Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Grzegorz Górny

.grzegorz Górny .časopis .klub

Na poľskom internete slávi úspech fotografia srbského futbalistu, hráča Lechu Poznaň Ivana Djurdjevića v drese s nápisom „Malo byť druhé Írsko, je druhé Bielorusko.“ Nápis súvisí s volebným heslom Donalda Tuska, ktorého Občianska platforma v roku 2007 zvíťazila vo voľbách aj s prísľubom, že z Poľska urobí „druhé Írsko“. Dnes s ohľadom na katastrofálnu situáciu na Zelenom ostrove si všetci vydýchli, že premiérovi sa jeho sľub nepodarilo splniť.

Podarilo sa však niečo iné – zaviesť do Poľska bieloruské štandardy. Podľa nedávnej správy Európskej komisie v Bruseli sú Poliaci dnes najviac špehovaným národom na našom kontinente. V roku 2010 špeciálne služby podliehajúce Tuskovi ukutočnili 1,3 milióna telefonických odposluchov v 38-miliónovom Poľsku.  Na porovnanie v 80-miliónovom Nemecku sa ich v rovnakom čase uskutočnilo tridsaťdvakrát menej. Keď v Poľsku vládli bratia Kaczynskí, odposluchov bolo trikrát menej ako dnes.
Súčasne s bruselskou správou sa objavilo vyhlásenie advokátskej komory, protestujúce proti praktikám súčasnej moci. Komora varuje, že tajné služby podliehajúce Občianskej platforme usktutočňujú odposluchy advokátov a novinárov a tým porušujú ich profesijné tajomstvo. O príkladoch takéhoto konania viackrát informovali aj opozičné médiá.
Ďalším príkladom „bielorusifikácie“ poľského verejného života je aj nedávna akcia protiteroristickej brigády, ktorá o šiestej ráno vtrhla do súkromného bytu. Býval v ňom 24-ročný bloger, ktorý založil internetovú stránku AntyKomor.pl na ktorej publikoval vtipy zosmiešňujúce prezidenta Bronislawa Komorowského.  Aj keď stránku navštívilo len tristo užívateľov internetu, silovým zložkám štátu to stačilo na to, aby sa v celej veci začali angažovať. Útok na blogera odsúdila aj Helsinská nadácia pre ľudské práva.
Ale prečo pred zavádzaním bieloruských štandardov v Poľsku varuje srbský futbalista? Vláda totiž vyhlásila aj vojnu futbalovým fanúšikom. Policia zadržala 43 fanúšikov Jagelonie Bialystok za to, že počas zápasu rozvešali protivládne transparenty a skandovali proti súčasným mocným.
Fanúšikovia sú však rozčúlení aj preto, že sa čoraz viac ukazuje, ako je Poľsko slabo pripravené na Majstrovstvá Európy vo futbale, ktoré organizuje. Občianska platforma sľubovala, že euro 2012 prinesie veľa nových investícií. Dnes už je jasné, že nepribudne ani sľubovaných 350 kilometrov nových diaľnic, ani druhá línia metra vo Varšave či vysokorýchlostná železnica.  Nebudú ani zmodernizované všetky sľubované stanice a letiská. Nakoniec, stále ešte nie je dokončený žiadny zo štyroch štadiónov a ich otvorenie sa odďaľuje z dôvodu vyriešenia vážnych konštrukčných chýb. Médiá už začínajú čoraz hlasnejšie hovoriť o prízraku blížiacej sa kompromitácie. Vláda však namiesto príprav na euro považuje za dôležiejšie sledovanie vtipálkov, ktorí sa vysmievajú štátnym orgánom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite