Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nole

.marcel Merčiak .časopis

Stal sa svetovou jednotkou v ére Federera a Nadala, neodškriepiteľných kráľov ostatnej dekády, a to svedčí o jeho majstrovstve viac ako akákoľvek zbierka trofejí. Novak Djokovič sa už po semifinále Wimbledonu vyšplhal na čelo rebríčka ATP.

Narodil sa v Belehrade. Rodičia vlastnili nad metropolou v lyžiarskom
stredisku Kopaonik kaviareň a keď mal Novak štyri roky, presne oproti nej
boli postavené tenisové dvorce. V lete na nich organizovala trénerka Jelena
Genčičová tréningový tábor a keď videla s raketou v ruke malého Novaka, rodičom povedala, že sa z neho môže stať najlepší tenista na svete. Djokoviča tenis chytil,chcel sa podobať svojmu idolu – Petovi Samprasovi. Trénerku naďalej inšpiroval jeho talent, a tak už ako 9-ročný mal pod dohľadom stravovanie, školské výsledky, večierku, trénoval dve až tri hodiny denne. Ako 12-ročný išiel do mníchovskej tenisovej akadémie pod rukami superodborníka Nikiho Piliča.
Všetko však nebolo iba ružové. S rodičmi a mladšími bratmi Markom a Djordjem prežívali na jar 1999 jedenásť hororových týždňov bombardovania Belehradu. Jeden z najhorších náletov sa odohral vo chvíli, keď rodina v malom byte oslavovala Noleho dvanáste narodeniny. „Duch všetkých nás, ktorí sme to zažili, je silnejší. Vieme precítiť, akú hodnotu má ľudský život,“ povedal pre časopis Vogue.
Piatu sezónu je členom absolútnej svetovej špičky. Do tímu ľudí, ktorí prispeli k jeho terajšiemu postaveniu, patrí aj tréner Marián Vajda.
S Djokovičom spolupracuje od roku 2006. Preberal ho na 29. mieste svetového
rebríčka a podieľal sa na jeho ceste na vrchol. Nole zvykol baviť svet
imitovaním pohybov svojich súperov či ruskej grácie Šarapovovej, nikdy
nepohrdne šancou byť súčasťou akejkoľvek šou. Bezprostrednosťou si získal srdcia fanúšikov, ktorých baví Noleho uvoľnenosť, nadhľad, zmysel pre radosť – samozrejme, popri nespornom tenisovom umení.
Keď sa v roku 2010 zastavil jeho výsledkový progres, mnohí nad ním lámali
palicu, ale Djokovič práve vtedy preradil na iný stupeň. V realizačnom
tíme má aj nutričného špecialistu a z Veľkej štvorky (s Federerom, Nadalom a Murraym) je najľahší. „Ak sa dokážete prinútiť niečo si odoprieť, urobí vás to silnejším po všetkých stránkach,“ povedal. A po dvorcoch začal lietať ako víchor.
V decembri minulého roka zažil najkrajšie víťazstvo kariéry: Srbsku pomohol získať Davisov pohár. A po Novom roku sa vydal na vrcholový útok. Zlomil rekordy Lendla a McEnroa v sérii víťazstiev na začiatku roka i celkovo. Zastavil sa na čísle 43. Keď druhýkrát triumfoval na Australian Open, otec Srdjan v Belehrade vyhlásil: „Na dvorci je najlepší, už sa ničoho nemusí obávať, všetko je len na ňom. Má iné sebavedomie a kvality, ktorými všetkých predstihuje.“ Netrvalo dlho a slová Djokoviča seniora sa naplnili.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite