Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Pred časom kdesi vo svete, tuším vo Francúzsku, otvárali vo veľkých nákupných centrách miesta na odkladanie mužov, aby títo predmetní jedinci nereptali počas nákupov. Mužské kútiky, podľa vzoru štandardizovaných detských kútikov. Televízie so športom, niečo na pitie a vraj hry, nech sa odložení muži nenudia.

Aj u nás jedno také otvorili, ale keď som tam bol asi pred poldruha rokom naposledy, mužský kútik bol smutne prázdny. Priestor vyzeral ako krátko pred rekonštrukciou, alebo po, s opusteným stolovým futbalom uprostred a ťaživou atmosférou vyplieneného westernového mestečka. Akoby ho muži, čo v ňom trávievali čas, museli narýchlo opustiť, alebo, a to sa mi zdá pravdepodobnejšie, sa v ňom nikdy žiadni odložení muži nehrali.
Lebo tá idea, na prvý pohľad krásna, tá idea je principiálne zlá. Lebo hranie sa v dospelom veku je príliš intímna vec na to, aby sa jej človek oddával len tak, podaromnici, s cudzími mužmi kdesi v nákupnom centre.
Žiadny únik alebo návrat do detských čias, ale životný program, ktorý neomrzí. Je tu rodina, iste, a práca, a všetky tie dospelé zodpovedné veci, ktoré muža principiálne napĺňajú, ale potom je tu ešte čosi, čo je rovnako dôležité a ak si to nenájde cestu von, môže to napáchať neúmerne veľa škody. Takto postihnutí jedinci, teda muži, ktorí sa nehrajú, sa v skutočnosti hrajú tiež, len nevedia, že ide o hru. Jednoducho im to nedochádza, a potom je zle.
Takí muži sa berú príliš vážne, slepo a fanaticky sa za čímsi ženú, a keď už sú tam, nenaplní ich sladký pocit katarzie, len si odfajknú ďalšiu položku v zozname a trielia ďalej. Za normálnych okolností by mi ich bolo ľúto, za normálnych okolností, lenže takto z nich ide strach. Nech robia čokoľvek, robili by to lepšie, keby mali kdesi v pivnici, povedzme, veľkú modelovú železnicu a z času na čas si púšťali vláčiky. Muži, ktorí sa nehrajú, robia neplechu.
Ale dosť už, treba ísť pobiť nejaké svinstvo z vesmíru, nikto iný to za mňa neurobí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite