Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Nemocniciam ubudnú lôžka
Od júla by malo v slovenských nemocniciach zaniknúť 10 až 15 percent lôžok. Minulý týždeň sa v médiách začali objavovať prvé neoficiálne údaje o tom, kde a aké lôžka majú zaniknúť. Napätie medzi zdravotníkmi sa stupňovalo, keďže  správy hovorili, že k 1. júlu sa zruší až 4 000 lôžok na 150 oddeleniach. Na konkrétne čísla netrpezlivo čakali zdravotníci, ktorí hrozia protestným podávaním hromadných výpovedí.  „U ľudí panuje nervozita, neistota, či niektorí pracovníci neprídu o prácu,“ priznal Anton Szalay, predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb. Nespokojní zdravotníci si uvedomujú, že je absurdné podávať hromadné výpovede, keď vo vzduchu visí hromadné prepúšťanie pri rušení nemocničných lôžok. Minister Uhliarik však upokojoval zdravotníkov, že nechystá hromadné prepúšťanie, skôr má ísť o „prirodzený úbytok“, teda že by sa redukcia mala dotknúť ľudí v dôchodkovom veku či pracujúcich na určitý čas.
Koncom týždňa sa Tlačová agentúra SR dostala k zoznamu, kde sa čo bude rušiť. Spomedzi štátnych nemocníc najviac lôžok má zaniknúť v Bratislave. Najviac, 318  lôžok, zanikne podľa tohto dokumentu v tamojšej Univerzitnej nemocnici. V košickej Univerzitnej nemocnici to bude 216 postelí, v Banskobystrickej fakultnej nemocnici ubudne 98 lôžok, v Martine 86, v prešovskej nemocnici 157 lôžok, v Ružomberku 85 a v Žiline 96...
Ministerstvo svoje rozhodnutie obhajuje tvrdením, že rušenie lôžok nezníži kvalitu zdravotnej starostlivosti, naopak, dôjde k jej zvýšeniu. Medicínsky náročné operácie budú sústredené do špecializovaných zdravotníckych zariadení a jednoduchšie výkony sa budú robiť formou jednodňovej ambulantnej starostlivosti. Cieľom je optimalizácia lôžkovej siete a jej efektívnejšie fungovanie. Určite nepôjde o šetrenie finančných prostriedkov, vyhlásil riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marián Faktor, pretože do nemocníc aj po redukcii pôjde rovnaká suma finančných prostriedkov.
Je pravdepodobné, že minister Uhliarik teraz bude čeliť tvrdým útokom z rôznych strán. Budú ho kritizovať lekári, pacienti, opoziční politici, miestni politici i lobisti, ako aj nezorientovaní novinári. Ak sa tieto hlasy spoja do jednotného silného hlasu, môže to vystrašiť premiérku a nemocnice sa môžu opäť zabetónovať v nefunkčnom systéme. 
.eč Justičné debility
Sudcovia najvyššieho súdu Štefan Michálik, Juraj Seman, Milan Lipovský a Daniel Hudák, dočasný šéf prokuratúry Tichý, advokát Tibor Péchy a dvaja ďalší sudcovia založili združenie Justičný Oskar a podľa zverejneného videa si robili nemiestne žarty z devínskej tragédie. „Honorability a debility,“ ako kolegov nazval prokurátor Tichý, treba zbaviť talárov aj funkcií.
.jd Do Británie!
Slováci sú na čele štatistiky percentuálneho nárastu migrantov do Veľkej Británie. Od vstupu do EÚ sa ich počet sa zvýšil o 513 percent a v Británii žije už 49-tisíc Slovákov. Britský denník Daily Mail zverejnil  obavu, že to má negatívny dosah na domácich: „Musíme masovú imigráciu dostať pod kontrolu,“ cituje analytika migrácie. Ekonómovia to vidia opačne.   
.gaš Amazon prichádza
Prácu pre 200 ľudí chce vytvoriť v Bratislave globálny internetový obchod Amazon. Nové zákaznícke centrum má zabezpečovať podporu externých predajcov v Nemecku a Veľkej Británii. O prácu v tejto firme je veľký záujem. Investícia Amazonu zapadá do plánu ministerstva hospodárstva lákať na Slovensko technologické firmy. Avšak investičnú podporu od štátu nedostane.
.lk Vrátili sa domov
Dvaja z troch väzňov z amerického Guantanáma, konkrétne Egypťan Ádil al-Gazzár a Tunisan Rafík al-Hamí, sa vrátili domov. Podľa ministra vnútra Lipšica sa tak rozhodli slobodne, vedomí si následkov. Al-Gazzár bol totiž v Egypte odsúdený na tri roky v neprítomnosti a čaká ho nový súd. Budúcnosť tretieho väzňa Poolada Tsiradzha z Azerbajdžanu je zatiaľ otvorená.
.jd Zdraženie plynu
Od 20. júla ceny plynu pre domácnosti narastú o 6,92 percenta a ceny plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti sa zvýšia o 9,37 percenta. SPP odôvodnil svoju žiadosť vývojom kľúčových ukazovateľov vstupujúcich do nákupnej ceny plynu (najmä svetové ceny ropy, kurz eura voči doláru). Pôvodne dokonca žiadal zdraženie v dvoch etapách. Ale ak nedôjde k nepredvídateľnému vývoju na trhoch ÚRSO, už ďalšie zdraženie nepredpokladá.
.lk Zdeno Chára/
Slovenský hokej sa po nešťastných majstrovstvách dočkal miernej satisfakcie. Bostonské medvede spolu s naším obrancom porazili Vancouver Canucks a vyhrali Stanley Cup. Chára zdvihol trofej nad hlavu ako prvý Slovák a druhý Európan s kapitánskou páskou. Miloslava Zemková/
oznámila, že RTVS podala trestné oznámenie na bývalého šéfa STV Štefana Nižňanského. Špeciálna prokuratúra má skúmať, či neporušil zákon pri obstarávaní a uhrádzaní právnych služieb v spore so Štúdiom Beta, ktorý STV vyhrala.    Marek Maďarič/
podpredseda Smeru na výbore pre kultúru pripustil podporu zrušenia Mečiarových amnestií, ktorú opäť navrhuje KDH. Tento obrat otvoril špekulácie o dohode s časťou koalície a opozície. Protislužbou by mala byť podpora smeráckemu návrhu o občianstve.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite