Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nemecká pliaga

.martin Hanus .časopis .týždeň doma

Šírenie nebezpečnej črevnej baktérie vyvolalo v Nemecku strach aj zahanbenie. Keďže sa ani po troch týždňoch nepodarilo identifikovať zdroj nákazy E.coli, minulý štvrtok nervózny európsky komisár pre zdravotníctvo odkázal, že Nemci potrebujú súrne odborníkov zo zahraničia. V čase našej uzávierky spôsobila infekcia, ktorá vedie ku krvácavým hnačkám až k zlyhaniu obličiek, smrť 29 zväčša starších ľudí, pričom nakazených bolo okolo 2 300 pacientov, z toho 1 600 Nemcov.

Istých či takmer istých je zatiaľ len zopár faktov: zdroj infekcie je v severnom Nemecku, podľa všetkého v Hamburgu a okolí. Aj nakazení cudzinci sa v priebehu mája zdržiavali v severných častiach Nemecka. Podozrivým miestom je napríklad obrovský mestský trh v Hamburgu, s rozlohou 30 futbalových ihrísk.
Viac ohrozené sú ženy, čo by mohlo súvisieť aj s tým, že ženy častejšie čistia či umývajú zeleninu.
Ale v identifikovaní zdroja infekcie zatiaľ úrady tápu. Obyvateľov naďalej vyzývajú, aby nekonzumovali listové šaláty, paradajky, uhorky a klíčky. Lenže dosiaľ všetky testy, ktoré mali na základe údajne dôvodných podozrení preukázať zdroj infekcie (najskôr španielske a neskôr nemecké farmy), boli negatívne.
Zúfalstvo nemeckých expertov vystihuje aj prípad nakazených švédskych turistov:  Tridsať Švédov, členov golfového klubu, si vyšlo na krátky výlet, ubytovali sa v hoteli v Dolnom Sasku, pričom o týždeň neskôr asi polovica z nich dostala črevnú baktériu, jedna žena zomrela. Švédi sa stravovali v hoteli, kde mali plnú penziu, okrem toho hrali len golf. Keďže mali všetci v hoteli jednotné menu, dalo sa spätne dobre odsledovať, čo jedli. Žiadna horúca stopa sa nenašla:  všetky testy na jedlo, ktoré Švédi počas nemeckého zájazdu požívali, dopadli negatívne. V Nemecku sa medzičasom vedie búrlivá diskusia o zlyhaní tamojších úradov a odborníkov, ktorí sa začali skúmaním zdroja infekcie zaoberať až príliš neskoro. Prvý prejav hnačky, ktorú vyvolala smrtiaca baktéria, bol totiž zaznamenaný najneskôr 1. mája, no Inštitút Roberta Kocha, ktorý má na starosti kontrolu a prevenciu chorôb, začal pátrať po zdrojoch choroby až 19. mája (prvé tri obete boli známe 24. mája). Riaditeľ inštitútu dokonca pripustil, že priamu príčinu sa nepodarí možno nikdy preukázať, Nemcov tak mohlo jedine upokojiť, že minulý týždeň už počet nakazených rástol pomalšie. V atmosfére úplnej neistoty prosperujú konšpiračné teórie, ktorým sa venujú aj seriózne médiá. Najmä na internete je populárna verzia, že ide o prvý biologický atentát v Nemecku, čo vraj už úrady vedia, len to zamlčiavajú. Internetoví rozumbradovia už odhalili jasnú súvislosť so zabitím Usámu bin Ládina. Iná teória hovorí, že potraviny zamoril črevnými baktériemi atómový priemysel, ktorý chce odlákať politikov od predsavzatia uzákoniť rýchly koniec jadrových elektrární. Tak si teda vyberte.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite