Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky nad Čentéšom

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Jeho kolegovia sa zhodujú, že patrí k najlepším odborníkom na trestné právo na Slovensku. Podľa viacerých je však málo razantný a nemá skúsenosti s ťažkými kauzami. Kto je vlastne Jozef Čentéš? Vrátil by prokuratúre punc dôveryhodnosti, alebo bude v prípade svojho zvolenia rovnakým sklamaním ako Dobroslav Trnka?

.pokým o Trnkovi už vieme skoro všetko, koaličný kandidát na funkciu generálneho prokurátora Jozef Čentéš je dodnes pre väčšinu politikov aj novinárov záhadou. Čiastočne si za to môže sám – hoci nemá problém s rozhovormi, navonok pôsobí odmerane. „On sa nikdy s nikým veľmi nekamarátil, drží si od ľudí odstup,” hovorí jeden z prokurátorov. Podľa ďalšieho kolegu to však môže aj výhoda: taký človek nie je nikomu zaviazaný. Aj s Trnkom má Čentéš len pracovný, čisto formálny vzťah. A to aj napriek tomu, že Trnka zamestnal na Generálnej prokuratúre aj jeho manželku. „S pánom Trnkom som jej príchod nekonzultoval, ani som za ňu nijako neintervenoval,” tvrdí Čentéš.
Spolu s manželkou začínali na Okresnej prokuratúre Bratislava III. – Čentéš v roku 1992, jeho manželka o rok neskôr. „Vzhľadom na to, že na okrese mala dobré výsledky, najskôr prišla na Generálnu prokuratúru na niekoľko mesiacov na stáž. Jej priamou šéfkou je jej bývalá nadriadená z okresnej prokuratúry, ktorá si ju sem stiahla,” hovorí Čentéš. .plodný autor
Do roku 1997 bol Čentéš radovým prokurátorom, zaoberal sa hlavne finančnou a ekonomickou kriminalitou. Potom pracoval dva roky pre Slovenskú sporiteľnu a Istrobanku, aby sa v roku 1999 vrátil na Generálnu prokuratúru. Na trestnom odbore má na starosti drogovú kriminalitu a organizovaný zločin, od roku 2004 je zástupcom riaditeľa odboru Tibora Šumichrasta.  
„Poznám ho ako húževnatého pedanta, ktorý vždy trpezlivo argumentuje. Pokým iní intrigujú s politikmi a chľastajú, on na sebe tvrdo maká, vzdeláva sa,” hovorí ďalší z prokurátorov. Do práce dochádza Čentéš z Pezinka autobusom, v Bratislave prestupuje na električku. „Mne to vyhovuje, keďže si môžem čítať judikáty Najvyššieho súdu, alebo sa zdokonaľujem v angličtine,” hovorí Čentéš.
Čentéš sa postupne vypracoval medzi najlepších odborníkov na trestné právo na Slovensku. Podieľal sa rekodifikácii Trestného poriadku – dodnes pripravuje stanoviská aj pre podriadené prokuratúry, ako majú postupovať v jednotlivých kauzách. „Chodí prednášať prokurátorom aj advokátom, robí mravčiu prácu. Je to veľký popularizátor trestného práva,” hovorí ďalší z jeho kolegov. .odborník zo spisov
Čentéš tiež veľa píše – ako autorovi alebo spoluautorovi mu vyšli desiatky monografií, respektíve stovky článkov v domácich aj zahraničných odborných časopisoch. Podľa jedného z kolegov je však trochu alibista. „On síce načrtne problém, aj ho podrobne popíše, ale nenavrhne spôsob riešenia. Vyhýba sa jasným záverom.”
Jeho nevýhodou môže byť aj to, že ako prokurátor nemá za sebou žiadny veľký prípad. Aj sám Čentéš spomína len dve kauzy: „Spolupracoval som na prípade kyselinári, kde som chodil s jednou prokurátorkou každé tri mesiace na stretnutia s vyšetrovacím tímom. Podieľal som sa aj na kauze Jegorov.” To znamená bežné kriminálne prípady, ktorých priebeh navyše pozná skôr z vyšetrovacích spisov ako z terénu.
Prokurátori Generálnej prokuratúry totiž nerobia dozor, ale dohľad nad jednotlivými kauzami. Nekomunikujú denne s vyšetrovateľmi, nedávajú im úlohy, nerozhodujú – podať obžalobu alebo zastaviť trestné stíhanie je úlohou okresných a krajských prokurátorov. Ľudia ako Čentéš ich len kontrolujú. „Keď sa nepozeráte obžalovaným do očí, neviete nič. Toto nedobehnete štúdiom v kancelárii,” myslí si jeden z prokurátorov.   .nejde na hranu
Otázny je aj Čentéšov postoj ku kauzám, ktoré sú spájané s jeho priamym nadriadeným – riaditeľom trestného odboru Šumichrastom, ktorý zastavil napríklad trestné stíhanie podnikateľa Alexandra Rozina blízkeho Smeru. „Odbor riadi riaditeľ, ktorý prideľuje referentom jednotlivé kauzy. So mnou konzultujú len aplikačné problémy. Posledné slovo v konkrétnych prípadoch má vždy riaditeľ,” tvrdí Čentéš.
Je možné, že Trnka so Šumichrastom ho v citlivých kauzách obchádzali, respektíve, že aj v prípade jeho nesúhlasu rozhodli, ako uznali za vhodné. „Čentéš je človek, ktorý si povie svoje, ale nemyslím si, že by išiel v presadzovaní svojich názorov na hranu,” hovorí jeden z prokurátorov. Problém je, že sa nechce vyjadriť ku kauzám ako Majský či Malinová. „Hoci sa doteraz neprejavil, nebude lavírovať,” myslí si jeho kolega.
Či je to naozaj tak, sa ukáže už pri výbere námestníkov – či bude Čentéš rešpektovať politické dohody, alebo sa rozhodne podľa seba. Strana Most už naznačila, že by chcela Jozefa Szabóa, ku KDH má zase blízko Martin Lauko. „Za šesť mesiacov, čo som zainteresovaný vo voľbe generálneho prokurátora, sa nestalo, aby mi nejaký politik povedal, že ma podporia len vtedy, ak dosadím do funkcie toho alebo iného,” tvrdí Čentéš.
Podľa vlastných slov nevie o žiadnych politických dohodách. „Ak budem zvolený, nikomu nemôžem zabrániť, aby sa prihlásil do výberového konania. Komisia vypočuje kandidátov, predloží konkrétne návrhy a ja potom zvážim, ako budem ďalej postupovať. Pre mňa sú však kľúčové schopnosti,” hovorí Čentéš. V kuloároch sa hovorí, že za prijateľný považuje skôr tandem Martin Lauko – Eva Mišíková.    .málo razantný
Pochybnosti vzbudzuje aj to, či dokáže byť Čentéš ako generálny prokurátor dostatočne tvrdý – vo vzťahu k svojim podriadeným, ale aj pri vyšetrovaní ťažkých mafiánskych káuz. „Je málo razantný, nie je to muž činu,” myslí si jeden z prokurátorov. „Je pravda, že ľudsky je to mäkší typ, na niekoho môže pôsobiť až ustráchane,” dodáva ďalší.   
Podľa Čentéšovho kolegu, ktorý je s ním prakticky denne, je však realita iná.„Ľudia, ktorí ho dobre nepoznajú, ho majú tendenciu podceňovať. V skutočnosti s ním však nebude nikto zametať. On sa nepodpíše pod hocičo, vždy si dôkladne premyslí, čo povie a spraví. Som presvedčený, že ani keby sa dostal pod tlak, nedokázal by kľučkovať.”
Napriek výhradám je zrejmé, že Jozef Čentéš je slušný človek, ktorý je neporovnateľne lepším kandidátom na šéfa prokuratúry ako Dobroslav Trnka. Nemá žiadne väzby na politikov ani podnikateľov, pochybnosti nevzbudzujú ani jeho majetkové pomery. Spolu s manželkou býva v rodinnom dome v Pezinku, ktorý kúpili v roku 2001 za 2,6 milióna korún.
„Zobrali sme si hypotéku približne milión korún, zvyšok sme zaplatili v hotovosti. Je to stará socialistická kocka z roku 1971,” hovorí Čentéš. Okrem toho vlastnia auto značky Peugeot 307, ktoré kúpili v roku 2007 približne za pol milióna korún. „Zaplatili sme ho z úspor.”    .politicky priechodný
Na Slovensku sú zrejme aj lepší prokurátori ako Jozef Čentéš. Ideálnym generálnym prokurátorom by bola kombinácia troch doterajších kandidátov s výnimkou Trnku: so skúsenosťami Evy Mišíkovej, odvahou Jána Hrivnáka a odbornými znalosťami Jozefa Čentéša. Politicky priechodný je však evidentne len Čentéš, takže hľadanie iného kandidáta je cestou do pekla. Trnka alebo Čentéš: žiadna iná reálna alternatíva neexistuje.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite