Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Puč a pláž

.taki Theodoracopulos .časopis .klub

.atény zbankrotujú niekedy v roku 2012. Tento odhad pochádza z veľkej Takiho ekonomickej veštiarne. Problém je, že nikto nebol potrestaný. Bývalý socialistický minister obrany, istý Akis Tsohatsopoulos, má vraj na súkromnom účte 180 miliónov eur. Tento flákač pritom nič nezdedil a mal len ministerský plat.

Minister začal hroziť, že bude rozprávať o províziách a „konzervatívci“ stíchli. Výsledkom je typické helénske fiasko. Nechal si svoje peniaze a všetci odišli na pláž.
Ako môže niekto brať gréckych politikov vážne? Constantine Karamanlis dohliadal na prvú vlnu korupcie po vstupe do EÚ. Andreas Papandreou, otec súčasného premiéra, mal prezývku Alibaba. To preto, že on a jeho 40 ministrov premenili klamanie a kradnutie na nové grécke umenie.
Čisté ruky má v Grécku iba menšina, ktorá sa nikdy nezaplietla so štátom. Robiť biznis v Grécku je trochu ako večerať na ulici v New Yorku v časoch Dona Corleoneho. Skôr alebo neskôr sa nejaký dobrák zastaví a bude si pýtať svoj podiel. Podnikanie je v Grécku závislé od politického vplyvu. Je to veľmi jednoduché. Ak chce niekto podnikať, musí uplácať.
Grécko je úplne a totálne na sto percent skorumpovanou krajinou. Mňa donútili predať hotel, ktorý má dnes hodnotu 100 miliónov eur za menej ako desatinu ceny. Len preto, že som odmietol zaplatiť úplatok gréckej národnej banke za to, aby mi znížili 35-percentný úrok, ktorý som vtedy platil. Hlúpe? Samozrejme. Bolo to pred 20 rokmi. Mohol som si dopriať to potešenie a odišiel som a odvtedy sa vraciam iba na svojej lodi skontrolovať dievčatá na pláži.
Ako môže niekto veriť, že Grécko zaplatí svoj dlh vo výške 170 percent HDP? Grécko je v krachu odvtedy, čo vstúpilo do Únie a začalo míňať ako Abramovič. Vie to Papandreou, Merkelová, Sarkozy aj Brusel. Čaká nás teda puč? Ja v to dúfam, ale odpoveď je asi nie. TAKI/
Celým menom Taki Theodoracopulos je stĺpčekárom britského Spectatoru a editorom svojho časopisu Takimag. Pochádza z urodzenej rodiny z iónskeho ostrova Zante, je synom gréckeho lodného magnáta a jeho manželkou je princezná Alexandra Schőnburg.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite