Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Zomrel doktor Smrť
Tretieho júna zomrel v meste Bloomfield Hills v americkom štáte Michigan jeden z najznámejších a najkontroverznejších Američanov. Jack Kevorkian, lekár prezývaný „doktor Smrť“, sa preslávil obhajobou eutanázie a poskytovaním „služieb“ pacientom, ktorí podľa neho prejavili dostatočnú vôľu ukončiť svoj život – či skôr, ako v niektorých prípadoch hovoril s dôrazom na hodnotenie kvality života, svoju „existenciu“. Kevorkian pochádzal z arménskej rodiny a jeho rodičia mohli hovoriť o šťastí, že unikli pred vraždením Arménov v Turecku. Stretli sa v Spojených štátoch, v michiganskom meste Pontiac. Mali tri deti, Jack (pôvodným krstným menom Jacob, narodený v roku 1928) bol prostredný.
Jack Kevorkian skončil štúdium medicíny v roku 1952 a v roku 1987 začal v novinách v Detroite uverejňovať inzeráty, že poskytuje konzultácie v súvislosti so smrťou. V roku 1990 vykonal prvú verejne známu pomoc pri samovražde, šlo o istú Janet Adkinsovú, ktorej rok predtým diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Za tento čin bol obvinený z vraždy, no v michiganskej legislatíve sa nenašlo nič, čo by umožnilo jeho stíhanie. Do roku 1998 asistoval Kevorkian pri úmrtiach 130 ľudí. Používal pritom okrem iných metód aj zariadenie, ktoré vynašiel, a ktoré umožňovalo, aby pacient stlačením gombíka aktivoval podanie smrtiacej látky. Kevorkiana kritizovali, zbavili lekárskeho oprávnenia a bol odsúdený na odňatie slobody. Odsedel si deväť rokov za mrežami, zvyšok trestu mu bol odpustený.
Jack Kevorkian obhajoval „právo na smrť“ a hlásal, že „umrieť nie je zločin“. Jeho odkaz sa bude pre jeho nasledovníkov spájať s milosrdenstvom, no ešte aj v optike „milosrdnej smrti“, za akú sa eutanázia často vyhlasuje, boli jeho aktivity sporné. Nie všetci pacienti, ktorým „pomohol“, boli totiž smrteľne chorí, a dĺžka konzultácií u Kevorkiana bývala často nedostatočná, sotva počas nich mohol zistiť, do akej miery je želanie pacienta skutočne výsledkom slobodnej vôle.
Jack Kevorkian neraz vyhlasoval, že jeho boj za eutanáziu je v istom zmysle egoistický, pretože by sám chcel mať možnosť podobnej voľby. Nevie sa nič o tom, či svoj odchod z tohto sveta doktor Smrť režíroval sám, alebo či bol, na rozdiel od svojich „pacientov“, poslednej ťaživej voľby ušetrený.
.mg Jemen bojuje
V hlavnom meste Saná sa minulý týždeň bojovalo. Proti prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, ktorého odstúpenie žiada časť obyvateľstva, vystúpili aj ozbrojení bojovníci z kmeňov, ktoré sa postavili na stranu protivládnych demonštrantov. Pouličné boje si vyžiadali desiatky obetí. Pri útoku na prezidentský palác utrpel podľa agentúrnych zdrojov zranenia aj prezident Sálih.
.mg 90 percent
Lidové noviny si dali urobiť bleskový prieskum verejnej mienky, ktorý mal odhaliť, ako sa Česi stavajú voči vláde Petra Nečasa. Výsledok sa sotva dá označiť za prekvapenie: 90 percent opýtaných si nepraje, aby súčasná vláda v tejto zostave pôsobila ďalej. Ešte aj idea menšinovej vlády ODS a TOP 09, ktorú by podporovali Věci veřejné, získala len 16-percentnú podporu.
.mg Nie represii?
Globálna komisia pre drogovú politiku (GCDP) zverejnila správu o stave boja proti drogám. Podľa komisie sa žiada nový prístup, pretože prísna kriminalizácia čiže „vojna proti drogám“ nie je účinná. Komisia, kde pôsobí niekoľko exprezidentov i bývalý šéf OSN Kofi Annan, tvrdí, že peniaze na represiu sa mali radšej využiť v zdravotníctve pri riešení škodlivých dôsledkov drog.
.mg Mŕtvi v Sýrii
Delostrelectvo a tanky sýrskych vládnych jednotiek bombardovali mesto Rastan v strede krajiny. Zahynulo pritom najmenej 15 ľudí. Zasiahnuté boli aj civilné budovy a mešity. Ofenzíva pokračovala napriek vládnej ponuke na amnestie pre odporcov režimu prezidenta Assada. Opozícia žiada, aby odovzdal moc niektorému zo svojich viceprezidentov a do roka vyhlásil slobodné voľby.
.lk    Pomoc inak
EÚ chce upraviť svoju politiku rozvojovej pomoci. Malo by ju dostať menej krajín a podmienky čerpania by mali byť jasne prepojené s pokrokom v otázkach demokracie. Afrika by naďalej mala zostať prioritou. Viac sa bude prihliadať na koordináciu v skupine G 20. Rozvojovú pomoc totiž začali poskytovať aj Čína či isté krajiny Latinskej Ameriky, ktoré v Afrike investovali množstvo peňazí výmenou za koncesie pri ťažbe nerastných surovín.
.lk
Mitt Romney/
Exguvernér amerického štátu Massachussetts, mormón Mitt Romney, sa už raz uchádzal medzi Republikánmi o nomináciu do prezidentských volieb. Teraz to urobí znovu a v roku 2012 by chcel bojovať o kreslo prezidenta USA proti Barackovi Obamovi. Pablo Neruda/
Úmrtie čilského básnika, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru, je stále predmetom špekulácií. Najnovšie o prešetrenie požiadala čilská komunistická strana – podľa nej bol Neruda v roku 1973 otrávený agentmi režimu Augusta Pinocheta, a neumrel na rakovinu, ako sa oficiálne tvrdí. Slavenka Drakulićová/
EÚ víta vydanie Ratka Mladića do Haagu. Chorvátska spisovateľka Slavenka Drakulićová však hovorí, že pre zmierenie na západnom Balkáne to nestačí. Zlo, ktoré stiahlo bývalú Juhosláviu do krvavého konfliktu, má jasný mechanizmus. Vojnoví zločinci z Haagu nie sú monštrá, ale ľudia ako my.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite