Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

KDH verzus SaS
Medzi KDH a SaS to opäť iskrí. Minulý týždeň sedem poslancov Sulíkovej strany zablokovalo v parlamente prijatie novely stavebného zákona, ktorú predložil minister dopravy a predseda KDH Ján Figeľ. Novela umožňovala uloženie sankcie za čierne stavby až do výšky 350-tisíc eur. Kresťanskí demokrati na hlasovanie poslancov za SaS reagovali tvrdou kritikou. Podľa nich sa prvýkrát počas funkčného obdobia tejto vlády stalo, že vládni poslanci hlasovali v rozpore s Programovým vyhlásením vlády. SaS tiež vyčítali, že dopredu neavizovala, že  časť jej poslancov má so zákonom problém. „Cítime isté prepojenie niektorých ľudí v parlamente s developermi alebo s tými, ktorí čierne stavby dokážu až s hrdosťou stavať,“ povedal na margo hlasovania SaS podpredseda parlamentu za KDH Pavol Hrušovský.
Interpretácie toho, prečo poslanci hlasovali proti zákonu, sa rôznili. Predseda Poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár tvrdil, že sa pomýlili, jeho stranícky kolega Juraj Droba zase hovoril o tom, že chceli vyslať varovný signál KDH, s ktorým už mali v parlamente viacero sporov. „ AJ my máme svoju trpezlivosť a tá dnes pretiekla,“ povedal Droba. Ten navyše tvrdí, že zákon z dielne ministerstva dopravy nie je dobrý a podľa neho nič nierieši, len zvyšuje pokuty. Nutné je vrak pripraviť úplne nový zákon.
Spokojnosť s výsledkom hlasovania neskrývali predstavitelia veľkých stavebných firiem. Tí priznali aj to, že proti prijatiu Figeľovho zákona aktívne lobovali. „ Snažili sme, aby sme niečo také dosiahli a pokiaľ boli naše hlasy a argumenty vypočuté, som len rád,“ povedal pre denník Sme prezident Zväzu stavebných podnikateľov Zsolt Lukáč. Siedmi poslanci SaS však obvinenia, že podľahli lobingu stavebníkov odmietajú.
Hlasovanie dalo do pohybu celú koalíciu. Kresťanskí demokrati požiadali o zvolanie mimoriadnej koaličnej rady a ľútosť nad neschválením zákona vyjadrila a premiérka Iveta Radičová. Boj proti čiernym stavbám je podľa nej jednou z priorít tejto koalície a odmietnutím zákona sa riešenie odkladá.
Asi najtvrdšie sa k situácií vo vládnej koalícii vyjadril líder Obyčajných ľudí Igor Matovič. „Ak naďalej bude pokračovať toto, jednoducho nebudem v tejto koalícii, nebudem sa viac cítiť koaličným poslancom a budem za predčasné voľby,“ vyhlásil Matovič pre médiá.
.jm Potrestaný Harabin
Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin príde na rok o 70 percent platu. To znamená, že namiesto doterajších 5 000 eur bude mesačne zarábať len 1500. Rozhodol o tom Ústavný súd na návrh ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ). Dôvodom je, že Harabin odmietol pustiť na súd kontrolu ministerstva financií. Teoreticky môže prísť aj o funkciu sudcu.    
.vag Trest za Mella
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská podala návrh na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi Stanislavovi Dutkovi, ktorý rozhodol o prepustení Karola Mella, podozrivého z objednávky vraždy, z väzby. Ministerka navrhuje, aby mu bol na rok znížený plat o 70 percent. Keďže Dutko je už disciplinárne stíhaný za podobný prípad, môže prísť aj o funkciu sudcu.
.vag Ďalšia vražda
Polícia obvinila Petra Slezáka, ktorého meno sa nachádza aj na tzv. mafiánskych zoznamoch, z vraždy vplyvného advokáta Romana Ožvolda. Ten bol ako nominant Jána Počiatka (Smer) šéfom dozornej rady štátnej lotériovej spoločnosti Tipos v čase, keď vyjednával s cyperským Lemikonom o spornej pohľadávke za 70 miliónov eur. Motív Ožvoldovej vraždy nie je známy.
.gaš PKO zostane
Bratislavskí poslanci sa rozhodli zachrániť Park kultúry a oddychu po tom, ako sa vo „verejnej diskusii“ väčšina obyvateľov vyjadrila za jeho zachovanie. Henbury Development, ktorý mal na jeho mieste postaviť River Park II., dostane od primátora Ftáčnika ponuku stavbu presunúť na vedľajšie  pozemky. „Problém sa posunie o 300 metrov ďalej,“ reagoval jeden z poslancov.    
.gaš Slovensko starne
Priemerný vek obyvateľov Slovenska minulý rok podľa Štatistické úradu dosiahol 38,7 roka, čo je za desať rokov nárast o 2,5 roka. Slováci starnú pre nižšiu pôrodnosť, ale aj preto, že sa dožívajú viac. Stredná dĺžka života pri narodení u nás rastie. U mužov sa od roku 2001 zvýšila zo 69,5 roka na 71,62, u žien zo 77,5 roka na 78,84. Môže zato lepšia zdravotná starostlivosť, zvýšený záujem o zdravie i lepšie životné prostredie.
.lk  
Dominika Cibulková/
Slovenská tenistka v životnom výkone porazila svetovú jednotku Dánku Carolinu Wozniacku a  prvýkrát v kariére sa prebojovala do štvrťfinále ženskej dvojhry vo Wimbledone. V ňom už, bohužiaľ, nestačila na ruskú tenistku Mariu Šarapovovú.   Mikuláš Dzurinda/
Minister zahraničia odvolal 11 diplomatov. Dôvodom mali byť neschopnosť či nadsluhovanie. Mená sú zatiaľ neverejné, no podľa informácií denníka Sme sa koncu misie nevyhne exminister obrany za Smer a šéf slovenskej misie pri NATO František Kašický. Jozef Mihál/
Minister práce oznámil, že od budúceho roku sa má na Slovensku zaviesť superhrubá mzda. V parlamente zatiaľ bojuje za zmeny v druhom pilieri dôchodkového systému. Od roku 2013 sa v dôsledku nepriaznivého demografického vývoja majú dôchodky zvyšovať len o infláciu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite