Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Novinári za život
Štrnásť novinárov zo siedmich mienkotvorných médií založili minulý týždeň iniciatívu Novinári za život. Na svojej internetovej stránke zverejnili vyhlásenie proti potratom. „Ako novinári vyhlásenia skôr čítame, než píšeme. Ale tentoraz si dovoľujeme urobiť výnimku. Vďaka najvplyvnejším médiám sa o práve na potrat hovorí s takou úctou, akoby išlo o základné ľudské právo, ktoré modernému človeku nemožno uprieť.” Novinári pripomínajú, že aj pod mediálnym tlakom niektorých kolegov sa Univerzitná nemocnica v Bratislave prednedávnom napokon rozhodla pokračovať vo vykonávaní potratov. „Patríme k skupine tých novinárov, pre ktorých to nie je dobrá, ale veľmi smutná správa. Bez ohľadu na náš svetonázor a vierovyznanie sme presvedčení, že človek má neodňateľné právo na život už od počatia. Pred narodením neexistuje žiadna hranica, za ktorou by sa dalo dieťa označiť za neidentifikovateľný zhluk buniek.“ Podľa signatárov sú dnešné potratové zákony neľudské, za posledných 50 rokov im padlo podľa štatistík za obeť asi 1 300 000 nenarodených detí. „Naliehavým problémom tejto krajiny nie je dostupnosť potratov. Sú ním samotné potraty,“ píšu na záver novinári.
Signatármi tohto vyhlásenia sú traja zástupcovia šéfredaktora, Dag Daniš (Hospodárske noviny), Martin Hanus (.týždeň), František Múčka (Trend), Eugen Korda (šéfredaktor videospravodajstva SME), Tomáš Hudák (editor TV Markíza), šéfreportér Gabriel Beer a Pavol Kubík z Trendu, redaktori Aktuálne.sk Andrej Onufer a Ladislav Bariak, redaktori Slovenského rozhlasu Jaroslav Barborák a Zuzana Hanusová,  redaktorka Hospodárskych novín Martina Tvardzíková Ruttkayová a redaktori .týždňa Marína Gálisová a Jaroslav Daniška.
V prvých hodinách od zverejnenia podporili vyhlásenie desiatky ľudí, medzi nimi ho podporili aj ďalší slovenskí novinári: šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb, z našej redakcie sa pridali Juraj Kušnierik, Jozef Majchrák, Lukáš Krivošík, Matej Gašparovič, z Trendu sa pripojili Pavol Sibyla, Peter Kremský, Tatiana Vavrová, zo Slovenského rozhlasu Michal Čabák, šéfredaktor Postoy.sk Imrich Gazda,  Juraj Grečnár (SME), novinári Jozef Servanský, Denisa Havrľová, admin blogov SME Matúš Maciak aj fotoreportéri Michal Burza a Pavol Funtál.
.red Ešte 10 rokov
Bugárov Most pri zákone o používaní jazykov menšín ustúpil Igorovi Matovičovi, a tak sa hranica na používanie menšinového jazyka zníži z 20 na 15 percent až o desať rokov. Obyčajní ľudia  spolu s poslancami za KDH do zákona presadili aj klauzulu, podľa ktorej 15-percentnú hranicu príslušníkov menšiny v obci bude musieť dvakrát po sebe potvrdiť sčítanie ľudu.
.jm Dzurinda o Maďaroch
Mikuláš Dzurinda zmenil taktiku. Po ničnerobení začal o problémoch v slovensko-maďarských vzťahoch hovoriť. Rokoval s europoslancami, aj poslancami parlamentu, oceňuje dobrý úmysel SNS aj správanie maďarskej menšiny. Keď však príde na problém, nič nenavrhuje a pôsobí trochu bezradne . Preto ho v debate na túto tému bez problémov zatieni Marek Maďarič aj Igor Matovič.
.jd Zastali vlaky
Rušňovodiči v piatok o 14.50 zastavili vlaky a spustili hodinový štrajk. Prekáža im plánovaná revitalizácia železničných spoločností, ktorú pripravuje ministerstvo dopravy a tvrdia, že povedie skôr k umŕtveniu železníc. Železničná spoločnosť Slovensko upozornila, že štrajk je nezákonný, keďže sa odborári nesnažia o lepšie podmienky pre seba, ale bojujú proti systémovým zmenám.   
.gaš Vinníci za Mella
Podľa šéfa osobitného určenia prokuratúry Petra Šufliarskeho sú za prepustením Karola Mella procesné chyby. Rozhodoval nezákonný sudca, a Mello preto uspel so sťažnosťou, že bol vzatý do väzby nezákonne. Šufliarsky presunul zodpovednosť aj na dozorujúcu prokurátorku Evu Mišíkovú. „Mojou povinnosťou nie je skúmať, či je sudca zákonný,“ bráni sa Mišíková.                   
.gaš                               Do 2017
Ministetr dopravy Ján Figeľ predstavil plán, podľa ktorého by diaľničné prepojenie medzi Bratislavou a Košicami malo byť dokončené najneskôr v roku 2017. Dokončenie diaľnice D1 predĺžuje najmä vybudovanie tunela Višňové, ktorý by sa mal stavať približne päť rokov. Podľa ministerstva bude na dokončenie diaľnice treba viac ako tri miliardy eur. Financie by okrem štátneho rozpočtu mali prísť aj z eurofondopv a úverov od Európskej investičnej banky.
.jm
  Anna Belousovová/
Zjavne neverí, že dvakrát nemožno vstúpiť do tej istej rieky. Po vyhodení z SNS opäť zakladá novú stranu, tentoraz s poslancom Rudolfom Pučíkom, s názvom Národ a spravodlivosť. Úspech tejto  političky si želá celé spektrum, azda najviac Robert Fico. Hedviga Malinová/
Podala žalobu na exministra Roberta Kaliňáka, ktorý ju v novinovom rozhovore označil za patologickú klamárku. Malinová tiež absolvovala lekárske testy, ktoré vylúčili, že by mala problém so zrážanlivosťou krvi, ako to v posudku tvrdí súdny znalec Peter Labaš.   Dobroslav Trnka/
Médiá priniesli zábery, ako si autom skracuje frekventovanú cestu do práce po hrádzi pre cyklistov, na čo mal dokonca povolenie od splnomocnenca vlády pre Gabčíkovo. Pred kamerami prefrčal na starom golfe, mercedesy necháva parkovať pred domom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite