Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Niečo ako španielska jar
V Španielsku sa protestuje, akoby sa arabská jar rozšírila aj na sever. Je to síce za vlasy pritiahnuté prirovnanie, jedno majú však protesty v arabskom regióne s tým, čo sa odohrávalo v druhej polovici minulého týždňa v Madride, spoločné. Protestujú totiž najmä mladí a proti hospodárskej situácii, ktorú vnímajú ako bezvýchodiskovú. Mladí Španieli vinia vládu socialistov pod vedením premiéra Josého Luisa Rodrigueza Zapatera, že sa do riešenia problémov spojených s finančnou krízou pustila neskoro.
Je pravda, že Španielsko má najvyššiu nezamestnanosť v eurozóne (vyše 21 percent), že v skupine od 16 do 29 rokov dosahuje toto číslo odhadom takmer 50 percent. Počet ľudí bez práce sa hrozivo približuje k piatim miliónom. Zároveň vláda zvýšila daň z pridanej hodnoty a zaviedla viacero šetriacich opatrení. Protesty sa preto nesú aj v duchu odporu proti reforme pracovného trhu a proti reforme dôchodkového systému. Medzi občanmi Španielska sa šíri zlá nálada a presvedčenie, že viac záťaže už neunesú.
Na druhej strane však tamojšia vláda zatiaľ odoláva vábničke núdzových riešení, po akých siahli Grécko, Írsko a Portugalsko. Premiér vyhlásil, že nič také jeho krajina nebude potrebovať. Lenže cez víkend sa mali konať aj miestne a regionálne voľby, v ktorých premiérovi socialisti očakávali hrozivú porážku. A tak premiér zároveň prisľúbil, že po voľbách škrty pokračovať nebudú. Ako predvolebný sľub to znelo dobre, ale praktický dopad tých slov je otázny. Socialisti totiž nemôžu vedieť, či sa situácia ešte nevyostrí – ak by aj voľby vyhrali. V tom prípade budú musieť ešte škrtať, hoci sľúbili opak. A ak vyhrá opozícia, teda Ľudová strana, môže sa stať ešte niečo omnoho horšie: odhalí sa skutočný stav štátnych financií. Je celkom možné, že je horší, ako tá vláda priznávala.  Napokon, pred piatimi mesiacmi prebehla zmena vlády v Katalánsku – a deficit sa ukázal dvakrát taký veľký, ako dovtedy proklamované čísla. Trhy sa preto boja, čo bude po voľbách, a mladí Španieli sa boja tiež. Mladí Španieli protestujú teraz, trhy budú možno protestovať neskôr, a až vtedy to začne byť vážne. Tak aspoň koncom týždňa španielska volebná komisia zakázala protesty pred voľbami, z obavy o ovplyvnenie výsledku. Protesty trhov zrejme  nebude možné zakázať.
.mg Usáma za jar
Al-Káida zverejnila nahrávku, na ktorej, ako tvrdí, je hlas Usámu bin Ládina. Nahrávka údajne vznikla krátko pred bin Ládinovou smrťou a terorista na nej podporuje revolúcie v Tunisku a v Egypte. Vyhlasuje, že „vietor zmeny zaveje po celom moslimskom svete, ak Alah dovolí“. Povzbudzuje moslimov: „Na čo teda čakáte? Zachráňte seba a svoje deti, pretože prišla šanca.“
.mg Proti svedomiu
Švédsky parlament schválil drvivou väčšinou 271 hlasov proti 20 rezolúciu, ktorá zaväzuje vládu vystupovať proti výhrade vo svedomí. Ide o reakciu na uznesenie Rady Európy, ktoré výhradu vo svedomí v obmedzenej miere podporilo. Vo Švédsku lekári slobodu odmietnuť účasť na umelom potrate nemajú. Podľa švédskych politikov by ju nemali mať ani inde v Európe.
.jd Intervoľba
Česká strana Věci veřejné volí predsedu v ťažkej chvíli po škandáloch a pochybnostiach, čo je to za politický subjekt, ktorý vznikol s cieľom pomáhať Vítovi Bártovi v podnikateľských aktivitách. Kandidáti sú traja: odstúpený predseda Radek John, podpredsedníčka Karolína Peake a poslankyňa Dagmar Navrátilová. Novinka je, že voľby mali prebehnúť cez internet a sms.
.mg Ohrozenie
Po páde Husního Mubaraka hrozí v Egypte eskalácia náboženských nepokojov, čo sa prejavilo aj pri otvorení Kostola Panny Márie v Káhire. Asi tisícka moslimov protestovala a chcela zablokovať cestu prichádzajúcim kresťanom. Riešiť to musela polícia a k obetiam, našťastie, nedošlo. Podobné incidenty sa však dejú čoraz častejšie a situácia koptských kresťanov sa zhoršuje.
.mg PIGS!
Angela Merkelová odkázala krajinám južnej Európy, že majú viac pracovať, obmedziť dĺžku dovolenky a zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Kancelárka pripustila, že dovolenkové pravidlá by mohli byť v eurozóne zladené. V Španielsku, Portugalsku a Grécku zatiaľ silnejú protesty. Vláda v Aténach chce privatizovať majetok v hodnote 50 miliárd eur. Medzinárodní veritelia totiž tlačia, aby peniaze na splatenie dlhov získala aj takto.  
.lk
Jan Paroubek/
Exšéfa  českých sociálnych demokratov už nejaký čas sprevádzalo podozrenie, že zvažuje stranícku neveru. A teraz to priznal: chodí mu po rozume prestup do Českej národnosocialistickej strany. Keby však v domovskej strane dostal nové uplatnenie, vraj by ešte odchod zvážil. Alí Abdalláh Sálih/
Jemenský prezident vyhlásil, že odstúpi – presnejšie, súhlasil, že podpíše dohodu o podpísaní moci. Podľa slov svojho hovorcu to plánuje urobiť v nedeľu 22. mája. Už by teda malo byť známe, ako sa napokon zachoval. Opozícia komentovala jeho sľub veľmi skepticky. Michelle Obamová/
Manželka amerického prezidenta ohlásila svoj vstup do kampane pred voľbami, ktoré sa budú konať na budúci rok. Chce podporiť kandidujúceho manžela, problém je však v tom, že Michelle mala pomerne slušnú popularitu, kým jej aktivity prvej dámy vnímali Američania ako apolitické.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite