Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kráľovská snehová pochúťka

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Milujú ju malí aj veľkí, fajnšmekri aj fastfúdisti. Niekto uprednostňuje ostré ovocné chute, iný zas rigidne trvá na tom, že jej chuť musí byť pevne posadená na smotanovom základe. No všetkým rovnako zasvietia oči, keď sa im v ústach roztápa zmrzlina.

Prvé zmienky o nej máme z Číny, kde sa z ničoho nič odhodlali schladiť v snehu ryžový nákyp a, čuduj sa svete, chutilo im to. Starí Gréci si neskôr rovnako radi pochutnávali na ochutenom snehu z Olympu – dávali doňho med, ovocnú šťavu a víno. Dnes by sme povedali, že to bol taký jemne improvizovaný sorbet. Zmrzlina, ako ju poznáme všetci, má však smotanový, a nie ovocný základ, preto sa za jej predchodcu skôr považujú mongolské koktejly z byvolieho mlieka. Tie im pri putovaní stepou pravidelne mrzli.  Okoloidúci Marco Polo z nich ochutnal a bol nimi taký nadšený, že ihneď usadol do jurty, spísal si na ne zopár receptov a doniesol ich do Janova. Tam si s nimi nevedeli rady, pretože v Janove sa dvadsaťstupňového mrazu dočkajú zriedkakedy, rozhodne zriedkavejšie ako v mongolskej púšti Gobi.
Ešte šťastie, že v roku 1550 istý Blasius Villafranca vykonal nebývalý objav. Zmiešal soľ s ľadom v rovnakom pomere a zistil, že veci pri tejto zmesi mrznú. Okamžite sa tohto objavu chytili kulinári, oprášili staré Marcove recepty a už o niekoľko rokov sa konajú na kráľovskej svadbe vyhlásenej gourmetky Kataríny Mediciovej zmrzlinové hody. Snehová pochúťka zo smotany, vajec, medu a rôznych príchutí si postupne získava kráľovské dvory od talianskych až po anglické. Sám Ľudovít XIV. otvára v Paríži pre šľachtu prvú zmrzlinovú kaviareň Café Procope, ktorá existuje dodnes. Pri zmrzline v nej koncipujú svoje filozofické traktáty Diderot, Rousseau, ba dokonca aj Voltaire.
Zmrzlina sa medzi pospolitý ľud z aristokratických budoárov začala presúvať až v 19. storočí. Istá činorodá Američanka, Nancy Johnsonová, vymyslela stroj na zmrzlinu s kľukou, ktorý umožnil vyrábať ju vo veľkom. Odvtedy sa zmrzlinové šialenstvo šíri svetom ako lavína.  Navyše, keď si Italo Marcioni dá v roku 1903 patentovať svoj geniálny vynález – zmrzlinový kornútok, je rozhodnuté. V Londýne ju okamžite začnú predávať v uliciach na bicykloch a zmrzlina je všade.
Za jej najväčšiu baštu sa odjakživa považuje Taliansko. USA sa síce chváli najväčšou spotrebou zmrzliny ročne na človeka a o svoje práva sa v tomto ohľade hlási aj Jadran a Balkán, ale nič neprekoná talianske gelato. Je trochu hutnejšie ako klasická zmrzlina, pretože má menej tuku, no o to je lahodnejšie. Taliani doviedli do dokonalosti aj iné mrazené pochúťky a práve preto ich celý svet pozná pod talianskymi názvami. Sorbet je zmes ovocia, cukru a vody, ktorý sa pri stálom miešaní necháva zamrznúť. Pripomína ľahučkú snehovú drť a jeho príprava je veľmi citlivá na suroviny. Granita je tvrdšia, necukrovaná ovocná dreň plná iskrivých kryštálikov ľadu. Ďalšou talianskou delikatesou je mrazený dezert zo šľahačky, vajíčok, likéru a príchutí nazývaný semifredo. V preklade to znamená polozmrznutý – a taký aj je. Musí sa jesť rýchlo, pretože sa ľahko topí.
Jediný snehový zázrak, ktorý si nemôžu pripísať Taliani je kulfi. Indická zmrzlina, ktorú si môže každý poľahky urobiť doma. Z pol litra čo najtučnejšej smotany vyšľahajte šľahačku a do nej jemne vmieste jedno zahustené sladené mlieko a hrsť nasekaných orechov alebo rozmliaždeného ovocia. Po piatich hodinách v mraze ochutnajte. Leto môže prísť. Autor je scenárista.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite