Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Tristane, nová obeť
Už sa zdalo, že Dominique Strauss-Kahn odíde zo súboja s americkou chyžnou Nafissatou Diallovou, prisťahovalkyňou z Guiney, ako víťaz. Objavili sa nové skutočnosti, ktoré poukázali na to, že tá žena mala kontakty s narkomafiou a vykonávala prostitúciu, na čo údajne využívala aj priestory hotela Sofitel, v ktorom pracovala a v ktorom došlo k „útoku“ Straussa-Kahna na ňu. Samozrejme, neznamená to, že ju Strauss-Kahn nemohol sexuálne napadnúť, pred súdom jej to však odobralo značnú časť dôveryhodnosti. Niektorí francúzski socialisti začali uvažovať, či by Strauss-Kahn predsa len nekandidoval v ďalších voľbách na prezidenta. Strana to oficiálne odmietla ako „najslabší možný scenár“, ale nádej aj v politike žije dlho.
Potom však prišlo nové obvinenie a jeho iniciátorkou nie je žena s pochybnou minulosťou a  nízkym sociálnym postavením, ale mladá francúzska spisovateľka z dobrej rodiny, spriaznenej so socialistami. Tridsaťdvaročná Tristane Banonová zverejnila, že sa ju Strauss-Kahn pred ôsmimi rokmi pokúsil znásilniť, a podala naňho aj žalobu. Strauss-Kahn ju podľa jej vyjadrení zavolal k sebe domov, pretože s ním mala vopred dohodnuté interview. Obťažoval ju, násilím sa ju pokúsil nútiť k pohlavnému styku. Jej sa v šoku ledva podarilo ujsť a sadnúť do auta. Tristane Banonová, ktorá pracuje aj ako politická novinárka, o svojich skúsenostiach hovorila v médiách už v roku 2007, vtedy však neuviedla meno násilníka. Na žalobu sa odhodlala až teraz. Vysvetľuje to tým, že ju od súdneho postupu odhovárala jej vlastná matka. Tá je poslankyňou Socialistickej strany a druhá manželka Straussa-Kahna bola krstnou matkou Tristane. Veľmi znepokojujúco vyzneli aj vyjadrenia Tristaninej matky, ktorá sa aj teraz obáva najmä toho, že tento škandál zničí dcére kariéru. Strauss-Kahn aj túto žalobu, pochopiteľne, odmieta.
Čo s politikom, ktorý sa správa, slovami Tristane Banonovej, „ako šimpanz v ruji“? Na americkej politickej scéne, ktorá tiež nemá o podobné škandály núdzu, by sa mu z bahna hrabalo omnoho ťažšie. V Európe občas imidž neskrotného „samca“ politikovi pomôže. Strauss-Kahn však na rozdiel od takého Berlusconiho na konsenzuálnosť svojich afér zrejme nedbá. A to by už mohla byť prituhá káva aj pre Francúzov vyznávajúcich životné radosti.
.mg V uliciach mesta Hamá
V sýrskom meste Hamá protestovalo v piatok bezprecedentné množstvo ľudí. Približne pol milióna demonštrantov žiadalo odstúpenie prezidenta Bašára al-Asada. V meste bol vtedy americký veľvyslanec Robert Ford a demonštranti sa spoľahli, že na nich vládne tanky nezaútočia. Asad pristúpil na rokovania s opozíciou, svoje odstúpenie však nepripúšťa.
.mg Taliban áno?
David Cameron vzbudil pozornosť vyjadreniami k Afganistanu. Šokovala výzva hnutiu Taliban, aby sa zapojilo do politického procesu v Afganistane. Britský premiér tvrdí, že členovia Talibanu sa môžu stať hráčmi v politike, tak ako sa bývalí militanti zúčastňujú na politike Severného Írska. Vyhlásil to na stretnutí s prezidentom Hamídom Karzajom v Kábule.
.mg Dánske hranice
Dánsko sprísnilo kontroly na hraniciach a postavilo na priechody viac colníkov. Ilegálna imigrácia sa pre dánsku vládu stala politickým strašiakom. Ide aj o hľadanie ilegálnych látok, podľa vlády však nepôjde o systematické kontroly vozidiel a vlakov, takže sa vraj netreba báť narušenia dopravy. Susedné krajiny spochybnili legálnosť tohto kroku.
.mg Za život
V Poľsku vznikla iniciatíva podobná našej Novinári za život. Je však masovejšia a má priamy vplyv na poľskú politiku. Výzvu na úplný zákaz potratov totiž za dva týždne podpísalo až 600-tisíc ľudí a o téme bude rokovať aj parlament. Okrem novinárov sú signatármi ďalšie profesie,  najmä lekári a právnici. V spoločnom apeli žiadajú, aby parlament zmenil ústavu.
.jd Americký dlh
Počet nových pracovných miest vznikajúcich v USA bol v júni najnižší za posledných deväť mesiacov. Ozdravovanie pracovného trhu sa zrejme zastavuje. Mierne stúpa nezamestnanosť a stále sa pohybuje okolo 9 percent. Správy o nemilom vývoji práce negatívne zapôsobili na svetové akciové trhy. Navyše sa americkí volení zástupcovia ľudu stále nedohodli o kríze federálneho rozpočtu a na jej vyriešenie majú čas len do 2. augusta.
.mg Silvio Berlusconi/
Má politiky dosť, v ďalších parlamentných voľbách už kandidovať nebude. Tak sa vyjadril taliansky premiér v rozhovore pre denník La Repubblica a jeho odporcovia si vydýchli. Jeho strana zháňa náhradu za charizmatického, no rokmi i škandálmi ošúchaného politika. Bart De Wever/
Rokovanie o belgickej vláde padlo, keď návrhy socialistov blokoval vodca Novej flámskej aliancie. De Wever má iné predstavy ako jeho valónski socialisti, a tiež má pozíciu lídra najsilnejšej strany vo Flámsku. Socialisti sú, naopak, menej populárni než pred rokom. Salva Kiir Mayardit/
Deviaty jún je významný dátum pre Afriku, kde po rokoch prvý raz vzniká nový štát. Bude sa volať Južný Sudán, povedie ho tento muž a jeho vytvorenie si obyvatelia južných sudánskych regiónov odhlasovali v referende. Čaká ich ťažká, no samostatná budúcnosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite