Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Csaba Kiss

.csaba G. Kiss .časopis .klub

V električke sa zhovárajú dvaja mladíci. Počul si, že premenujú Moskovské námestie? Áno, ale predsa ho všetci budú nazývať Moskovským. Dostane meno po nejakom Kálmánovi Széllovi, ale kto už vôbec pozná to meno? (Kálmán Széll, 1843 – 1915, bankár, politik, predseda Uhorskej vlády v rokoch 1899 – 1903. Pozn. red.) Poučné.

V detstve, v päťdesiatych rokoch, som doma nikdy nepočul, že by tento dôležitý dopravný uzol v Budíne nazývali Moskovským námestím. Všetci ho spomínali po starom ako Námestie Kálmána Szélla. V čase môjho dospievania mu slangovo hovorili Kalef. Jazykovedec by vedel povedať, ako sa zrodilo toto zvláštne slovo s tureckou (?) príchuťou. Po desaťročiach sa ho nasledujúce pokolenia naučili nazývať Moskovským. Osobne som mal k nemu zvláštny vzťah, v istom období som ním často prechádzal a vždy som mal nejaký zlý pocit, keď som musel vysloviť jeho úradný názov. Moja dcéra a jej priatelia mu už tak bežne hovorili, idem na Moskovské, slovo námestie nepridali.
Teraz sa v Budapešti menia názvy niekoľkých námestí a ulíc. Je za tým nedbalosť, aspoň dvadsaťročné oneskorenie. Po skončení 2. svetovej vojny odstránili tabule Berlínskeho námestia pred Západnou stanicou rýchlo. Z komunistickej diktatúry sa však zachovalo  ako dedičstvo veľa názvov v celom Maďarsku. Urobilo sa síce pár zmien, ale dodnes možno nájsť početné odstrašujúce príklady. Nové vedenie hlavného mesta vyrukovalo s novými (sčasti niekdajšími) názvami. Keď sa sťahuje remeň na nohaviciach, myslia si politici, že symbolické gestá možno zlepšia náladu. Ponúkajú zadosťučinenie tým, ktorí  v postkomunistických rokoch ťahali za kratší koniec. Preto ohlásené zmeny sprevádza isté pohoršenie druhej strany. Občas je argumentácia kritikov krkolomná. Že napríklad budúce Námestie Jána Pavla II. nemá nijakú spojitosť s cirkvami. Akoby pápež  bol iba hlavou katolíckej cirkvi a neprispel aj k pádu komunizmu.
Dejiny uplynulých sto rokov nás v otázke zmien názov ulíc stavajú pred zvláštne zrkadlo. V Budapešti je Radiálna cesta vybudovaná podľa parížskeho vzoru, neskôr  premenovaná na Andrássyho cestu, ktorú komunisti nazvali Stalinovou cestou. Revolúcia v roku 1956 ju prekrstila na Cestu maďarskej mládeže, kádarovská reštaurácia jej zasa dala názov Cesta ľudovej republiky, ktorý sa sotva ujal v hovorovom jazyku.
Aj teraz bolo počuť, že v Moskve sa mnohým nepáčil návrat k niekdajšiemu názvu budínskeho námestia; možno zabudli na to, že dopravný uzol v roku 1951 dostal názov podľa hlavného mesta Sovietskeho zväzu, čo pred šesťdesiatimi rokmi zaiste malo istú kolonialistickú príchuť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite