Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto pomáha Mellovi?

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Prokurátor Peter Šufliarsky, ktorý má koordinovať boj s mafiou, políciu včas neupozornil, že Karol Mello, podozrivý z objednávky vraždy, bude prepustený z väzby. Polícia tak nemá Mella pod kontrolou. Prečo to Šufliarsky urobil?

.v novembri 2009 zriadil bývalý šéf prokuratúry Dobroslav Trnka na Generálnej prokuratúre (GP) odbor osobitného určenia, ktorý sa zaoberá prípadmi organizovaného zločinu. Sedem prokurátorov vrátane špičkových odborníkov ako Eva Mišíková, Jozef Kandera či Rastislav Remeta začalo riešiť ťažké kriminálne kauzy ako Černák, policajné gangy či bytová mafia. Bez nároku na ochranku a osobitné príplatky, zato s bezpečnostnou previerkou NBÚ.   .žiak Evy Mišíkovej
Trnka, kritizovaný za laxný postoj k politickým kauzám, sa to snažil využiť. Prácu odboru prezentoval na špeciálnych tlačovkách, pretože mu to zlepšovalo imidž. Ochotne hovoril najmä o prípadoch ako Baki Sadiki – financovanie Smeru či SDKÚ väčšinou odbil jednou vetou. Od momentu, keď sa v parlamente rozpútal boj o nového šéfa prokuratúry, už Trnka na tlačovky o mafii nechodí.    
Prácu odboru teraz prezentuje najmä jeho riaditeľ: 39-ročný prokurátor Peter Šufliarsky. „Na škole nepatril k výrazným typom. Už vtedy sa však javil ako usilovný a zodpovedný človek,” hovorí jeho spolužiak, ktorý študoval so Šufliarskym právo v Košiciach. Ako prokurátor začínal v Banskej Bystrici. „Bol to poctivý a ambiciózny človek, ktorý mal záujem aj o funkciu krajského prokurátora,” tvrdí ďalší z našich zdrojov.
Od roku 2005 pôsobí Šufliarsky na GP, kam ho stiahla Mišíková. Najskôr tam bol na stáži, neskôr sa stal radovým prokurátorom. Keďže Šufliarsky na sebe tvrdo pracoval, postupne mohol riešiť veľké mafiánske kauzy ako Adamčo aj sám. „Je to veľmi šikovný právnik, ktorý sa rýchlo vypracoval,” myslí si jeden z jeho kolegov. Podľa ďalšieho prokurátora to niekedy až preháňa. „Má prezývku devalvátor slova. Záväzný pokyn dokáže napísať aj na 80 strán.”      .trnkov korunný princ
V apríli 2009 sa ambiciózny Šufliarsky najskôr uchádzal o funkciu špeciálneho prokurátora. V tom čase dokonca zaňho lobovali aj prokurátori, ktorí sú dnes k nemu kritickí. Trnka napokon parlamentu odporučil Dušana Kováčika s tým, že zo Šufliarskeho urobí svojho námestníka. Napokon sa však stal riaditeľom odboru osobitného určenia.
Skúsenejšia Mišíková, ktorá vytiahla Šufliarskeho hore, sa stala „len” jeho zástupkyňou. V minulosti totiž nesúhlasila s Trnkovým rozhodnutím prepustiť z väzby podnikateľa Jozefa Majského. „Šufliarsky je odvtedy Trnkovi zaviazaný. Stal sa z neho dôležitý človek, z titulu svojej funkcie chodí aj na porady vedenia,” hovorí jeden z jeho kolegov.
Trnka a Šufliarsky sa osobne poznajú už od polovice 90. rokov – Šufliarsky totiž absolvoval základnú vojenskú službu na vojenskej prokuratúre v Bratislave, kde vtedy Trnka pôsobil. .zmenila ho funkcia  
Kolegovia si najskôr Šufliarskeho pochvaľovali. „Na začiatku vládla na odbore dobrá atmosféra, chodili sme spolu aj na obedy,” hovorí jeden z jeho podriadených. „Funkcia ho však veľmi zmenila – stal sa z neho arogantný človek, ktorý s nikým nekomunikuje.”
Minulý rok v lete sa výrazne zhoršili aj Šufliarskeho vzťahy s kľúčovými ľuďmi na odbore – Mišíkovou a Remetom. Šufliarsky ich totiž podozrieval, že posunuli týždenníku Plus 7 dní záznam z cestnej kontroly Alexandra Rozina mladšieho, ktorého otec – známy podnikateľ – má blízko k politickej strane Smer.
Rozin sa odmietol podrobiť skúške na alkohol, pričom z dokumentu vyplýva, že bývalý šéf bratislavskej polície Pavel Brath, ktorý s ním sedel v aute, sa to snažil ututlať. Okrem toho, že spomínaným záznamom disponovala okrem prokuratúry aj polícia a príslušný súd, prečo si robil Šufliarsky starosti akurát o prípad mladého Rozina? .podpásový útok
Ako človeka, ktorý má blízko k Trnkovi, zrejme Šufliarskeho znervóznila aj Mišíkovej kandidatúra na post šéfa GP, ktorú ohlásila minulý rok na jeseň. „Cíti sa ohrozený, pretože sa obáva, že v prípade zmeny na čele prokuratúry by mohol byť odvolaný z funkcie,” myslí si jeden z našich zdrojov. Mišíková už síce nekandiduje, Jozef Čentéš je však jej človek.
Šufliarskeho problém s Mišíkovou, ktorú nominovali do funkcie šéfa prokuratúry KDH, SaS a Most-Híd, sa naplno prejavil zhruba pred mesiacom, keď ju na tlačovej besede (!) verejne kritizoval, že je spoluzodpovedná za prepustenie Karola Mella z väzby. To znamená mafiána, obvineného z organizovania vraždy v Moste pri Bratislave, pri ktorej zomrela v roku 2004 nevinná žena a dieťa.     
Šufliarsky totiž tvrdil, že Mišíková si mala overiť, či o jeho väzbe rozhoduje zákonný sudca. Jeho argument však čiastočne kríva: prokurátor to nie je povinný urobiť a väčšina z nich to ani nerobí. Okrem toho: sudca Stanislav Dutko, ktorý o Mellovi rozhodoval, sám volal na prokuratúru, že bude rozhodovať o jeho väzbe. Mišíková to vzápätí oznámila Šufliarskemu, ktorý voči tomu nenamietal. .maslo na hlave
Počas Mellovho výsluchu, na ktorom bola aj Mišíková, Dutko oznámil, že je zákonný sudca, voči čomu sa najskôr neohradili ani Mellovi advokáti. Keď následne Dutko rozhodol, že Mello pôjde do väzby, Mišíková o tom informovala Šufliarskeho. Ani vtedy nijako nereagoval, dokonca to bez problémov potvrdil aj médiám. Prečo sa Šufliarsky ozval až na spomínanej tlačovke? Ako často si on sám ako prokurátor preveruje, či o väzbe konkrétneho obvineného rozhoduje zákonný sudca?
Mišíková možno spravila (neúmyselnú) chybu, Šufliarsky jej však nemá čo vyčítať. V deň, keď bol Mello druhýkrát prepustený z väzby (19. mája 2011), sa totiž konala na ministerstve vnútra porada vedenia rezortu s funkcionármi polície a prokuratúry. Šufliarsky na porade, ktorá sa konala o štvrtej, oznámil, že o tom, že Mello bude prepustený z väzby, sa dozvedel už krátko pred jedenástou. Upozornil ho na to krajský súd v Bratislave, ktorý rozhodol o Mellovom prepustení na slobodu.


„Krajský súd v Bratislave dodatočne telefonicky upovedomil prokurátora GP, že nebolo vyhovené jeho písomnej žiadosti, aby nadriadený súd rozhodol o sťažnosti obžalovaného K. M. proti napadnutému uzneseniu súdu 1. stupňa na neverejnom zasadnutí s účasťou obžalovaného, jeho obhajcu a prokurátora. Zároveň mu bolo oznámené, že krajský súd už meritórne rozhodol na neverejnom zasadnutí bez účasti obžalovaného, jeho obhajcu a prokurátora,” povedal .týždňu hovorca súdu Pavol Adamčiak. 

 .mello bez kontroly?
Ešte raz a pomaly: Šufliarsky vedel, že Mello bude prepustený, už o jedenástej, vedeniu ministerstva a polície to však oznámil až o štvrtej. Keďže Mello vyšiel z bratislavského Justičného paláca krátko pred pol druhou, polícia nemala šancu urobiť opatrenia, aby mohla monitorovať jeho pohyb. Výsledkom je, že momentálne nemá Mella pod kontrolou, potvrdili .týždňu dvaja vysokí funkcionári rezortu.
Prečo Šufliarsky okamžite po tom, ako sa dozvedel, že Mello bude prepustený z väzby, neinformoval políciu? Nie je aj on spoluzodpovedný za to, že Mello sa už zrejme nenachádza na území Slovenska? Okrem toho, krátko po spomínanej porade prišla jednému z jej účastníkov – riaditeľovi Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) Petrovi Krajíčkovi – esemeska s textom: Hľadáte Mella?
Poslal mu ju bývalý šéf ÚBOK v Banskej Bystrici a Šufliarskeho kamarát Milan Lučanský. Kedysi elitný policajt, ktorý odviedol so svojím bývalým zástupcom Jozefom Mičietom a exriaditeľom ÚBOK Ivanom Ševčíkom vynikajúcu prácu v kauzách ako Černák. Po voľbách roku 2010 však boli všetci traja odvolaní z funkcií. Súčasné vedenie polície a ministerstva ich totiž podozrieva, že spolupracovali s Mellom, ktorý sa niekoľko rokov ukrýval v zahraničí. .na oslave s Kaliňákom  
Lučanský však tvrdí, že s Mellom nikdy nespolupracoval. O žiadnej porade na ministerstve údajne nevedel, pričom Krajíčkovi vraj písal preto, že chce polícii pomôcť, keďže vie, kde sa Mello nachádza (pozri rozhovor v rámčeku). Mimochodom, Lučanský poslal rovnakú esemesku ako Krajíčkovi aj policajnému viceprezidentovi Jánovi Vaľovi – cestou z oslavy 40. narodenín bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka zo Smeru.  
To, že by kryl Mella, odmieta aj Mičieta. „Mello začal páchať trestnú činnosť niekedy v roku 1996. Práve ja, pán Lučanský a Ševčík sme ho začali stíhali pre vydieranie a ďalšie veci. Vedeniu polície sme povedali, kde a ako ho majú chytiť. Chybu urobili tí, ktorí dovliekli do Prievidze asi dvetisíc policajtov – keď to Mello vidiel, ušiel. Ako policajt som sa vždy správal slušne a dôstojne, dbal som na česť a hrdosť svojho stavu.”
So Ševčíkom sa nám spojiť nepodarilo. V minulosti však odmietol tvrdenie, že polícia chytila Mella až po výmene funkcionárov ÚBOK. „Toto tvrdohlavé a opakované tvrdenie je ďalšou perlou, ktorú vypustili z úst páni Lipšic a Spišiak. Buď sa nevyznajú v organizačnej štruktúre, alebo účelovo zavádzajú verejnosť, aby si obhájili personálne čistky,“ povedal Ševčík v decembri 2010 pre denník Pravda. .dovolenka na jachte
Lučanský však priznal, že so Šufliarskym sú priatelia. „Máme normálne, kamarátske vzťahy.“ Dvakrát spolu trávili aj Silvestra na chate GP v Krpáčove. „Boli sme tam spolu s rodinami.” Minulý rok boli Šufliarsky, Lučanský, Mičieta a ďalší ľudia z ÚBOK na jachte v Chorvátsku. Išiel s nimi aj jeden podnikateľ, ktorého meno nechcú povedať.     
„Keďže dvaja ľudia na poslednú chvíľu vypadli, zavolal som jedného známeho. Je pravda, že podniká, ale nebudem sa k tomu bližšie vyjadrovať. Nechcem ho zaťahovať do problémov, ktoré si niekto rieši cez moju osobu. Určite nám to však neplatil,” tvrdí Lučanský. „Je to osoba, ktorá platí dane,” povedal Mičieta.  
Podľa Lučanského vyšla každého jachta asi na 300 eur. „Celý rok sme sa skladali asi po 20 eur mesačne. Zbieral som to ja, mám k tomu aj doklady. Peniaze som ukladal na svoj účet a potom som to celé zaplatil kartou. Navyše to bolo v júni, mimo sezóny, keď sú aj nižšie ceny. Niektorí kolegovia boli prvýkrát pri mori.”   .šufliarsky: chcete ma diskreditovať
Mičieta tvrdí, že Šufliarsky je čestný a charakterný človek, ktorý nemá voči nemu, Lučanskému ani Ševčíkovi žiadne záväzky. „Nemám vedomosť o tom, že by bol prepojený na kriminálne prostredie. Ak by to tak bolo, nemohli by sme s ním robiť. Útoky voči nemu sú účelové a politicky motivované. Je to veľký profesionál.”
Šufliarsky žiadosť o rozhovor odmietol. Nereagoval ani na otázky, ktoré sme mu poslali mailom. „Vzhľadom na opakovanú politizáciu prokuratúry s úmyslom diskreditovať riadiacich pracovníkov prokuratúry v časopise .týždeň sa Peter Šufliarsky rozhodol, že nebude odpovedať na vaše otázky,” napísala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.
Na druhý deň zvolal Šufliarsky tlačovku, na ktorej novinárom oznámil, že niektoré médiá (.týždeň a Nový Čas) ho chcú zdiskreditovať. Prekvapeným novinárom rozdal aj text, v ktorom odpovedá na niektoré z našich otázok. „Stretávam sa s nimi tak, ako mi to umožňujú služobné a osobné možnosti. Sú to bývalí policajti a bezúhonné osoby,” povedal o Lučanskom, Mičietovi a Ševčíkovi. .auto za 50-tisíc eur
Šufliarsky priznal, že minulý rok bol aj na jachte v Chorvátsku. Ani on však nepovedal, kto je spomínaný podnikateľ. „Bola tam jedna osoba, ktorá nebola príslušníkom Policajného zboru – vodič jedného z transferových áut, ktoré nás dopravili do Chorvátska.” Šufliarsky tvrdí, že mu ho predstavili ako Jaroslava. „Túto osobu nepoznám, neviem, kde je zamestnaná, nestretávam sa s ňou, nemám na ňu žiadny kontakt.”
Šufliarsky odmietol aj pochybnosti o svojich majetkových pomeroch. Aj na pomery prokurátora, ktorý slušne zarába (asi 2 800 eur mesačne), totiž vlastní luxusné auto BMV X5. „Vozidlo som kúpil nové, rok výroby 2009, za 50-tisíc eur.” Šufliarsky tvrdí, že ho má na úver, ktorý bude splácať desať rokov. Okrem toho využíva Volkswagen Polo za 12 500 eur, ktoré má tiež na lízing. Spolu s manželkou vlastnia aj dom v Dunajskej Lužnej, na ktorý si zobrali hypotéku.     .únik informácií?
Prokurátor Šufliarsky začínal ako mladý, nadšený prokurátor, ktorý chce bojovať s mafiou. „Vo svojej mladosti a naivite sa však dal dokopy s ľuďmi, ktorí postupne zišli na šikmú plochu,” myslí si človek, ktorý s ním pravidelne prichádza do kontaktu. Výsledkom údajne je, že niektorí policajti už nechcú so Šufliarskym spolupracovať, pretože sa obávajú úniku informácií. „To, že cez nás idú úniky informácií pre podsvetie, je osočovanie najhrubšieho zrna,” reagoval jeho kamarát Mičieta.
Podľa niektorých ľudí z polície aj prokuratúry sa Šufliarsky skompromitoval aj úzkym spojenectvom s Trnkom, ktorému kryje chrbát. Mnohí krútia hlavami aj nad jeho tlačovkami, ktoré niekedy zvoláva: napríklad k vražde Ernesta Valka, na ktorej nič konkrétne nepovedal. „Teraz sa často medializuje, aby pomohol Trnkovi,” myslí si jeden z jeho kolegov. „Ľudsky je jedným z najväčších sklamaní na GP,” hovorí prokurátor, ktorý si aj dnes myslí, že Šufliarsky je špičkový odborník.
Okrem toho: prokurátor, ktorý má strach z priamej konfrontácie s novinármi, ktorí mu chcú klásť aj nepríjemné otázky, akoby sa bál alebo nemal čisté svedomie, to má byť vizitka človeka, ktorý má stáť v prvej línii boja s mafiou?        Karol Mello/
Je obvinený z organizovania vraždy v Moste pri Bratislave, pri ktorej zomrela v decembri 2004 nevinná žena s dieťaťom. Mello po vražde zmizol, v auguste 2007 zverejnil týždenník Plus 7 dní fotku, na ktorej je so synom a priateľkou na pláži v Španielsku. Polícia Mella zadržala až v októbri 2010 v poľskom Krakove. V apríli 2011 sa prvýkrát dostal do väzby, Krajský súd v Bratislave však rozhodol, že je nezákonná. Okresný súd nariadil novú väzbu, odvolací súd však jeho rozhodnutie zrušil. Mello bol druhýkrát prepustený na slobodu, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská podala dovolanie na Najvyšší súd.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite