Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Právnik, podnikateľ, sponzor, archeológ

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Zoroslav Kollár si meno a základný kapitál vybudoval ako advokát, ktorý sa špecializuje na konkurzy. Dnes patrí k najbohatším Slovákom s majetkom takmer 200 miliónov eur.  

.advokát a podnikateľ Zoroslav Kollár nie je žiadny suchár. V médiách síce často nevystupuje, vďaka rozhovorom v Hospodárskych novinách si však môžeme urobiť obraz o jeho životnom štýle. Vyštveral sa na Kilimandžáro a rád by aj na Mount Everest. Jeho vášňou je archeológia – s Berlínskou univerzitou financoval výskum v Sýrii, v Guatemale sa pokúša o odkrytie mayských pyramíd.
Kollár postavil aj prvý slovenský závodný okruh Slovakia Ring pri Orechovej Potôni, kde bol jeho hosťom aj prezident a amatérsky automobilový pretekár Ivan Gašparovič. Kollár sponzoroval aj kajakára Michala Martikána. „Hovoriť o presných sumách sa mi zdá ako prejav malomeštiactva. Môžem len prezradiť, že ide o osemmiestne číslo.“        
Dnes patrí Kollár k najbohatším Slovákom. Jazdí na aute Bugatti Veyron za vyše milión eur, jeho majetok sa odhaduje na takmer 200 miliónov eur. Kollár ovláda HTC Holding, ktorý vlastní výrobcu traktorov Zetor. Patria mu aj kúpele v Trenčianskych Tepliciach, pred pár rokmi predal pezinského výrobcu vín Vitis Trade firme Hubert. Ešte predtým vzkriesil Vineu, odmietol však ponuku od Coca-Coly a Vineu napokon predal Kofole.    
Kollár si však meno a základný kapitál vybudoval predovšetkým ako právnik, ktorý sa špecializuje na konkurzy. Medzi pozoruhodné konkurzy s jeho účasťou patrili napríklad Preglejka Žarnovica či Hydrostav. Z Kollárovej advokátskej minulosti zaujal aj prípad, ktorý opísal týždenník Trend. V marci 1997 priniesla poštárka do investičného fondu Pro Populo v Poprade list s doručenkou od advokáta Kollára. Keďže na liste nebola presná adresa, pracovník fondu zadržal poštárku a spolu list otvorili, aby si overili, či nejde o omyl. V obálke bol prázdny papier.
Zmysel takejto fiktívnej zásielky sa ukázal neskôr. Kollár konal za akcionára fondu BMI Securities, ktorý chcel prebrať fond Pro Populo. Keďže na prázdny papier nikto z fondu Pro Populo nereagoval, BMI sa obrátil na súd. Ten rozhodol len dva dni po tom, ako dostal podnet – súd zvolal mimoriadne valné zhromaždenie, z vedenia fondu Pro Populo však nikoho nevypočul. Za predsedu valného zhromaždenia vymenoval právnika, ktorý zastupoval BMI.
Kollár figuruje aj v ďalšom zaujímavom prípade. Taliansky Enel, ktorý vstúpil do Slovenských elektrární, sa mimosúdne dohodol s konkurzným správcom firmy M+S Investment Leasing, že zaplatí za dva kotly 20 miliónov eur, hoci ju už raz takmer vyplatil. Elektrárne totiž firme kedysi predali dva kotly v tepelných elektrárňach Vojany a postupne si ich odkupovali späť na leasing. Medzitým sa však firma M+S Investment Leasing dostala do konkurzu.
Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer) rozhodol, že kotly musia z konkurznej podstaty vykúpiť, hoci to nebolo nutné. Návrh na samokonkurz podal nový majiteľ, spoločnosť Millenium Administration. Táto firma sídli podľa Trendu v Londýne – na rovnakom poschodí ako firma Labastrex Services, kde je šéfom slovenskej zložky Zoroslav Kollár. Ten je aj predsedom dozornej rady v spoločnosti Castis Invest, kde mala skončiť časť peňazí z tohto konkurzu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite