Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Čentéš je o krok bližšie k funkcii
Ústavný súd prekvapivo odvolal svoje rozhodnutie o voľbe generálneho prokurátora. Zrušil totiž predbežné opatrenie, ktorým chcel zakázať verejnú voľbu až do momentu, kým rozhodne, či by bola ústavná. Zmenu rozhodnutia oznámil v nenápadnej správe, na ktorú upozornilo aktualne.sk.
Sudcovia zrušili svoje vlastné rozhodnutie ešte predtým, ako vyšlo v Zbierke zákonov. V praxi to môže znamenať, že Jozef Čentéš, ktorého zvolil parlament 17. júna za generálneho prokurátora, sa ním aj naozaj stane. Otázne je kedy, keďže prezident Ivan Gašparovič ho odmieta vymenovať.  
Ústava nestanovuje termín, dokedy to má urobiť. „Predbežné opatrenie pre prezidenta nebolo smerodajné. Počká na avizované rozhodnutie súdu v merite veci,“ povedal prezidentov hovorca Marek Trubač. „Kým sú pochybnosti, nechce pristúpiť k vymenovaniu pána Čentéša.“
Predsedníčka súdu Ivetta Macejková sa k zrušeniu predbežného opatrenia vyjadrí tento týždeň. Proti jeho vydaniu boli podľa denníka SME sudcovia Ladislav Orosz, Juraj Horváth, Ján Luby a Lajosz Mészáros. Tvrdia, že Ladislav Tichý ako zastupujúci prokurátor nebol vôbec oprávnený obrátiť sa na súd. Ten by mal o jeho podaní rozhodnúť v septembri.
Nevyhnutnosť zmeny vo vedení prokuratúry potvrdila aj správa o jej činnosti za rok 2010, ktorú predložil Tichý. Podobne ako Dobroslav Trnka sa totiž pustil do médií aj vlády. „Politická elita, neobvykle podporovaná niektorými médiami, začala doslova pohon na prokuratúru ako inštitúciu a najmä na osobu generálneho prokurátora Trnku. Vyjadrenia redaktorov časopisu .týždeň pripomínali kampaň robotníkov proti Slanskému a spol. v päťdesiatych rokoch 20. storočia,” píše sa v správe.
Cieľom „kampane” vraj bolo, aby Trnka nebol opätovne zvolený. „Politici zabudli na úspechy, ktoré boli dosiahnuté v boji s organizovaným zločinom. Za jediné kritérium brali iba veci týkajúce sa financovania politických strán a ich údajne nesprávne riešenie. Exekutíva potrebuje prokuratúru podriadenú, ktorá plní politické požiadavky vládnej moci,” tvrdí prokuratúra.
Parlament, ktorý podobné správy väčšinou automaticky berie na vedomie, tentoraz urobil výnimku. Poslanci ju vrátili Tichému na prepracovanie. „Správa sa nám zdá vypracovaná tendenčne,“ povedal šéf Poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.
.vag Prokuratúra a Lampa
Generálna prokuratúra vyjadrila hlboké znepokojenie a rozhorčenie v súvislosti s reláciou Večer pod lampou, kde vystupovali aj odsúdení v kauze Cervanová. Pod stanoviskom nie je žiadny podpis. Vedenie RTVS aj šéf jej kontrolnej rady Miroslav Kollár sa za reláciu postavili, keďže do diskusie boli pozvaní aj sudcovia, vyšetrovatelia a prokurátori, ktorí však ponuku nevyužili.
.eč Byty a reštitúcie
Problém s reštituovanými bytmi a regulovaným nájomným sa vďaka zákonu, ktorý prijal parlament, zrejme skončí. Majitelia budú môcť od budúceho roka vypovedať z nájmu ľudí s regulovaným nájomným. Nemajetným nájomníkom by mali pomôcť obce aj štát. Kým sa postaví dostatok nájomných bytov, môžu nájomníci ostať v bytoch do marca 2015, no postupne im bude narastať nájomné.
.eč Busta
Radičovej vláda odsúdila odhalenie busty ľudáckemu politikovi a ministrovi za slovenského štátu Ferdinandovi Ďurčanskému v jeho rodnom Rajci. Podľa premiérky chcela vláda týmto krokom vyjadriť nesúhlas s takýmito umelými glorifikáciami osobností, ktoré nemajú právo mať bustu v Slovenskej republike.  Vláda však nemá žiadnu možnosť rozhodnutie samosprávy Rajca zmeniť.
.jm Kalvíni
Slovenskí kalvíni sa stali súčasťou Maďarskej reformovanej cirkvi. Schválil to už aj Generálny konvent tejto cirkvi v Temešvári.  Zlúčenie presadila maďarská časť vedenia Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku napriek nesúhlasu slovenských zástupcov, ktorí reprezentujú takmer tridsaťtisíc slovenských kalvínov. Tí momentálne zvažujú, ako budú reagovať.
.jm Spor o odvody
Občianska Konzervatívna strana (OKS) opäť potvrdila, že nesúhlasí s vládnym návrhom odvodovej reformy. Konzervatívci minulý týždeň predstavili svoj vlastný návrh odvodových zmien. Súhlasia so zjednotením výberu daní a odvodov aj so zavedením súperhrubej mzdy, odmietajú však zvýšenie odvodového zaťaženia a odvody pre ľudí pracujúcich na dohodu. OKS tiež navrhuje odstpňovanie pušálnych odvodov alebo zavedenie licencií pre živnostníkov.
.jm
Kamil Krnáč/
Poslanec za SaS je ďalším kandidátom tejto strany na post šéfa Národného bezpečnostného úradu. Podporu mu už vyslovili aj koaliční partneri. Šéf Smeru Fico však jeho nomináciu kritizuje a hovorí o nedodržanom sľube vlády. Prekáža mu, že Krnáč je straníkom. Igor Matovič/
Šéf Obyčajných ľudí nebude v lete zaháľať, ale chystá sa cez prázdniny zbierať podpisy pre svoju novú stranu. Takto zareagoval na fakt, že koalícia sa návrhom Obyčajných ľudí, aby mohli kandidovať do parlamentu aj nezávislí kandidáti, bude zaoberať až v septembri. Daniel Lipšic/
Ministrovi vnútra sa podarilo v parlamente presadiť prísnejšie tresty pre vodičov, ktorí si sadnú za volant auta opití. Šoféri, ktorým od septembra namerajú v krvi viac ako jedno promile alkoholu, sa dopustia trestného činu a bude im hroziť až ročné väzenie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite