Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Päť hviezdičiek Rasťa Rusnáka

.časopis .hudba

DEUS: Worst Case Scenario, Polygram Records 1994

Sedel som doma na gauči, čumel na MTV a komentoval všetky tie blbosti, čo tam dávali, neschopný zdvihnúť sa a začať sa venovať niečomu užitočnému. V tom záhaľčivom školskom roku 1993/1994 som takto preflákal veľa hodín, takže v jarných mesiacoch som si bol takmer istý, že táto televízna stanica mi už nemôže dať nič. Preto si ten moment pamätám tak dobre.   
Jednoduchý, opakujúci sa motív huslí, dosť nabrúsený gitarový riff, dvaja chlapi sa držia za ruky, jeden ustavične kričí „friday, friday, friday...“ a druhý spieva text. „Suds and soda mix ok with beer, can I..., can I break your sentiment?“ Zásah priamo do srdca. Všetko bolo iné, ako v tých tonách pesničiek pred tým. Všetko vyzeralo odfláknuté, ale tak elegantne odfláknuté. Netrvalo dlho a kamoš zohnal celý album vo fonotéke knižnice na Mieri, teda zo zdroja, za ktorý by nikto z nás nedal ani zlomený groš. Šťastná náhoda.
Ten album mi otvoril celkom nové dvere. Boli to drobnosti, ale predsa. Pre mňa nová práca s nástrojmi a štruktúrou piesní, drsné nakladanie s krásnymi motívmi, viacero mužských vokálov samostatne i proti sebe, gitarové vypaľovačky (Suds & SodaMute, Via, ), trpko sladké melódie (Right As Rain, Secret Hell), uletené pesničky (Shake Your Hip, Great American Nude, Divebomb Djingle) a nad všetkým skvostná Hotellounge. A z každej noty na albume, z celého diela priam trčí tá elegantná odfláknutosť. Je to esencia, ktorú sa mnohý hudobný alchymisti snažia do svojej tvorby namiešať celú svoju kariéru, a aj tak im to neuveríš. Na to ti totiž nestačí byť iba šikovný remeselník, na to musíš mať talent. Títo chlapíci to mali prirodzene v sebe. Vidieť to vo všetkom, čoho sa dEUS v prvom období svojej existencie dotkli. Dnes už je to trochu iná kapela, ale ak ste ju nestihli v ich najlepších časoch, nenechajte si ju ujsť na tohtoročnej Pohode. Rasťo Rusnák je frontmanom košickej alternatívnej skupiny Kolowrat.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite