Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Keď kričí ulica
Nie je štrajk ako štrajk, alebo ak chcete, Česko nie je Grécko. Zatiaľ čo v Prahe minulý štvrtok protestovala proti politike vlády asi tisícka odborárov a dvadsaťštyri hodín stáli vlaky, metro a niektoré autobusy a mestské linky, cesty boli priechodné a štrajk sa skončil v podstate neúspešne. Situáciu odborom najskôr skomplikoval mestský súd, ktorý zakázal blokádu pôvodne ohlásenú na pondelok. Namiesto očakávaných troch tisícok sa napokon protestného pochodu zúčastnila iba tretina ľudí.
Vyznenie celého protestu okrem toho významne ovplyvnil minister finanicí Miroslav Kalousek, ktorý vyšiel medzi protestujúcich a chránený ochrankou vyvolal sériu násilných reakcií v podobe hádzania vajíčok, paradajok a menších fyzických napadnutí. Odborársky predák Bohumír Dufka označil Kalouskovo počínanie za provokáciu a povedal, že za následky, ktoré vyvolal, nesie zodpovednosť. Luboš Pomajbík, jeden z vodcov odborového hnutia v Česku, počas štrajku vyhlásil, že „republika nepatrí Nečasom a Kalouskom, ale desiatim miliónom občanov, na ktorých majú dopadnúť vládne reformy.“ Premiér Nečas odmietol ustúpiť a ani jeden z prerokúvaných reformných zákonov nestiahne.
Úplne inak vyzerala minulý týždeň situácia v Aténach. Ulice zaplavili desiatky tisícov protestujúcich a v krajine prebehol generálny štrajk. Ministerstvá, štátne podniky aj noviny štrajkovali. Odbory žiadajú zastaviť všetky pripravované opatrenia znižujúce výdavky a 87 percent Grékov si myslí, že krajina ide zlým smerom. Americká ratingová agentúra Standard and Poors znížila v oačakávaní štátneho bankrotu rating Grécka na najnižšiu úroveň na svete. Premiér George Papandreou navyše čelí straníckej revolte, keď jeho stranu na protest opustili traja poslanci parlamentu, čo ohrozuje tesnú väčšinu v parlamente. Papandreou sa pokúsil najskôr vytvoriť koalíciu národnej jednoty, keď to však opozícia odmietla, urobil aspoň niekoľko viditeľných zmien vo vláde. Výsledkom je, že jeho vláda bude mať nového ministra financií, obrany a zahraničia a požiada parlament o vyslovenie dôvery. Vo vyhlásení po skončení štrajku premiér Papandreou odmietol rezignáciu aj predčasné voľby a potvrdil pripravenosť splniť podmienky EÚ a MMF, aby Grécko mohlo dostať ďalší záchranný balík.  Jeho podoba je však predmetom sporov nielen medzi ministrami eurozóny, ale aj vo vláde Baracka Obamu, ktorá sa na pomoci zúčastňuje prostredníctvom MMF.
.jd Budúcnosť Líbye
Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí začína rozdeľovať Západ. Nórsko sa chce do mesiaca stiahnuť z účasti na bombardovaní krajiny a o ďalšom postupe sa podľa generálov NATO sporia aj štáty EÚ a USA. Vodca džamahírije navyše vyhlásil, že je pripravený do troch mesiacov a pod medzinárodným dohľadom zorganizovať slobodné voľby. Opoziční rebeli jeho návrh odmietli.
.jd Hľadá sa kandidát
Americkí republikáni majú za sebou prvú verejnú diskusiu prezidentských kandidátov, ktorá sa konala v New Hampsire. Podľa pozorovateľov si najlepšie počínal Mitt Romney, mormon a bývalý guvernér štátu Massachusetts, ktorý však čelí tvrdej kritike pravého krídla. Do hry vstúpila aj kongresmanka Michele Bachmannová z Minnesoty, ktorá je favoritkou hnutia Tea-party.
.jd Kde je ženám zle
Nadácia Thomson Reuters vykonala prieskum životných podmienok pre ženy, pri ktorom vychádzala z názorov politikov, novinárov, lekárov a humanitárnych pracovníkov. Najhorší život majú ženy v Afganistane, potom v Kongu, na treťom mieste je Pakistan, na štvrtom India a na piatom Somálsko. Hodnotili sa tradície, sociálna situácia, zdravotníctvo a výskyt znásilnení.
.mg Belgické trápenie
Dňa 13. júna si Belgicko pripomenulo rok od parlamentných volieb a bez riadnej vlády. Tú neboli schopní vytvoriť víťazi, Nová flámska aliancia (presadzujúca rozdelenie Belgicka) a Socialistická strana (valónska strana za zachovanie Belgicka). Belgicko riadi dočasná vláda a nezdá sa, že by sa dve ideovo vzdialené strany v dohľadnej budúcnosti vedeli dohodnúť.
.mg Tretie víťazstvo
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyhral so svojou mäkko islamistickou Stranou spravodlivosti a rozvoja tretie voľby po sebe. Tentoraz takmer s 50 percentami, čo stačí na vládu jednej strany, nemá však očakávanú väčšinu na ústavné zmeny. Turecko sa teší ekonomickému boomu a rastúcemu vplyvu na Blízkom východe. Kritici varujú, že Erdogan chce pritvrdiť a vybudovať prezidentský systém, on však po voľbách hovoril o spolupráci s opozíciou.
.jd
Anders Fogh Rasmussen/
Generálny tajomník NATO je toho názoru, že európski členovia Aliancie budú musieť zvýšiť svoje rozpočty určené na obranu. Rovnako sa nedávno vyjadril odchádzajúci americký minister obrany Robert Gates. Rasmussen sa obáva o osud NATO, ale aj o pozíciu Európy v rámci sveta. Ajman Zavahrí/
Novou hlavou teroristickej organizácie al-Káida sa po zabití Usámu bin Ládina stal Egypťan Ajman Zavahrí. Po zvolení vyhlásil, že bude pokračovať v džiháde proti Amerike a Izraelu. Predstavitelia Pentagónu ho považujú za necharizmatického imitátora. Dmitrij Medvedev/
Ruský prezident pokračuje v dištancovaní sa od premiéra Vladimíra Putina. Najnovšie na medzinárodnom ekonomickom fóre v Sankt Peterburgu kritizoval Putinovu vládu za jej ekonomickú politiku, ktorá je podľa neho „pre budúcnosť Ruska nebezpečná“.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite