Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Penta žaluje Lipšica, súd zatiaľ nerozhodol

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Zo zmanipulovaných konkurzov údajne profitovali aj finančné skupiny. Ako biele kone spravidla vystupovali sociálne prípady, Rómovia či Vietnamci.

O existencii tzv. konkurznej mafie, ktorá operuje na slovenských súdoch, prvýkrát informoval minister spravodlivosti Daniel Lipšic v roku 2004. V podobnom duchu sa vtedy niesla aj správa SIS. Ministerská kontrola narazila na krajských súdoch v Bratislave a Banskej Bystrici na prípady, kde poslali sudcovia do konkurzu firmy aj bez splnenia kritérií – pričom konkurzného správcu vybrali mimo poradia.    
Podľa Lipšica spolupracovali sudcovia a konkurzní správcovia na zmanipulovaných konkurzoch, cez ktoré tunelovali zdravé firmy, aj s finančnými skupinami. Tie si najskôr vyhliadli „vhodnú“ solventnú firmu, pričom sami v účelovo založených firmách vyrábali fiktívne pohľadávky. Pohľadávka spoločnosti A sa s cieľom zakrytia majiteľov posunula spoločnosti B, ktorá mala veľa dcérskych firiem. Takáto sieť firiem mala napríklad sídlo v obci Žihárec v polorozpadnutej budove. Podľa Obchodného registra ich na jednej adrese – pri jednom mene a totožnom konateľovi – boli desiatky. Ich konateľmi boli nastrčené osoby, tzv. biele kone – zväčša sociálne prípady, Rómovia či Vietnamci.
Jedna z takýchto firiem – veriteľov – vždy poslala do zdravej firmy dve žiadosti o zaplatenie s doručenkou. Keďže zdravá firma so svojím „veriteľom“ nikdy neobchodovala a pohľadávku nikdy nepodpísala, na listy nereagovala. Veriteľ preto poslal žiadosť na začatie konkurzu, ktorý sudcovia často vyhlásili bez splnenia podmienok. „Chýbali napríklad dôkazy o tom, že firma je v dlhoch, niekedy sa nenašla ani súvaha (výkaz ziskov a strát – pozn. red.) firmy,“ tvrdí zdroj, ktorý bol súčasťou ministerskej kontroly na súdoch.  
A aké finančné skupiny mal na mysli Lipšic, keď hovoril o konkurznej mafii? „Jediná vec, ktorá mňa mrzí na zdravotnej reforme, je, že sa kreatívne k veľkým majetkom v zdravotníctve dostali práve tie finančné skupiny, voči ktorým sme v rezorte spravodlivosti napríklad v oblasti konkurznej mafie tak intenzívne bojovali," povedal v STV pred voľbami 2006. Na moderátorovu doplňujúcu otázku výrok spresnil: „Napríklad spoločnosť Penta." Aj za tento výrok ho finančná skupina v roku 2006 zažalovala. „Pojednávanie vo veci zatiaľ vytýčené nebolo. Vzhľadom na štádium, v akom sa nachádza prípad, sa k nemu nebudeme bližšie vyjadrovať," povedala Lea Krčmáriková z PR oddelenia Penty.
Lipšic inicioval ako minister spravodlivosti disciplinárne konanie voči ôsmim sudcom, ktorí sa mali podieľať na zmanipulovaných konkurzoch – väčšina obišla s miernejším trestom (napríklad zrážky z platu). Po voľbách 2006, keď sa stal šéfom rezortu Štefan Harabin (HZDS), boli disciplinárne konania zastavené. Kárne senáty v niektorých prípadoch rozhodli, že sudkyne pri výbere konkurzného správcu neporušili zákon.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite