Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

El Presidente

.marcel Merčiak .časopis .šport

Očakávaný príval reforiem v Medzinárodnej futbalovej federácii sa začal tým, že sa nezmenilo nič. Prezidentov protikandidát bol odpálený ešte pred voľbami a kongres ovládli šarm a istota prezidenta, ktorý už preskákal všeličo. Sepp Blatter stojí na čele FIFA od roku 1998 a úrad mu zverili aj na štvrté funkčné obdobie.  

Všetok súčasný humbug sa začal v decembri 2010. FIFA po prvý raz v histórii rozhodovala naraz o organizátoroch dvoch svetových šampionátov. Anglicko ako papierový favorit na získanie MS 2018 bolo predtým podľa Blattera „pripravené organizovať MS okamžite“. Britské médiá však pred voľbou dejísk rozpútali kampaň, v ktorej poukazovali na dlhoročné korupčné správanie sa najdôležitejších predstaviteľov FIFA. Sunday Times dokonca priniesli dôkazy o praktikách dvoch členov výkonného výboru FIFA. Zasadla etická komisia, ktorá suspendovala Nigérijčana Amosa Amodua a Tahiťana Reynalda Temariiho. O organizátoroch sa tak nerozhodovalo v 24-člennej, ale v 22-člennej exekutíve!
V predvečer volieb nasledovalo vysielanie programu BBC Panorama, v ktorom známy publicista Andrew Jennings zhromaždil pôsobivý materiál o lídroch FIFA, ich postojoch a korupcii. Angličania vedeli, že je zle. Žiadali vedenie BBC, aby program stiahlo, ale televízia odolala napriek politickým intervenciám. Nechýbali dôkazy o úplatkoch a pochybných transakciách, napríklad proti Issovi Hayatouovi, šéfovi afrického futbalu (CAF), či Ricardovi Teixeirovi, všemocnému šéfovi brazílskeho futbalu, s Nicolasom Leozom, dlhoročným šéfom juhoamerického CONMEBOL-u. Blatter krátko pred voľbou dejísk MS vyzval členov exekutívy, aby uvážili svoj postoj „voči nepriateľským médiám v Británii“! Výsledkom bola dokonalá potupa Anglicka: kolíska futbalu získala v prvom kole voľby len dva hlasy, vypadla skôr ako spoločné kandidatúry Belgicka s Holandskom a Španielska s Portugalskom! .bin hammám a warner
Blatter vysvetľoval rozhodnutie pririeknutia MS 2018 Rusku a MS 2022 Kataru snahou o prienik na „nové trhy“, do doteraz „neprebádaných končín“. Zdalo sa, že búrka prehrmela, že FIFA si bude môcť sama korigovať boj proti mrakom korupčných obvinení, t. j., že si bude aféry zametať pod koberec podľa vlastného želania. Šokom pre Blattera sa stala kandidatúra Mohammeda Bin Hammáma, prezidenta Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC), na post prezidenta FIFA. Dlhodobo sa očakávalo, že Blatter nebude mať, podobne ako v roku 2007, protikandidáta. Zrazu sa mu črtal namáhavý boj proti miliardárovi a úspešnému obchodníkovi z Perzského zálivu.
Bin Hammám počas deviatich rokov zmodernizoval AFC, stál za rozsiahlym expandovaním ázijského futbalu, ako aj za úspechom Kataru pri zisku MS 2022, hoci oficiálne v tíme kandidatúry nefiguroval. Považovali ho za Blatterovho oddaného spojenca. Po decembrových udalostiach však využil situáciu a s doktrínou „transparentnosti a vnútorného očistenia“ vytiahol do boja proti dlhoročnému kamarátovi.
Napokon skončil skôr, než mohol boj dokončiť. Na konci marca mu ponúkli podporu všetky ázijské asociácie. Potom sa dal dokopy s Jackom Warnerom z Trinidadu a Tobago, šéfom CONCACAF-u, ktorý mu mal pomôcť vylobovať podporu v strednej a severnej Amerike a Karibiku. Warner bol taktiež dlhoročným spojencom Blattera a predtým ešte mocnejšieho Joaa Havelanga. V exekutíve FIFA je nepretržite od roku 1983. O jeho škandáloch, finančných machináciách a korupčných praktikách sa popísali stohy papiera: okrem iného o tom, ako mu predal Joao Havelange vysielacie práva na MS 1990 pre karibskú oblasť zadarmo (!), že jeho firmy organizovali na Trinidade v roku 1999 MS hráčov do 17 rokov, že jeho cestovné kancelárie dostali zadarmo vstupenky na MS 2006, ktoré boli alokované pre túto krajinu, že v jeho budove si CONCACAF prenajíma svoje sídlo! Warner bol jednoducho symbolom skorumpovanej administratívy, ktorá ovláda svetový futbal.
Tentoraz to neboli „nepriateľské“ britské médiá, kto spustil lavínu. Bol to Chuck Blazer z USA, dlhoročný Warnerov generálny sekretár v CONCACAF-e. Ten informoval FIFA o tom, že Warner zorganizoval na 10. a 11. mája na Trinidade (kde inde?) stretnutie predstaviteľov 25 karibských asociácií s Bin Hammámom, pričom Bin Hammám všetko zaplatil: letenky aj ubytovanie v päťhviezdičkovom hoteli. Zároveň predostrel fotografické dôkazy o úplatkoch: Bin Hammám mal každému zo zúčastnených ponúknuť veľkú poštovú obálku so sumou 40-tisíc dolárov!
Po Blazerových informáciách zasadla etická komisia a Warnera s Bin Hammámom pred kongresom suspendovala. Katarčan sa následne vzdal prezidentskej kandidatúry. Takže kým v decembri bola zastavená činnosť dvom členom výkonného výboru, teraz bola pozastavená dvom viceprezidentom FIFA! Bin Hammám poukázal na silu Blatterovej konšpirácie vnútri organizácie. .blatter
Samotný prezident zvládol kongres s noblesou. Počas stredajšieho 7-hodinového rokovania nezazneli v prejavoch delegátov mená Bin Hammáma a Warnera ani raz! Blatter pompézne priznal, že „kormidluje loď po rozbúrenom mori“, a je evidentné, že rodina FIFA blahosklonne akceptuje jeho ustavičné výzvy na „súdržnosť, jednotu, čistotu.“ Angličania si vyžiadali hlasovanie za odloženie prezidentských volieb, ale návrh bol zmietnutý zo stola: 172 krajín hlasovalo proti, len 17 za, ďalší sa zdržali hlasovania. Nasledovali tvrdé reakcie predstaviteľov silných futbalových mocností, ako sú Fidži, Cyprus, Kongo, Haiti a Benin, veď Blatter rád hovorí o sebe ako o „prezidentovi všetkých“. Korunu všetkému nasadil Julio Grondona, 81-ročný bos argentínskeho futbalu. Pre nemeckú agentúru povedal: „Keď chceli Angličania získať môj hlas pri kandidatúre na MS 2018, povedal som im, že im ho dám, ak nám vrátia Falklandské ostrovy!“
Na volebnom lístku tak bolo iba jedno meno. Blatter získal 186 z 204 hlasov. Jeho kariéra je pozoruhodná: pre FIFA pracuje od roku 1975. Najskôr bol technickým riaditeľom (1975 – 1981) a potom Havelangeovým generálnym sekretárom (1981 – 1998). Keď bolo jasné, že Havelange v roku 1998 skončí, dlho kandidatúru na prezidenta odmietal. Napokon však povolil a tesným rozdielom zdolal favorizovaného Lennarta Johanssona, prezidenta UEFA. Už vtedy ho obvinil Farra Ado, viceprezident CAF, že mu bolo za hlasovanie v prospech Blattera ponúknutých 100-tisíc dolárov.   
V prvých troch rokoch prezidentského úradu prežil krach marketingovej spoločnosti ISL. FIFA zaznamenala obrovskú finančnú stratu, ktorá vyvolala revoltu Blatterových oponentov. Issu Hayotoua z Kamerunu si vybrali za svojho kandidáta, ale Blatter ho na kongrese v Soule v predvečer MS 2002 výrazne zdolal. Už vtedy jasne ukázal, že ustátie najkrkolomnejších situácií je jeho špecialitou. Zürišský kongres 2011 bol ďalším dôkazom. Blatter sľubuje reformy: pre boj s korupciou tu bude silnejšia etická komisia, ale pozor – členov bude voliť kongres. Ten bude rozhodovať aj o organizátoroch MS. Kandidáti sa budú musieť pripraviť na rozsiahlejšie lobovanie: nerozhodne 24 členov exekutívy FIFA, ale 204 členov kongresu!
Zaujímavé je nateraz len to, že po zverejnení mailu Jeroma Valckeho, Blatterovho generálneho sekretára, žiada Nemecko prostredníctvom Thea Zwanzigera, šéfa svojho zväzu a nového člena exekutívy FIFA, vyšetrenie kandidátskeho a volebného procesu MS 2022. Valcke totiž v maile neslávne preslávenému Warnerovi napísal, že „Katar si MS kúpil“!
Viacero futbalových osobností, manažérov a funkcionárov z krajín ozajstných futbalových veľmocí si myslí, že súčasná štruktúra FIFA je neudržateľná, že organizácia potrebuje rozsiahle reformy. Kým však budú na jej najvyšších miestach ľudia ako Blatter (75 rokov), Teixeira (bývalý Havelangeov zať, 64), Grondona (81), Leoz (82), Hayatou (64) či Warner (68), ľudia, ovládajúci futbal a biznis okolo FIFA a MS dlhé roky, nebude existovať cesta k väčšej transparentnosti a odrezávaniu korupčných prepojení. Autor je komentátor STV.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite