „ľavicovosť“ nemá preto väčší význam, ide prosto o zmenu kurzu Občianskej platformy, ktorá sama určuje, kde je stred.
Celé roky bol Tusk presvedčený, ako o tom neraz hovoril, že Poliaci sú v jadre konzervatívne a tradične založení ľudia, nie sú otvorení novým európskym trendom, a sám takým údajne bol. Teraz sa jednoducho hlási k novej väčšine, ktorá sa s dospievaním pokolenia narodeného v tretej republike (po roku 1990, pozn. red.), sekularizuje a prijíma civilizačné zmeny. Preto má dnes už preslávený výrok „nebudeme sa klaňať pred kňazom“ s ktorým sa spája patrón strany Právo a spravodlivosť Tadeusz Rydzyk, širší význam. Nepredstavuje typický ľavicový antiklerikalizmus, ale je výrazom toho, že hlavný spoločenský prúd sa pomaly vzďaluje náboženstvu. Klesá účasť na bohoslužbách a ako ukazuje nedávny prieskum, najmenej religiózne sú tie regióny, kde má Platforma najvyššiu podporu. Podobne aj jeho ďalší výrok – „Táto vláda sa dnes, a ak vyhráme, tak aj budúca vláda, nebude klaňať ani bankérom, ako to napríklad musí robiť Grécko a Portugalsko, ani odborárom,“ – má ukázať, že Tusk sa nespája so žiadnou skupinou a od nikoho nebude závisieť.
Tuskizmus je, skrátka, elastický. Môže byť obyčajný, zhrbený aj patetický, má svoju verziu na sviatky aj bežný deň. Niet v ňom vizionárstva, nevyzýva ľudí na veľké činy a ide tam, kde stojí masa. Autori sú redaktori poľského týždenníka Polityka, kde článok vyšiel. Krátené.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite