Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bežím vlastné preteky

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

S premiérkou Radičovou sa vraj predtým, ako odstúpil z tajnej voľby, nestretol. Takýto návrh mi nedala ani žiadna osoba z jej okolia, tvrdí koaličný kandidát na šéfa prokuratúry Jozef Čentéš.  

.často vám vyčítajú, že ste teoretik. Akú máte prax v teréne?
V rokoch 1992 – 1997 som bol radovým prokurátorom na okrese, kde som urobil niekoľko stoviek rozhodnutí. Často som bol dva až tri dni v týždni v pojednávacej miestnosti. Ako jeden z mála prokurátorov som chodil každé dva týždne na previerku spisu, ktorý som dozoroval. Každý mesiac som robil aj previerky spisov, ktoré sa týkali väzobných vecí, mal som na starosti celu policajného zaistenia, eskorty. Chodil som s vyšetrovateľmi aj na procesné úkony, vypočúval som podozrivé osoby. .od roku 1999, keď ste sa zamestnali na Generálnej prokuratúre, ste však z tejto praxe predsa len vypadli.
Je pravda, že na trestnom odbore už nerobím dozor, ale dohľad – to znamená, že kontrolujem uznesenia, ktoré vydajú vyšetrovatelia s dozorujúcimi prokurátormi. Cez moje ruky však prejdú všetky rozhodnutia v drogových deliktoch, kde hrozia páchateľom prísnejšie tresty. .v posledných rokoch ste však nestáli pred reálnymi rozhodnutiami – podať obžalobu, zastaviť trestné stíhanie.
Minulý rok v novembri zorganizoval riaditeľ trestného odboru celoslovenskú poradu krajských a okresných prokurátorov v Krpáčove. Takmer polovicu zápisnice tvorí moje vystúpenie – myslíte, že títo ľudia praxe by ma počúvali, keby som im hovoril len nejaké teoretické poučky? Ako prokurátor reálne rozhodujem napríklad o sťažnostiach obvinených. .váš priamy nadriadený Tibor Šumichrast sa spája s viacerými spornými rozhodnutiami – vrátane zastavenia trestného stíhania voči Alexandrovi Rozinovi. Mali ste niekedy s jeho rozhodnutiami problém?
Prípad Rozin so mnou nikto nikdy nekonzultoval .povedali ste mu niekedy svoj názor na vyšetrovanie citlivých káuz?
Z titulu svojej funkcie sa vyjadrujem najmä k aplikačným problémom, ktoré vzniknú v praxi. Nedávno sme mali poradu, kde som navrhol zriadenie oddelenia, ktoré by malo na starosti zastupovanie prokuratúry pred Ústavným súdom, Európskym súdom pre ľudské práva a súdmi SR. Vždy sa vyjadrujem len ako expert – je na nadriadených, či môj názor akceptujú .prokuratúru však kritizujú za postoj k politickým kauzám. Môžete sa po siedmich rokoch vo funkcii tváriť, že sa vás to netýka?
Ako zástupca riaditeľa trestného odboru si stojím za všetkými rozhodnutiami, ktoré som spravil. K prípadom, ktoré poznám len z médií, sa neviem vyjadriť. Riaditeľ odboru nie je povinný konzultovať so mnou každú jednu vec .tvrdíte, že nie ste politický nominant. Tým, že ste sa pred tajnou voľbou vzdali kandidatúry, ste sa však stali súčasťou politickej hry. Je pravda, že ste sa na tom dohodli s premiérkou?
Nie, vôbec sme sa nestretli. Takýto návrh mi nedala ani žiadna osoba z jej okolia. Určite som politicky nekalkuloval – som kariérny prokurátor, nebudem sa nikomu prispôsobovať. Ako kandidát na generálneho prokurátora bežím vlastné preteky, pričom ma nezaujíma, kto je mojím protikandidátom. Kandidujem za seba a za svoju filozofiu, nie proti niekomu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite