Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Ničivá prívalová vlna
Niektoré obce v Malých Karpatoch zažili katastrofickú povodeň, keď sa po prudkých a silných zrážkach vylial potok Gidra. Najviac postihnutá bola obec Píla, ale škody hlásila aj Častá, Horné Orešany, Budmerice, Doľany. Voda vzala mosty, cesty, zaplavila pivnice, záhrady a v Píle zaplavila bahnom viacero domov. Silná prívalová vlna brala aj autá, zariadenia domov, ale aj zvieratá, ktoré miestni ľudia chovali. V Píle boli následne problémy s vodou, s elektrinou aj plynom, dokonca i strach zo šírenia epidémie.
Ako je možné, že neveľký potok dokázal urobiť také obrovské škody, pýtajú sa teraz obyvatelia poškodených obcí. Je pravda, že do lesov Malých Karpát napršalo za krátky čas rekordné množstvo zrážok. Starosta Píly hovoril, že to bola „tisícročná voda“. Miestni ľudia však hovoria aj o tom, že lesníci sa nestarajú o vodné toky v lese, ani vodohospodári a obec pravidelne nečistia koryto potoka a nespevňujú jeho brehy. Takže podobné katastrofy sa pri podceňovaní vodného živlu dajú očakávať.
Na miesto katastrofy dorazila okamžite ešte v noci premiérka, prišiel župan Frešo a osobne prišiel riadiť pomoc armády minister Galko. Stáva sa už pravidlom, že na miesta prírodných katastrof sa čo najrýchlejšie dostavia aj viacerí členovia vlády. Radičovej zostava si tak systematicky buduje imidž citlivých vládcov. Bezpochyby je pre ľudí postihnutých katastrofou, ale aj pre tých, čo to sledujú len cez televíznu obrazovku, príjemný pocit, že v ťažkých chvíľach sa môžu spoliehať nielen na rodinu, obec, ale aj na pomoc štátnych inštitúcií, ako je armáda, hasičský zbor, záchranári či vodohospodári. Ale občas toto osobné angažovanie sa politikov má už mierne populistický nádych. Po katastrofe sa v Píle okamžite objavil aj minister Galko a ministerstvo obrany vydalo správu, že pre záplavy minister obrany zrušil plánovanú cestu na summit NATO v Bruseli. „Dôvodom je vážna situácia na západe Slovenska po prietrži mračien, následných ničivých záplavách a mohutnej prívalovej vlne,“ informoval hovorca ministra. Je otázne, či by takúto lokálnu katastrofu nezvládli vojaci aj bez osobnej prítomnosti ministra, či skúsení ženisti naozaj potrebujú jeho rady a či by rozkazy nedokázal vydať aj iný človek, ktorého by minister vybavil plnou mocou. Otázne je, či by nebol minister obrany užitočnejší na summite NATO.
.eč Aj silou
Predseda maďarského parlamentu Laśzló Kövér pre české Hospodářske noviny povedal, že pri výstavbe vodného diela Gabčíkovo Slovensko zmenilo hranice a Maďarsko vtedy mohlo použiť vojenskú silu. Na jeho slová kriticky reagoval Smer aj šéf parlamentu Sulík. Smer zároveň obvinil ministra Dzurindu z pasívnej zahraničnej politiky. Dzurinda Kövérove výroky nekomentoval.
.jm Požiadavky OKS
Poslanci za OKS chcú mať zmluvne zaručenú pravidelnú účasť na koaličných radách.  Tento princíp chcú priamo zakotviť aj do zmluvy o budúcej spolupráci, ktorú im pred časom navrhol Most-Híd. Okrem toho by od Bugárovej strany radi dostali aj finančné prostriedky za svoje poslanecké mandáty. O požiadavke OKS by v najbližšom čase malo rokovať vedenie Mostu.
.jm Nepraví živnostníci
Ivan Mikloš má do debaty o reforme odvodov nový tromf. Štatistický úrad zistil, že nepravých živnostníkov je na Slovensku približne 100-tisíc. Oproti vlaňajšku ich počet narástol o 22-tisíc. Štatistici zisťovali počet „podnikateľov z donútenia“ napríklad pomocou otázky, či si sami organizujú deň alebo majú stanovený pracovný čas, prípadne, či používajú firemný telefón.
.lk Zase nič
Koalícia sa bude musieť opäť poobzerať po ďalšom vhodnom adeptovi na šéfa NBÚ. V poradí tretí kandidát SaS Juraj Kliment je neprijateľný pre OKS. Tej prekáža, že Kliment bol ako sudca Najvyššieho súdu súčasťou senátu, ktorý rozhodol v neprospech odsúdených v kauze Cervanová, keď súhlasil s prednovembrovými judikátmi bez skúmania nových dôkazov.
.gaš List diplomatov
List 20 veľvyslancov, ktorým sa postavili na stranu účastníkov Dúhového pochodu, vyvolal niekoľko reakcií. Najskôr proti miešaniu sa do vnútorných vecí Slovenska protestovalo 22 slovenských občanov na čele s Vladimírom Palkom, ktorí adresovali veľvyslancom list s požiadavkou, aby sa to neopakovalo. Poľský veľvyslanec Krawczyk a minister zahraničných vecí Sikorski čelia za to kritike aj na domácej scéne.
.red
Ján Čarnogurský/
Bývalý slovenský premiér, disident a advokát sa stal nositeľom medzinárodnej Ceny svätého Vojtecha. Cenu udeľuje nemecká nadácia za mimoriadne zásluhy za vzrast celej Európy, jej nositeľmi boli v minulosti Václav Havel, kardinál König alebo Helmut Kohl.   Ľudmila Benkovičová/
Šéfka Štatistického úradu ohodnotila pre denník Sme sčítanie obyvateľov v roku 2011 najhoršie na „dvojku“. Jej postavenie je však napriek tomu ohrozené Ð pre množstvo problémov, od pochybností nad prípravou sčítania až po odstupovanie sčítacích komisárov. Iveta Radičová/
Premiérka sa nahnevala na list a lobing siedmich veľvyslancov, ktorým ju vyzvali, aby vláda rešpektovala požiadavky farmaceutických firiem. Tie znepokojuje zmena legislatívy, ktorá „zlacní“ lieky. List šiel podľa nej „nad rámec diplomacie“.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite