Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prokuratúre nedôverujem

.marek Vagovič .časopis .rozhovor

V minulosti vraj kradol služobný benzín, spôsobil nehody pod vplyvom alkoholu a kamarátil sa s mafiou, od ktorej bral peniaze. Kritizujú ho najmä bývalí policajti a Ján Slota. Doteraz na podobné útoky nereagoval, pred verejnou voľbou generálneho prokurátora však urobil výnimku. Policajný prezident Jaroslav Spišiak.

.od júla rozbiehate nový systém hodnotenia policajtov, ktorý mnohí z nich otvorene kritizujú. Neobávate sa, že to nebude fungovať?
Predpokladal som, že medzi policajtmi to môže naraziť na odpor, keďže každý bude hodnotený podľa toho, ako splní vopred stanovené ciele. Mnohých to vystrašilo, takže na verejnosti to prezentujú ako zlý a neefektívny, dokonca až chaotický systém riadenia. Napriek tomu sa už teraz – po niekoľkých mesiacoch skúšobnej prevádzky – ukazuje, že polícia má lepšie výsledky ako kedykoľvek predtým. .čo to znamená?
Doteraz to bolo tak, že stačilo znížiť napríklad počet dopravných nehôd o jednu a cieľ bol splnený. Teraz sme stanovili, že to musí byť päťtisíc za rok. Už dnes zrejmé, že od 1. januára sa ich počet znížil o viac ako 2 500, čo je najlepší výsledok v histórii Slovenska. Myslím, že nakoniec budú spokojní aj tí policajti, ktorí teraz frflú – keď sa budú snažiť, aby boli lepší ako priemer, budú lepšie zarábať aj kariérne stúpať. .o chvíľu uplynie rok, odkedy ste boli vymenovaný do funkcie policajného prezidenta. Základný pocit?
Celkom dobrý. Podarilo sa nám ušetriť peniaze, ktoré tu boli v minulosti nadmerne čerpané. Za prvý polrok 2010 sa minulo viac ako 80 percent rozpočtu – ak by sme pokračovali v tomto tempe, v septembri by sme nemali nič. Aj do funkcií som presadil ľudí, ktorí zodpovedajú mojim predstavám. Nie sú to nominanti politických strán, lobistických skupín ani miestnych mienkotvorných osôb. Všetci sa zodpovedajú mne a nie ľuďom, ktorí im vybavili funkcie. .prekvapilo vás, že riaditeľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) Peter Krajíček požičal v roku 2008 milión korún Ladislavovi B., ktorý bol pred niekoľkými mesiacmi obvinený v kauze tzv. pozemkovej mafie?
Áno, prekvapilo. Veľmi dôrazne som ho požiadal o vysvetlenie. .čo vám povedal?
Že sa s tým človekom, ktorý v minulosti nebol v operatívnom záujme polície, pozná dvadsať rokov. To, že sa s niekým poznáte, ešte nemusí znamenať kamarátstvo alebo nejaký záväzok. .keď niekomu požičiate milión, asi sa dá hovoriť o bližšom vzťahu.
Možno si boli bližší. Pán Krajíček však v čase, keď mu požičal peniaze, nebol policajtom. Skúmal som aj to, či mohol mať toľko finančných prostriedkov – a zistil som, že mohol, keďže dostal odstupné, navyše si šetril na byt. Ten človek mu peniaze vrátil, pričom polícia ho obvinila v čase, keď bol pán Krajíček riaditeľom ÚBOK. Ich vzťah teda nijako neovplyvnil jeho konanie, Krajíček nezasahoval do vyšetrovania.     .je vhodné, aby sa pán Krajíček stretával alebo komunikoval s týmto človekom?
V súčasnom postavení to nie je vhodné. Pevne verím, že sa nestretávajú. .kedy ste vy osobne prvýkrát zaregistrovali meno Ladislava B.?
Až pri tomto incidente s pôžičkou. .podľa týždenníka Plus 7 dní pre neho pracuje aj Krajíčkova manželka. Ladislav B. navyše previedol jednu zo svojich firiem na Ivana Jakšíka z mafiánskych zoznamov. Ďalšia jeho firma prebrala obchodný podiel od spoločnosti, ktorá patrila zastrelenému mafiánovi Robertovi Diničovi. Nie je to problém?
Policajt je tiež len človek –má vzťahy, rodinu, kamarátov. Dôležité je, aby tieto vzťahy neovplyvnili jeho konanie policajta. Práve Krajíček je dôkazom, že sa tak nestalo. Mimochodom, jakšíkovci boli obvinení až teraz, keď sa stal riaditeľom ÚBOK.     .v minulosti ste presadili do funkcií aj ľudí, o ktorých sa neskôr ukázalo, že spolupracovali s Karolom Mellom. Za riaditeľa Úradu boja proti korupcii ste zase chceli vymenovať človeka, ktorý za Fica vynášal informácie o financovaní SDKÚ. Myslíte si, že máte dobrý odhad na ľudí?
Túto otázku si kladiem veľmi často. Skoro všetci, ktorých som v minulosti presadzoval do funkcií, totiž skôr či neskôr zlyhali, takže museli z polície odísť. Teraz, keď mi dal minister voľnú ruku, je moja zodpovednosť za výber správnych ľudí ešte väčšia. Nemôžete vedieť o každom všetko – všetkých som však upozornil, že budú konfrontovaní s útokmi rôznych anonymov aj odvolaných funkcionárov, ktorí budú vyťahovať všetko z ich minulosti. Išli do toho aj s týmto rizikom. .prečo väčšina policajných funkcionárov časom zlyhá?
Keď policajtovi ponúknu funkciu, automaticky ho kontaktujú rôzne osoby, ktoré ho chvália, ponúkajú mu výhody – najskôr len maličkosti, postupne to však môže narastať. Keď policajt hneď na začiatku nepovie nie, alebo sa hoci len skamaráti s ľuďmi, s ktorými by sa kamarátiť nemal, spravidla sa mení aj jeho prístup k riadeniu. Viac sa venuje tomu, aby sa na to neprišlo, pretože u mňa by okamžite skončil. Žiaľ, funkcia často premôže aj čestných a svedomitých policajtov. Ťažko to vopred odhadnúť, pričom mne nestačia anonymy ani žiadne reči. Musím mať dôkazy.   .odkedy ste policajným prezidentom, rôzni ľudia vyťahujú aj údajné prešľapy z vašej minulosti. Aktívny je najmä Ján Slota, ktorý chce, aby vás NBÚ znovu preveril. Odkedy máte bezpečnostnú previerku?
Od februára 2011. Prvá mi vypršala pred piatimi rokmi, keďže som bol v civile. O tú aktuálnu som musel požiadať znovu, pričom som musel absolvovať celý proces od začiatku. .je pravda, že tú aktuálnu ste dostali až na druhýkrát?
Nie. Podal som si žiadosť, vyplnil formulár a dostal osvedčenie. .prešli ste aj detektorom lži?
Nie. Na detektor alebo osobný pohovor chodia len tí, u ktorých sú rozpory medzi tým, čo tvrdia, a informáciami NBÚ. Osobne som však viackrát žiadal vyšetrovateľov, aby som mohol ísť na detektor lži. .prečo?
Súviselo to hlavne s preverovaním rôznych podnetov, ktoré boli účelovo vedené proti mojej osobe. Jeden sa týka aj toho, čo tvrdí pán Slota, že som mal údajne vrátiť vodičský preukaz jednému regionálnemu novinárovi.    .o čo išlo?
V žitnoostrovských regionálnych novinách vyšiel článok, ako sa policajt, ktorý robil rozhodcu v miestnej futbalovej lige, počas zápasu vyhrážal ľuďom, ktorí naňho pokrikovali, že si to s nimi vybaví, keď bude v službe. Tento policajt a jeho kolegovia išli potom po šéfredaktorovi novín ako po škodnej – striehli naňho, ustavične ho kontrolovali, pokutovali a sústavne mu dávali fúkať. Keď sa raz v noci vracal domov, išiel okolo policajtov, ktorí kontrolovali iné auto. Keď ho zbadali, nechali vodiča tak a vyrazili za novinárom. Ten medzitým zaparkoval a kráčal k domu, kde ho zastavili. .nafúkal?  
Áno. Zavolal mi, či ho môžu kontrolovať, aj keď je už mimo auta. Povedal som, že môžu, ak ho videli šoférovať. Vzápätí mi volal jeden z policajtov, ktorí ho kontrolovali – zhodou okolností ten istý človek, o ktorom vyšiel spomínaný článok. Pýtal sa, ako majú postupovať. .čo ste mu povedali?
Aby konali podľa zákona a bez zbytočných prieťahov. Napriek tomu prišiel ten policajt ešte v noci ku mne domov, v ruke držal vodičský preukaz toho novinára, z čoho som usúdil, že mu ho naozaj zadržal. Evidentne skúšal, či si ho nezoberiem a následne nevrátim tomu novinárovi späť. Neskôr mu ho vrátil sám – zrejme si myslel, že si ma nejako získa, respektíve, že mu pomôžem, keď to bude potrebovať. Neskôr ho prichytili, ako v službe vykradol obchod s mobilnými telefónmi, ktorý mal chrániť. Keď mal byť prepustený, požiadal ma o pomoc – vyhodil som ho z bytu. V čase, keď mi NBÚ robil prvú previerku, na mňa podali spolu s policajtom, s ktorým kontrolovali toho novinára, trestné oznámenie. .údajne ste spôsobili aj dopravné nehody pod vplyvom alkoholu, za čo ste mali byť disciplinárne potrestaný.
Pán Slota hovorí o dvoch nehodách – z rokov 2001 a 2002. Prvá sa stala na bielom golfe, ktorý som mal služobne pridelený ako okresný riaditeľ v Dunajskej Strede. Policajt, ktorý ma odviezol z práce domov, sa išiel namiesto toho, aby sa vrátil na oddelenie a odstavil vozidlo, previezť po meste. Nedal však prednosť v jazde, dostal šmyk a narazil do stromu, za čo bol disciplinárne potrestaný. Keď som sa stal neskôr policajným viceprezidentom a žiadal o spomínanú previerku NBÚ, niekto na mňa napísal anonym, že tú nehodu som zapríčinil ja. Mimochodom, urobil to krátko po právoplatnom uzavretí toho prípadu s vodičským preukazom, že skutok sa nestal. Údajne som na miesto nehody zavolal aj nejakého mladého policajta, ktorý to mal zobrať na seba. Policajt, ktorý tú nehodu spôsobil, mi neskôr povedal, že sa ho prostredníctvom jeho brata pokúšali ovplyvniť aj ľudia z prostredia organizovaného zločinu. Niekomu zrejme išlo o to, aby som tú previerku nedostal. .v akom zmysle?
Aby potvrdil verziu, ktorá bola v tom anonymnom trestnom oznámení. Prípad preverovala aj inšpekcia, ktorá potvrdila, že som na mieste nehody ani nebol. Za druhú nehodu som bol naozaj disciplinárne potrestaný, pretože som nevenoval pozornosť riadeniu motorového vozidla. Alkohol bol vylúčený viacnásobným preverovaním pred inšpekciou aj nezainteresovanými osobami. .slota tiež tvrdí, že sa poznáte s nájomným vrahom. Viete koho a čo tým myslí?
Poznám veľmi veľa nájomných vrahov – väčšina sedí vo výkone trestu. Čo sa týka pána Slotu, zrejme myslí človeka, na ktorého pozemku sa našli mŕtvoly bratov Raiszovcov (podľa polície stáli v roku 1999 za vraždou desiatich členov gangu pápayovcov v bare Fontána – pozn. red.). Samozrejme, že ho poznám – keď som bol okresným riaditeľom v Dunajskej Strede, viackrát sme ho prenasledovali a stíhali. Ten človek na mňa podal druhý najvyšší počet sťažností a trestných oznámení. Keď sa dva roky skrýval v zahraničí, pretože sa bál, že bude obvinený z trestnej činnosti, napísal sťažnosť, že so svojím samozvaným komandom prenasledujem poctivých podnikateľov. Keď to inšpekcia preverovala, povedal som, že som hrdý na to, že si práve tento človek všimol, že po ňom ide polícia. .kto na vás podal najviac sťažností a trestných oznámení?  
Starý pán Raisz, otec spomínaných bratov. Práve on teraz šíri, že sa poznám s nájomným vrahom.                 .údajne ste mali blízko aj k Tiborovi Pápayovi, hlave gangu pápayovcov. Stretli ste sa niekedy s týmto človekom?
Vzhľadom na to, že som býval v Dunajskej Strede, tak som sa s ním stretol – hlavne začiatkom 90. rokov – ako hliadkujúci policajt. Osobne som vtedy s Pápayom hovoril len raz – keď vykrikoval v bare a ja som ho vyzval na férovku. Keď som sa stal okresným riaditeľom, dostal som od vtedajšieho policajného prezidenta za úlohu eliminovať organizovaný zločin v Dunajskej Strede, ktorý bol vtedy najvypuklejší v rámci celého Slovenska. Predo mnou to odmietlo asi päť ľudí – bolo mi jasné, že buď to budem robiť poriadne, a potom ma možno zabijú, alebo sa vrátim na prezídium, odkiaľ som prišiel. Hneď na začiatku som preto povedal podriadeným, že tí, ktorí majú kontakty s pápayovcami, aby radšej odišli preč, pretože ideme bojovať s podsvetím, takže to budú mať ťažké. .aká bola odozva?
Toto bol jeden z prvých impulzov, pre ktorý ma policajti prestali mať radi. Prvá akcia mala byť zameraná proti zdanlivým maličkostiam – chcel som pápayovcom zaistiť autá, ktoré boli pofidérne napísané na rôzne babky, nesedeli ani evidenčné čísla. Vtedajší okresný šéf kriminálky a jeho zástupca ma však oklamali, že tú akciu majú rozpracovanú na kraji, takže nemáme nič robiť, aby sme ju nezmarili. Následne sa mi sťažoval majiteľ nového hotela v Dunajskej Strede, že mu tam chodia pápayovci, ktorí mu odstrašujú klientelu. Tak som ho presvedčil, že urobíme všetko pre to, aby sme zadokumentovali ich aktivity, s čím súhlasil. .predpokladám, že aj túto akciu niekto vyzradil.
Požiadal som prezídium o vykonanie tejto akcie. Policajti, ktorí ju riadili, sa však v deň, keď sa začala, stretli s Pápayom a jeho ľuďmi v inom hoteli a tam spolu debatovali. Neviem, či im niečo vyzradili, ale je fakt, že pápayovci sa už o ten pôvodný hotel nezaujímali. Mimochodom, policajt, ktorý bol zodpovedný za riadenie takýchto akcií z prezídia, si potom objednal moju likvidáciu u Ľudovíta Sátora (údajný objednávateľ vraždy pápayovcov – pozn. red.), čo sa, samozrejme, ututlalo. Pápay neskôr vyslal signál, že sa chce stretnúť s jedným policajným funkcionárom. Opäť som teda požiadal prezídium o zadokumentovanie akcie, nič zaujímavé sme sa však nedozvedeli –aspoň mi to tvrdili tí, ktorí ju vykonali. Už som bol zúfalý, čo mám ešte vymyslieť, aby sme tých pápayovcov rozložili. Dokonca mi napadlo, že pôjdem do ich baru Fontána a začnem tam vykrikovať, že ja som tu policajný šéf a oni sú mafiáni, aby som ich vyprovokoval, nech ma zbijú, aby sme ich mohli zavrieť za útok na verejného činiteľa. .prečo ste to neurobili?
Nenašiel som parťákov, ktorí by do toho išli so mnou, aby som mal svedkov. Aj kolegovia ma odhovárali, vraj aby ma rovno nezastrelili. Potom sa stalo, že zbili bratov Raiszovcov – myslel som si, že to je moment, keď by mohol proti pápayovcom konečne niekto svedčiť. Boli to bývalí športovci, vtedy som si myslel, že aj čestní a uvedomelí chlapci. Jeden z nich dokonca ležal po útoku s ťažkými zraneniami v nemocnici. Hovoril som o tom aj s ich otcom, ktorý bol dvadsať rokov policajtom. Skúšali to aj iní operatívci, on to však odmietol, čo je škoda – možno by postupne začali svedčiť aj iní ľudia a pápayovci by skončili vo väzení. Žiaľ, Raiszovci sa rozhodli riešiť veci iným spôsobom. .podľa Slotu vás však Pápay osobne navštívil a odovzdal vám 300-tisíc korún, o čom má existovať aj zvukový záznam, ktorý bol odovzdaný SIS.
Neviem, o čom hovorí. Okrem spomínaného incidentu na diskotéke som sa s Pápayom nikdy osobne nestretol, ani od neho nezobral peniaze. Ide o hrubé osočovanie, za ktoré by som mohol od pána Slotu vysúdiť toľko peňazí, koľko len by som chcel. Ja však nechcem jeho peniaze – nikdy som sa týmto spôsobom nebránil, takže to neurobím ani teraz. Nakoniec sa vždy ukáže, kto mal pravdu. Keď sledujem pána Slotu, ako hovorí podobné veci na tlačových besedách, vidím mu strach v očiach a neistotu. Buď je to nútený hovoriť, alebo ho niekto dezinformuje. Ten človek je jednoducho v strese, pretože sa niečoho veľmi bojí. .jednu vec však hovorí na pohľad presvedčivo: že jednu z káuz vám pomohol zahladiť Imrich Puha, ktorého ste minulý rok vymenovali za šéfa polície v Trnave. O čo išlo?
Už minimálne desať rokov sa voči mne vyvíja enormný tlak – od malicherností až po vážne trestné činy, ktorých som sa mal dopustiť. Permanentne na mňa niekto posielal kontroly aj inšpekciu, ktorá ma rozpracúvala po celý čas, ako som bol vo funkcii okresného riaditeľa. To isté sa zopakovalo, keď som bol policajným viceprezidentom – okrem inšpekcie na mne robili aj niektorí pracovníci tajnej služby, finančnej polície, podsvetie aj prepustení policajti. Napriek tomu mi nikdy nedokázali nič, za čo by ma mohli aspoň disciplinárne riešiť. Preto boli nútení vykonštruovať situáciu, na základe ktorej na mňa podal jeden člen podsvetia trestné oznámenie, že mi odovzdal 300-tisíc korún. .kedy to bolo?  
V roku 2005. Ten podnet dal na vojenskú prokuratúru, ktorá spadá pod Generálnu prokuratúru. Krátko predtým – pamätám sa, že to bolo v nedeľu – ma navštívila žena, ktorá sa predstavila ako sestra Imricha Puhu, ktorý bol vtedy v civile. Povedala, že Imro sa chce so mnou stretnúť, pretože podsvetie ho do niečoho núti a on je strašne vyplašený. Povedala miesto aj čas, s tým, že mám prísť sám do lesa za Malackami. Hneď na druhý deň som to nahlásil vyšetrovateľovi, pretože v tom čase sa viedlo vyšetrovanie pre pokus zavraždiť ma. .kto vás mal zabiť?   
Vyšetrovalo sa to aj na základe nezávislých informácií rôznych spravodajských služieb, že jedna skupina organizovaného zločinu plánuje a pripravuje moju likvidáciu. Aj preto som išiel za tým vyšetrovateľom, pretože sa mi zdalo podozrivé, že niekto ma chce vylákať na neznáme miesto. Bol som tam však ochotný ísť len pod podmienkou, že to bude zadokumentované informačno-technickými prostriedkami. Tým som dal zároveň najavo, že nemám na stretnutí s Puhom čo tajiť, respektíve, že sa ideme na niečom dohodnúť. Keď som prišiel do toho lesa, prezradil mi celú konštrukciu. .v čom spočívala?
Puha mi povedal, že sa proti mne chystá krivé obvinenie z korupcie. Povedal mi aj meno človeka, ktorý má podať trestné oznámenie, pričom jeho úlohou je svedčiť, že ma na dohodnuté stretnutie priviezol vlastným autom. Ten, kto mi mal odovzdať peniaze, mal identifikovať len poznávaciu značku jeho auta. Následne sa mal vyšetrovaním zistiť majiteľ, s tým, že Puha mal potvrdiť, že ma videl, ako si dávam niečo do aktovky. Zároveň mi povedal, že mu ukazovali, ako ten človek vyzerá, respektíve, ako vyzeral v čase skutku, aby sa nepomýlil pri identifikácii. Keď sa pýtal, ako sa môže niečo také podariť, tak ho utvrdzovali, že všetko je vybavené. .kde?
Na najvyšších miestach, kde je to potrebné vybaviť. Puhu som sa teda opýtal, či je ochotný aj svedčiť, s čím súhlasil. Vyšetrovateľovi som podal aj trestné oznámenie pre pokus o krivé obvinenie mojej osoby. Polícia vypočula Puhu, ktorý presne opísal, ako ho školili – do spisu bol priložený aj záznam z nášho stretnutia. Hneď v ten večer navštívil Puhu ďalší človek z podsvetia, ktorý mu priniesol SIM kartu registrovanú v Chorvátsku, kam má zavolať, keď bude mať nejaký problém alebo otázky. Keď tam volal, bolo mu povedané, nech sa nebojí, že všetko je v poriadku a či pozeral správy na Markíze, že už sa to začalo. Ten hovor bol, samozrejme, monitorovaný. .čo bolo vtedy odvysielané na Markíze?
Že generálny prokurátor Trnka dostal nejaký anonym, kde sú rozpísané moje nelegálne aktivity. Vyšetrovateľ, ktorý sa zaoberal krivým obvinením voči mne, chcel vzápätí obviniť ľudí z podsvetia, ktorí si vymysleli konštrukciu, že som zobral úplatok. Nemohol to však urobiť, pretože Trnka odňal dozorujúcej prokurátorke spis a zakázal jej konať. Spis bol najskôr dva týždne na Generálnej prokuratúre – potom ho Trnka posunul špeciálnemu prokurátorovi Kováčikovi, ktorý rozhodol, že sa tým bude zaoberať Úrad boja proti korupcii. Úrad však nevyšetroval moje trestné oznámenie voči mafii, kde už boli zadokumentované aj dôkazy, ale podanie mafie voči mne, kde nebolo ani začaté trestné stíhanie, pričom bolo zjavné, že celé je to podvrh. .ako to vyšetrili?
Aj oni nakoniec dospeli k záveru, že je to podvrh, pričom uzavreli trestné stíhanie meritórnym rozhodnutím, že skutok sa nestal. Približne o rok začali stíhať ľudí, ktorí ma krivo obvinili z korupcie. O ďalší rok, koncom februára 2007, podal vyšetrovateľ na Špeciálnu prokuratúru aj návrh na podanie obžaloby. Odvtedy nedostal žiadnu odpoveď – viem len to, že spis bol často na kontrole na Generálnej prokuratúre. .prečo odňal Trnka dozorujúcej prokurátorke spis a zakázal jej konať? Prečo to dodnes nie je uzavreté?   
Neviem. Ale je zaujímavé, že keď chcel vyšetrovateľ vypočuť vojenského prokurátora, ktorý dostal od podsvetia podnet voči mojej osobe, aby zistil, ako to celé prebiehalo, Trnka na to nedal súhlas. Krátko na to preradil tohto prokurátora k sebe na Generálnu prokuratúru. .robí to Trnka len preto, že vás nemá rád, alebo preto, že celú akciu od začiatku koordinoval s podsvetím?
To neviem. Ľudia z okolia Ľudovíta Sátora, ktorí sa podieľali na tejto operácii, ju však určite nevymysleli. Oni len využili situáciu, pretože ma nemajú radi. Keďže im táto akcia nevyšla, Sátor rozhodol, že ma unesú a na neznámom mieste zabijú, aby mohli šíriť, že som sa vyplašil a skrývam sa niekde vo svete. Zrejme ma zachránilo len to, že po voľbách 2006 som musel odísť do civilu. To, že doteraz nebol uzavretý prípad krivého obvinenia voči mojej osobe, zrejme súvisí s obavou, aby  títo ľudia nezačali hovoriť, kto im dal inštrukcie a podporu, aby mohli konať. .to, že táto kauza vyhovuje mafii, má logiku. Prečo by však mala vyhovovať Trnkovi?
To je filozofická otázka, na ktorú si musí dať odpoveď každý, kto rozmýšľa, respektíve, komu záleží na tom, ako bude vyzerať Slovensko. .ako sa vám doteraz spolupracovalo s Generálnou prokuratúrou pod vedením Trnku?
Zo začiatku veľmi dobre. Od tejto kauzy mám však pochybnosti, prestal som jej dôverovať. Ak nie je prokuratúra schopná rýchlo a spravodlivo konať v prípade policajného viceprezidenta, ktorý bol evidentne krivo obvinený podsvetím, ako jej možno veriť, že bude rýchlo a spravodlivo rozhodovať v iných kauzách? Doteraz som nemal potrebu takto podrobne o tom hovoriť. Tých útokov je však toľko, že som urobil výnimku. Chcem, aby aj mladí policajti vedeli, že ich šéf nie je žiadny zločinec, aby nestratili motiváciu.   .v piatok bude verejná voľba generálneho prokurátora. Čo by pre Slovensko znamenalo, ak by bol znovu zvolený Trnka?
K tomu sa nechcem vyjadrovať, nech rozhodnú politici. .je to zápas o charakter štátu?
Určite áno. V trestnom konaní závisí od generálneho prokurátora všetko.   Jaroslav Spišiak (45)/
študoval na Akadémii policajného zboru a Chemicko-technologickej fakulte. V minulosti bol okresný riaditeľ polície v Dunajskej Strede, prvý viceprezident policajného zboru aj bezpečnostný expert v Slovnafte. V júli 2010 sa stal prezidentom policajného zboru. Je ženatý, má dve deti. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite