Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť hviezdičiek Martina Višňovského

.časopis .hudba

Pražský výběr Straka v hrsti Panton, 1988

Keby som si mal vybrať úplne najdôležitejší album, tak by to bola jednoznačne platňa Straka v hrsti od Pražského výběru, ktorá oficiálne vyšla až v roku 1988. Predtým sa šírila na páskach a kazetách, starší brat získal kópiu z Prahy a hralo to u nás doma veľmi často. Vlastne som si to púsťal, až kým som tú kazetu nenamotal na hlavu magnetofónu a bolo po všetkom. Je to hudobne neopakovateľné, textovo vynikajúce, podľa mňa z východnej Európy najlepší album všetkých čias.
Mal som vtedy ešte len štyri roky, ale keďže sme muzikantská rodina, vek nikdy nerozhodoval.
Dnes celkovo počúvam oveľa menej hudby ako predtým, teraz viac hudbu hrám, ale keď na mňa príde slabá chvíľka, tak si Straku v hrsti pustím a vždy som potešený.
Na začiatku Pražský výběr určite ovplyvnil našu tvorbu, ale ovyplynilo ju veľa kapiel, ktoré v osemdesiatych rokoch hrali v Československu: napríklad Abraxas, Dvouletá fáma, Dunaj, Bez ladu a skladu a mnohé ďalšie. Osemdesiate roky boli v izolovanom Československu hudobne veľmi plodné a zaujímavé. Nešlo ani tak o konkrétne albumy, ale o tvorbu, o hudbu. Veľmi ma napríklad ovplyvnil Frank Zappa. Na začiatku som tú hudbu nechápal, ale keď som mal približne 11 rokov, tak som si to osvojil a ostalo mi to dodnes. Jeho nahrávky mám veľmi rád, hlavne sa mi páči pestrosť pesničiek a muzikantské výkony sú neuveriteľné. Martin Višňovský je basgitarista a spevák slávnej prešovskej skupiny Chiki Liki Tu-A, ktorá tento rok oslávila svoje pätnáste narodeniny.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite