Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súkromné školstvo

.yoani Sánchez .časopis .klub

Jún je mesiac, keď sa študenti konečne vrhnú na svoje knižky, listujú svoje poznámky a my rodičia otvárame peňaženky, aby sme platili za súkromné doučovanie.

Existencia neformálnych učiteľov bola celé roky pri hodnotení kubánskeho vzdelávania podhodnotená. Ale tí z nás, ktorí majú deti na strednej škole, vedia, o čom je  reč. Ak v dnešnej dobe nemá študent externé doučovanie, má veľmi malú šancu, ak vôbec nejakú, aby sa dostal na vysokú školu. Vyučovanie bolo jednoducho sprivatizované. Bez toho, aby to verejne niekto priznal.
Dopyt je taký vysoký, že učitelia na voľnej nohe nestíhajú. Cena jednej hodiny je rôzna, do 20 do 25 kubánskych pesos, čo je asi desať percent priemernej mesačnej mzdy. Doučovanie kompenzuje neuveriteľne nízku kvalitu učiteľov stredných škôl, osobitne pri predmetoch ako matematika, fyzika, chémia či gramatika. Samozrejme, že medzi žiakmi sú aj takí, ktorí nedávali celý rok pozor a na poslednú minútu chcú všetko dobehnúť. A rodičia platia. Úpadok školstva, ideologická indoktrinácia, chýbajúca serióznosť v školskej triede – to všetko sa podpisuje na výsledku koncoročných skúšok. Rodičia, ktorí sa boja zlyhania, nemajú na výber.
Tí, ktorí majú na to, môžu svojim potomkom zaplatiť súkromných učiteľov. Tí, čo na to nemajú, sa musia uspokojiť so zarámovaným vysvedčením z deviatej triedy. V obývačkách, kde si to rodičia mohli dovoliť, potom počuť úplné ticho, sústredenie pri robení poznámok a obrovský záujem o vzdelanie. Žiaci totiž vedia, že pre každú takúto hodinu sa musela obetovať celá rodina, preto hltajú všetko, slová, cifry aj poučky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite