Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Zmeny na prokuratúre
Vládna koalícia 76 hlasmi schválila v parlamente novelu zákona o prokuratúre z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ).
Cieľom zmeny legislatívy bola väčšia otvorenosť a transparentnosť inštitúcie. O nových prokurátoroch už nebude rozhodovať vnútorná sieť prokuratúry, keďže novela zavádza otvorené výberové konania a právnych čakateľov mení na asistentov prokurátora. Prokuratúra tiež bude musieť zverejňovať právoplatné uznesenia a o ďalšie rozhodnutia bude možné požiadať na základe infozákona. Odmietnutie zverejnenia bude možné len v závažných prípadoch, ako je riziko sťaženia trestného stíhania. Generálny prokurátor nebude môcť byť znovuzvolený do funkcie (pre neretroaktivitu to neplatí pre aktuálneho kandidáta Dobroslava Trnku). Prokurátori zároveň budú musieť zverejňovať majetkové priznania a novela tiež pochovala vojenskú prokuratúru, keďže po skončení vojenských súdov nemá dôvod existovať.
Dôležitou zmenou je koniec možnosti negatívnych pokynov, ktorými doteraz mohli nadriadení prokurátori prikázať podriadeným zastaviť či nezačať trestné stíhanie, nevzniesť obvinenie, alebo vec postúpiť inému orgánu. Túto kompetenciu bude mať už len bezprostredne nadriadený prokurátor, ktorý však bude musieť zverejniť odôvodnenie pokynu a sám zaň niesť zodpovednosť.
Postoj k pôvodnej novele nebol vo vláde jednoznačný. Starosti z „evidentnej snahy podriadenia prokuratúry výkonnej moci“ mal poslanec KDH Peter Muránsky, výhrady mal aj Gábor Gál z Mostu. Váhajúci poslanci napokon novelu podporili po tom, ako prešli pozmeňovacie návrhy ústavnoprávneho výboru – napríklad kompetencia záväzných stanovísk pre prokurátorov neprejde z generálneho prokurátora na ministerku, ako plánovala novela. Bude ich ďalej podávať najvyšší prokurátor, no už nie svojvoľne, ale na návrh šesťčlennej komisie, kde budú rovnocenne zastúpení nominanti ministerstva a generálneho prokurátora.
Opozícia vládu obviňuje zo snahy politicky ovládnuť prokuratúru a posilniť kompetencie ministra spravodlivosti a v tomto názore je zajedno so súčasným vedením prokuratúry.
Vzhľadom na postoje prezidenta sa dá očakávať, že poslanci si hlasovanie zopakujú, keďže Ivan Gašparovič zákon zrejme nepodpíše.               
.gaš Preč z krčiem
Poslancom za KDH sa podarilo pretlačiť v parlamente do druhého čítania zákon zakazujúci prevádzku hracích automatov v krčmách. Podporili ho aj poslanci za Smer a SNS, proti boli zákonodarcovia za SaS. Ak zákon prejde, automaty budú môcť byť len v herniach so zákazom konzumácie alkoholu a fajčenia. Na zriadenie herne bude tiež nutný súhlas miestneho zastupiteľstva.
.jm Nový kandidát
Novým riaditeľom Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) by sa mal stať sudca Juraj Kliment. Nominovala ho SaS a podľa Richarda Sulíka má podporu premiérky aj koaličných partnerov. Dvaja predchádzajúci kandidáti SaS narazili na odpor ostatných členov koalície. S Jánom Stanom mali problém KDH a Most – Híd, s nomináciou Petra Paludu zase nesúhlasila SDKÚ.
.jm Štrajk sa chystá
Zdravotníci to myslia so štrajkom vážne. Dali vláde ešte pár dní času, aby splnila ich požiadavky. Potom bude nasledovať prerušenie práce na dve hodiny a možno aj výpovede. Zdravotníci žiadajú dofinancovanie systému, adekvátne finančné ohodnotenie a zvýšenie platieb za poistencov štátu. Premiérka ponúkla zdravotným sestrám riešenie niektorých ich požiadaviek.
.eč Imunita zostala
Trestnoprávna imunita poslancov a sudcov sa rušiť nebude. Za návrh Igora Matoviča, aby mali poslanci imunitu len na hlasovanie a výroky v parlamente a sudcovia na rozhodovanie, hlasovalo len 32 zo 138 poslancov. Zrušenie imunity podporili okrem Matoviča, Andreja Ďurkovského a Anny Belousovovej len poslanci SaS a deväť ľudí z klubov KDH, SDKÚ a OKS. Opozícia bola proti.
.vag Deň daňovej slobody
Podľa Nadácie F. A. Hayeka a Združenia daňových poplatníkov pripadne tento rok Deň daňovej slobody na 3. júna. Ide o symbolický dátum, do ktorého človek musel robiť na štát a od ktorého začína konečne pracovať na seba. Ráta sa ako podiel celkovej miery prerozdeľovania na hrubom domácom produkte (tento rok je to 42 percent). Vlani bol u nás Deň daňovej slobody až 7. júna. V ČR bude tento dátum skoro o dva týždne neskôr ako na Slovensku (15. júna).
.lk    Edita Angyalová/
Bývalá poslankyňa za stranu Smer a dnes blízka spolupracovníčka kritika vnútorných pomerov vo Ficovej strane Bohumila Hanzela sa stala šéfkou tejto strany v Trenčíne. V médiách sa okamžite objavili špekulácie, že jej nominácia je súčasťou dohody medzi Hanzelom a Ficom. Jaromír Ruda/
Minulý týždeň si vypočul prvý rozsudok, a ten znie na 13 rokov nepodmienečne. Vinný je aj notár, ktorý mu pomáhal spreneveriť 1,7 milióna eur určených na deaflympiádu vo Vysokých Tatrách. Proces sa ešte zrejme neskončil a rozsudok bude musieť potvrdiť aj vyšší súd. Daniel Lipšic/
Zámer ministra modernizovať a oddeliť odpočúvací systém SIS a polície narazil na premiérku Ivetu Radičovú. Hoci Lipšic už podpísal zmluvu na obnovu starého systému, Radičová chce, aby bola vypísaná nová súťaž. S nápadom oddeliť odpočúvanie nesúhlasia Mikuláš Dzurinda a Béla Bugár.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite