Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tichý: To sa mám doma sprchovať v plavkách?

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Video, na ktorom sa známi sudcovia, advokát a prominentný prokurátor zabávajú v bare Bonanno, šokovalo Slovensko. Arogancia a nadutosť, s akou vysvetľoval celú akciu Ladislav Tichý, však prekonala všetky očakávania.

.keď vyšlo pred dvoma týždňami najavo, že sudcovia Najvyššieho súdu Štefan Michálik, Juraj Seman, Milan Lipovský, Daniel Hudák, dočasný šéf Generálnej prokuratúry Ladislav Tichý a advokát na dôchodku Tibor Péchy, si robia žarty z vyčíňania šialeného strelca Ľubomíra Harmana, slušní ľudia nevychádzali z údivu. A to z viacerých dôvodov.
Akcia sa konala v bare s mafiánskym názvom. Zúčastnil sa na nej sudca podozrivý z korupcie (Michálik) aj prokurátor, ktorý o jeho prípade rozhoduje (Tichý). V minulosti bol z prijatia úplatku podozrivý aj sudca Lipovský, prokuratúra však trestné stíhanie zastavila. Prekvapil aj vulgárny slovník a primitivizmus hlavných aktérov „Justičného Oskara“, ako sami túto vydarenú akciu nazvali.
V tom videu je jednoducho všetko, čo stelesňuje choré pomery v slovenskej justícii – už chýba len Štefan Harabin s kamarátom Bakim Sadikim. Sudcovia, ktorí by mali po takom škandále chodiť kanálmi, však nemajú problém, naopak: útočili na politikov, ktorí sa vraj „zúčastňujú na skutočných alkoholických a narkožúroch“. Skvelý spôsob ako prekryť vlastné zlyhanie.
Prokurátor Tichý bol najskôr ticho – vraj išlo o súkromné stretnutie. Po niekoľkých dňoch si však zavolal tri konkrétne médiá (TA3, JOJ, TASR), aby vysvetlil, ako to bolo naozaj. Jeho vystúpenie v mnohom pripomínalo Dobroslava Trnku – aj Tichý sa kauzou video „pregrcal“ spôsobom, ktorý ctí len velikánov ducha. No posúďte sami.
„Takýmto spôsobom sa budem musieť doma sprchovať v plavkách, pretože si nemôžem dovoliť ako prokurátor pohoršovať verejnosť,“ chrlil z obrazovky spravodlivo rozhorčený prokurátor Tichý. Nepáčilo sa mu ani spájanie s Harmanom. „Prosím vás, Harman nebol v obleku. Jediný jednotiaci prvok sú modré slúchadlá. Pokojne ich ponúknem pani redaktorke, nech si vyskúša, či jej budú sedieť,“ dodal cynicky Tichý.  
A takto obhajoval svoj slovník: „Pokiaľ ide o výrazy, ktoré som používal na vlastných kolegov, mohli sa ozvať. Všetci sa usmievali, lebo vieme veľmi dobre, že nie sme nebotyčné výšiny.“ Na videu sa totiž Tichý kolegom prihovára slovami: „Vážené honorability, debility a prítomnosti.“
Pri odovzdávaní ocenenia advokátovi Péchymu – za formovanie duševnej krásy členov združenia Justičný Oskar – tiež Tichý povedal: „Doktor Seman, doktor Tichý, doktor Comorek – vlastnou cicinou v Rajeckých Tepliciach.“ Manželka Štefana Comoreka je majiteľkou baru Bonanno v Rajeckých Tepliciach.  
Tichého nahnevala aj výčitka, že bol na akcii so sudcom Michálikom, ktorého chce polícia obviniť z prijímania úplatku. Aj preto požiadala prokuratúru, aby podala na Ústavný súd návrh na zbavenie jeho imunity. Prokuratúra, ktorú momentálne vedie Tichý, to však stále neurobila, hoci polícia ju o to požiadala pred troma mesiacmi.
„Nuž povedzte, s kým ja vlastne môžem ísť na pivo? Mám ísť do 5. cenovej a tam si hľadať vhodných partnerov na posedenie?“ pýta sa Tichý. To nikto nečaká, hoci mentálne tam už tento pán patrí. Na začiatok stačí, ak budú ľudia ako on, ktorí nechápu, v čom je ich problém, po zmenách na prokuratúre minulosťou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite