Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úder mafii

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Polícia urobila ďalší záťah proti vplyvnej skupine bratislavského podsvetia. Jej ľudia podnikajú na rovnakej adrese ako bývalý minister vnútra a dvojka Smeru Robert Kaliňák.  

.na konci marca polícia zatkla sedem členov podsvetia z bratislavskej skupiny sýkorovcov, ktorí sú podozriví z vraždy. Minulý týždeň sa vyšetrovateľom podaril ďalší zaujímavý úlovok: od štvrtka sedí vo väzbe aj Libor Jakšík, bos vplyvnej skupiny jakšíkovcov. Na prípad ako prvý upozornil portál týždenníka Trend.
Polícia ho spolu s ďalšími piatimi členmi skupiny obvinila z prania špinavých peňazí a vydierania. Podľa informácií .týždňa obchodovali s kradnutými autami, čo je z hľadiska celkových príjmov mafie banalita. Napriek tomu má policajná akcia hlavne psychologický význam: keď sa takíto ľudia dostanú do väzby, po čase začne niekto z nich „spievať“. .na zoznamoch
Bratia Libor a Ivan Jakšík začínali ako policajti, ten druhý je na stránke Ústavu pamäti národa evidovaný aj ako bývalý príslušník ŠtB. Libor Jakšík je okrem iného majiteľom bratislavskej reštaurácie Red Cafe. V minulosti získal za zvláštnych okolností 93 percent akcií spoločnosti Minerál-Invod, ktorá vlastnila pozemky, vrt a objekt plničky minerálnej vody Mitická. Následne mal nútiť nového majiteľa, spoločnosti Slovintegra Slavomíra Hatinu k mimosúdnej dohode.
Ivan Jakšík pôsobil v súkromnej bezpečnostnej službe (SBS) A-Team, ktorá chránila počas volebnej noci v roku 2006 bratislavské sídlo strany Smer. V minulosti bol jedným zo spolumajiteľov firmy aj Michail Gabrieľan, podľa mafiánskych zoznamov z roku 2005 člen skupiny jakšíkovcov. V čase volieb firmu ovládali Mário Bednárik, Ivan Pokorný a Ervín Špajdel – prvých dvoch zaradila polícia na spomínané zoznamy v roku 2007. Ako členov skupiny jakšíkovcov.
SBS navyše sídli na rovnakej adrese (Miletičova 23) ako dve z firiem, v ktorých kedysi pôsobili alebo pôsobia bývalí ministri vnútra a financií za Smer Robert Kaliňák a Ján Počiatek. V budove sa nachádza aj reštaurácia Steam & Coffee, ktorej sú spolumajiteľmi. „Áno, sídlia tam aj firmy, kde som pracoval ako právnik. Orgány polície, ktoré sa zaoberajú činnosťou bezpečnostných služieb, však nič podozrivé nezistili,“ povedal v roku 2008 o bezpečnostnej službe A-Team Kaliňák. .v područí mafie
Problém je, že od mája 2001 patrí budova na Miletičovej ulici firme Liko Bratislava, kde sú členmi orgánov aj Mário Bednárik, Ivan Pokorný a Ivan Jakšík. V minulosti tam sídlilo aj viacero firiem Libora Jakšíka. Spoločnosť FoRest, ktorú ovládajú Kaliňák, Počiatek a Robert Pintér, je tam v prenájme od júla 2002. To znamená, že firma zrejme rokovala o konkrétnych podmienkach aj s ľuďmi z tzv. mafiánskych zoznamov.  
Kaliňák v roku 2008 priznal, že informáciu, že bratia Jakšíkovci patria medzi záujmové osoby polície, sa dozvedel, keď bol poslancom výboru pre obranu a bezpečnosť. Jeho členom bol pritom od roku 2002. Súčasne však tvrdil, že s majiteľmi budovy nerokoval, pretože „nie je konateľom spoločnosti, a teda sa nepodieľa ani na manažovaní“. Ťažko si však predstaviť, že by jeho ľudia v takej dôležitej veci konali poza jeho chrbát.
Kaliňák si však z toho ťažkú hlavu nerobí. Firma FoRest dodnes sídli na Miletičovej 23, takže akékoľvek problémy spojené s prenájmom musí riešiť s ľuďmi s pochybnou povesťou. V čase, keď na to upozornil denník SME, bol pritom Kaliňák ministrom vnútra, ktorý by nemal vyvolávať ani zdanie, že má čokoľvek spoločné s mafiou. Pre korektnosť treba dodať, že polícia minulý týždeň zatkla len Libora Jakšíka – jeho brat Ivan, Bednárik ani Pokorný medzi obvinenými nefigurujú.   .na oslave so Svobodom?
Mimochodom, Ivan Jakšík mal v minulosti blízke vzťahy so zavraždeným bosom bratislavského podsvetia Jozefom Svobodom. Vdova po Svobodovi pritom tvrdí, že Kaliňák sa raz stretol aj s jej manželom. Stretnutie sa malo uskutočniť v noci zo 17. na 18. apríla 2004 v bratislavskom Football Pube, kde oslavoval Smer volebné víťazstvo vtedajšieho prezidenta Ivana Gašparoviča.
„Bolo to také tajné stretnutie, kde sa manželovi vtieral do pozornosti,“ povedala .týždňu v decembri 2004 Karin Svobodová. „Tak toto si naozaj nepamätám, tá noc bola veľmi hektická,“ reagoval najskôr zaskočený Kaliňák. „Ale dosť o tom pochybujem, nepoznal som Jozefa Svobodu,“ dodal po chvíľkovej odmlke.
„Sulík je sedlák, ktorý sa nevie správať,” povedal Kaliňák pred niekoľkými dňami o predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Toto hovorí človek, ktorý ani len formálne (zmena sídla firmy) neurobil nič, aby jeho meno nebolo spájané s podozrivými osobami. Niekedy je lepšie mlčať: radšej sedlák ako falošný moralizátor s bielymi goliermi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite