Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

USA bez uhorkovej sezóny
Americké médiá naozaj nie sú odkázané na krvopotné vyrábanie tém. Núka sa im seriózne dianie, ale i škandály, aké by mali miesto len v bulvárnom suteréne, keby sa netýkali významných postáv z politickej scény.
Seriózne dianie má najmä predvolebný charakter. Kým hlavný kandidát demokratov do prezidentských volieb v roku 2012 je jasný – Baracka Obamu napriek lavírujúcej popularite a sporným výsledkom na domácej i zahraničnej scéne nik z jeho vlastného tábora nespochybnil – , u republikánov je to pestrejšie. Kandidát, ktorý by mohol podľa prieskumov seriózne zabojovať, je zatiaľ jeden – Mitt Romney. Kandidatúru síce ohlásil a voličov oslovuje aj Newt Gingrich, jeho úsilie však dostalo defekt, keď minulý týždeň rezignovali z jeho kampane niekoľkí vplyvní poradcovia, medzi nimi kampaňový manažér Rob Johnson, hovorca Rick Tyler a tiež poradcovia zo štátov New Hampshire, Iowy a Južnej Karolíny. S Gingrichom sa dlhodobo sporili o smerovanie kampane. Gingrich bol pred rezignáciami dva týždne „na dovolenke“ podľa nemenovaného poradcu preto, aby vyhovel manželke, a po návrate vyhlásil, že nič sa nedeje, kampaň sa „začína odznova v nedeľu“. Je pritom možné, že niektorí z jeho bývalých poradcov prejdú k texaskému guvernérovi Rickovi Perrymu, ktorý tiež uvažuje o kandidatúre.
A pokiaľ ide o bulvárne dianie, o zábavu i pohoršenie sa Američanom postarali hneď dvaja významní politici: už dávnejšie republikánsky exguvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger, keď vyšla najavo jeho dlhodobá aféra s pomocníčkou v domácnosti, ktorá mu pred desiatimi rokmi porodila dieťa, a teraz aj demokratický kongresman Anthony D. Weiner, ktorý sa venoval tzv. sextingu, posielaniu erotických správ. Weiner sa pritom pomerne nedávno oženil a jeho manželka čaká prvé dieťa. Možno aj kvôli nej spočiatku o svojom správaní klamal a priznal sa až vtedy, keď sa skutočne nedalo inak. Len na okraj, ani spomínaný Newt Gingrich nebol v otázkach súkromia ako ľalia. Je trikrát ženatý a zatiaľ každé manželstvo ukončila jeho nevera. Akurát v období, keď viedol vyšetrovanie Clintonovej „Monicagate“, udržiaval s Callistou Bisekovou, ktorá je teraz jeho ženou, mimomanželský vzťah – poza chrbát svojej vtedajšej (druhej) manželky. Priznal to, pravdaže, až neskôr.
.mg Reformy a pád
Slovinskú vládu možno čaká pád. Občania sa v referende o dôchodkovej reforme vyjadrili negatívne a menší koaliční partneri chcú zhodiť sociálnodemokratického premiéra Boruta Pahora. Pahorova strana svojho premiéra podporila. Premiér Pahor presadzoval reformu ako riešenie zadlženosti krajiny. Ako sa teraz Slovinsko vráti z gréckej cesty?
.mg
 
Sýria nie je Egypt

Vládne jednotky prezidenta Bašara al-Asada pokračujú v potláčaní domácich rebelov. Podľa zahraničnej tlače je bilancia už 1 100 mŕtvych a 10-tisíc zadržaných. Hoci do susedného Turecka utekajú stovky ľudí a vznikli už dva utečenecké tábory, Ankara vyhlásila, že o zásahu odmieta uvažovať. Rezolúciu v Bezpečnostnej rade OSN blokuje Čína a Rusko.  
.jd
 
Grécky dlh

Šéf Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet neche nedobrovoľnú reštrukturalizáciu gréckeho dlhu. ECB je podľa Tricheta proti každému riešeniu s prvkami donútenia. Trichet odmietol názor Nemecka, ktoré je tomu riešeniu naklonené. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pripustil možnosť bankrotu Grécka, ak by aj banky niesli náklady takéhoto riešenia.
.lk   Anglické tresty
Až dve tretiny sériových kriminálnikov sa v Anglicku nedostanú za mreže. Páchatelia relatívne ľahších zločinov, napríklad drogoví díleri či zlodeji, totiž vyviaznu s podmienkou alebo mäkšími trestami, povedzme verejnoprospešnými prácami. Za minulý rok ide spolu o 62-tisíc recidivistov. Zverejnená štatistika pobúrila konzervatívnych politikov a médiá.
.jd Stále Líbya
Správy o Líbyi stále vyvolávajú zmiešané dojmy. O hrozbe, že kampaň zlyhá a Kaddáfí zostane pri moci, hovoril šéf CIA Leon Panetta. Tlak na Kaddáfího režim sa však stupňuje. Nemenovaný predstaviteľ NATO pre CNN povedal, že Kaddáfí je „legitímny vojenský cieľ“ kampane. Aj vyhlásenie Hillary Clintonovej, že Kaddáfího spolupracovníci zvažujú aj jeho odstúpenie, tak pôsobí skôr ako súčasť tohto tlaku než ako reálne hodnotenie situácie.
.mg
Recep Tayyip Erdogan/
Turecký premiér je na vrchole moci. Víkendové voľby podľa očakávaní s prehľadom vyhral, otázkou bolo len konečné číslo. Turecké HDP rastie o 9 percent, členstvo v EÚ krajinu už nezaujíma a ani nebolo predmetom kampane. Nový Atatürk sa volá Erdogan. Princ Philip/
Manžel britskej kráľovnej Alžbety II. oslávil 90 rokov a hoci priznal horšiu pamäť, ostrý jazyk mu zostal. Vyhlásil, že chce menej pracovať, veď kto by už chcel mať na čele funkčnej organizácie deväťdesiatnika, keď „to s človekom to v starobe ide dolu vodou“. Angela Merkelová/
Aj uprostred baktériových tragédií sa Angela Merkelová venuje tomu, čo pre svoju politiku (a pozíciu) pokladá za dôležité. V Bundestagu predniesla vyhlásenie vlády k energetickej politike, v ktorom odznelo zamietnutie jadrovej energetiky, ktorej riziká sa podľa kancelárky „naplnili“.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite