Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Bálik: Public Image, Pajáci, zlí sudcovia a ticho

.časopis .hudba

Keď som videl Sex Pistols na Hodokvase pred pár rokmi, bol som veľmi sklamaný. Nemohol som uveriť, že táto kapela, ktorá má také geniálne piesne, je spolok unudených starších pánov, ktorí si prišli zobrať naše peniaze.

No teraz dám Johnnymu Rottenovi, vlastne Johnovi Lydonovi šancu a verím, že ju isto využije. Koncert jeho Public Image Ltd. je pre mňa najväčším lákadlom Pohody, ich vystúpenie nebude len akési Greatest Hits šou, ale podobne ako  predminuloročný koncert Patti Smithovej na festivale to bude čosi viac. Public Image Ltd. nikdy neboli extra slávnou skupinou, skôr robili všetko preto, aby sa slávnou kapelou nestali. Možno aj preto zanechali za sebou niekoľko geniálnych albumov, v tom čase dosť nedocenených, pretože sa vôbec nepohybovali v štýlových škatuľkách osemdesiatych rokov. This Is Not A Love Song, Public Image, Seatlle, Rise, Home – keď tieto piesne zahrajú v sobotu pri Trenčíne, budem šťastný. A rád opäť uvidím Johna Lydona, na ktorom si vážim, že vždy používal vlastnú hlavu a robil to, čo považoval za správne. Public Image Ltd., to je jeho skutočná skupina, nie Sex Pistols! .mišíkova večernice a pajáci
Škoda, že tento rok absentujú na Pohode staré tváre, ktoré dodávali programu ďalší rozmer. Solomon Burke, Blind Boys Of Alabama alebo Sharon Jonesová mi v minulosti svojimi magickými koncertmi spôsobili také zimomriavky, že som z ich energie žil ešte niekoľko týždňov. Tento rok ich miesto sčasti zastane česká pesničkárska legenda Vladimír Mišík a jeho skupina Etc. Teším sa na nich, pretože jeho pesničky sú dnes súčasťou mojej DNA. Nedávno sme po jednom z koncertov spievali a hrali s našimi českými kamarátmi jeho „Večernici“, čiže Variaci na renesenční téma. Tá pesnička je nesmrteľná a Mišík s Etc majú takých podobných ešte niekoľko.
Nerád by som si nechal ujsť vystúpenie mojich kamarátov z Le Payaco. Pre pohodový špeciál som s nimi robil rozhovor a Tomáš, Martin a Ďuro vyzerali šťastní, že sú opäť pohromade, ako keby ani neverili, že o nejaký čas vystúpia na Pohode po šesťročnej pauze. Vždy som ich považoval za akýchsi „bratov v triku“, každý z nich robí po rozpustení Le Payaco v roku 2006 vlastnú hudbu, ale tá podľa mňa skutočne zaznela, až keď ju hrali spolu. Myslím, že ich pohodový comeback potešil nielen mňa, určite sa na nich teší dosť fanúšikov. Na Slovensku je to tak, musíš zomrieť, v prípade kapely sa „rozpadnúť“, aby si ľuďom začal skutočne chýbať. .filmárka Zuza Piussi
Človek si môže cestou na Pohodu zhotoviť akýkoľvek plán, ale vždy objaví niečo, čo vôbec nečakal. Stalo sa mi to už viackrát a dúfam, že sa tak stane aj na tomto ročníku. Rád by som videl Deus, Junip, aj ten Pulp kvôli Jarvisovi Cockerovi, Beirut a nakoniec budem rád, že nebudem musieť počúvať nič. Iba ticho. Pohoda je totiž jediný festival svojho druhu na Slovensku, kde sa dajú nájsť miesta, kde vôbec nehrá hudba! Skvelé!
Ešte by som chcel upozorniť na jeden film dokumentaristky Zuzy Piussi. Volá sa Nemoc tretej moci, a bude o stave slovenského súdnictva, čo je možno najdôležitejšia téma posledných mesiacov. Ako poznám Zuzine filmy, ako Výmet, Bezbožná krajina alebo Babička, aj tento bude veľká jazda. Zuza Piussi má čarovnú schopnosť dostať sa s kamerou na miesta, ktoré sú pre iných zakázané a vyspovedá ľudí, ktorí obyčajne nosia na sebe masku, ale pred ňou sa otvoria, ani nevedia ako. Takže, zlí sudcovia a prokurátori, traste sa! Prichádza Zuza Piussi so svojím novým filmom!   Zora Jaurová / Prečo treba ísť na Pohodu?
Lebo je tam veľa miesta. Na prechádzky, na počúvanie, na debatu, na polihovanie, na skákanie, na popíjanie, na hranie, na predvádzanie, na stretávanie, na jedenie, na tancovanie, na pýtanie, na kočíkovanie, na prekvapenie, na odchádzanie, na vystrájanie, na hádanie, na pršanie, na omladnutie, na prekáranie, na opaľovanie, na vymýšľanie, na kritizovanie, na pozeranie, na čítanie, na telefonovanie, na oddychovanie, na radosť. My, klaustrofóbne typy, máme veľa miesta radi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite