Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kurdistan na vzostupe

.michael Rubin .časopis .klub

Irackí Kurdi majú po rokoch vojny, útlaku a neistoty konečne dôvod na optimizmus. Bagdad ich v minulosti prinajlepšom ignoroval, častejšie však obmedzoval ich rozvoj.

Bolo jedno, či vládol baasistický diktátor, alebo bola krajina republikou či monarchiou. Hoci sa po celé desaťročia šepkali zvesti o náleziskách ropy na území irackého Kurdistanu, politika Bagdadu a medzinárodné sankcie zabránili výskumu a prípadnej ťažbe. .prekliata mapa
Dnes je tomu koniec. Napriek sporom s centrálnou vládou v Bagdade, kurdská regionálna vláda predala medzinárodným spoločnostiam práva na ťažbu a v irackom Kurdistane dnes pôsobí viac ako 40 rôznych firiem z vyše 12 krajín. Niektoré z nich už ťažia ropu, ďalšie majú za sebou výskum a prvé testovacie vrty. Napriek zlepšeniu úspech nikto negarantuje. Kurdi sú v pasci geografie. Napätie s Teheránom, Ankarou aj Bagdadom môže vypuknúť kedykoľvek a export ohroziť. Problémom zostáva aj korupcia. Zo strany kurdskej regionálnej vlády kontroluje konečnú podobu kontraktov s ropnými firmami iba päť-šesť ľudí. Kolujú príbehy o vydieraní, sprenevere a otvorených krádežiach. Výsledkom je, že mnohí investori sú nervózni. Iné firmy akceptujú toto riziko a spoliehajú sa na takzvané konzultačné firmy, často vedené bývalými americkými úradníkmi. .poučenie z Kuvajtu a Kiribati
Najlepšia vec, akú môžu Kurdi urobiť, je vytvorenie transparentne a nezávisle spravovaného fondu bohatstva. Ropa by mala byť zdrojom bohatstva pre budúce generácie, nielen výhodou, ktorú súčasná elita premení na luxusné autá, šperky a okázalé sídla.
Nórsko a Kuvajt vytvorili také fondy už pred viac ako 50 rokmi. Ich cieľom bolo presunúť príjem z ropy do investičných fondov, ktoré nielenže ešte zväčšia zisk, ale zabezpečia vlády pred prípadným znížením cien alebo vyčerpaním ropy. Malý pacifický štátik Kiribati kedysi exportoval obrovské množstvá fosfátov, ktoré pochádzali z vtáčieho trusu. Hoci sa surovina v roku 1979 vyčerpala, vláda sa zachránila pred ekonomickým kolapsom práve vytvorením fondu bohatstva. Dnes má tento fond hodnotu viac ako pol miliardy dolárov a osemnásobne prevyšuje HDP celej krajiny. 
Fondy bohatstva vytvorili aj viaceré prosperujúce krajiny Blízkeho východu. V Spojených arabských emirátoch rástol fond v priebehu 30 rokov až do úrovne 800 miliárd dolárov. Dnes – vinou krízy – dosahuje hodnotu 627 miliárd dolárov. Hodnota fondu v Saudskej Arábii sa blíži k 500 miliardám dolárov, Kuvajt má 300 miliárd a Katar 85 miliárd dolárov. Kuvajt navyše ukladá desať percent zo svojich ziskov z ropy do Fondu pre budúce generácie, zvyšok investuje do automobilového priemyslu, bankovníctva, energetických firiem a realít v Európe, USA a Číne.
Ak sa Kurdistan poučí z kuvajtského príkladu a vytvorí podobný fond, môže tým zabezpečiť školné pre generácie kurdských študentov na najlepších univerzitách po celom svete. Na rozdiel od dnešnej situácie, keď rektori kurdských univerzít musia vládu prosiť o peniaze, aby mohli postaviť novú budovu alebo vybaviť laboratórium. Fond by dokázal zabezpečiť nielen súčasné potreby, ale okrem ich stability priniesť aj rozvoj. Zatiaľ čo dnes kurdskí politici špekulujú s investíciami do nehnuteľností v kurdských mestách Silejmani či Erbil (pričom často zabezpečujú pomoc pre utečencov z Kirkúku alebo chudobných Kurdov), pri investovaní do realít v New Yorku, Londýne alebo Pekingu sú dezorganizovaní a nejednotní. Väčšia transparentnosť je podmienkou zlepšenia situácie, minimálne preto, aby bolo jasné, že sa sledujú záujmy fondu, a nie jednotlivcov.
Biznismeni navštevujú kurdských politikov každý deň. Ich cieľom je zarobiť. A nie je na tom nič zlé. Kurdistan má niečo, čo chce predať a okolitý svet to chce kúpiť. Ak si však kurdskí politici budú myslieť, že takáto situácia sa nemôže zmeniť a bude trvať naveky, urobia Kurdom medvediu službu. Kurdistan má obrovský potenciál. Mnoho Kurdov už v tejto novej situácii rozprávkovo zbohatlo. Nastal čas, aby presunuli pozornosť od vlastných bankových účtov ku kolektívnemu prospechu. Autor pracuje v American Enterprise Institute vo Washingtone.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite