Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Ministerka odvolávala
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pristúpila vo svojom rezorte k razantným personálnym krokom a odvolala štrnástich predsedov súdov. Medzi odvolanými sú predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici Ján Bobor, predsedníčka Krajského súdu v Bratislave Gabriela Šimonová, predseda Krajského súdu v Prešove Igor Burger, predseda Krajského súdu v Trenčíne Jozef Kutiš, šéf Krajského súdu v Žiline Juraj Krupa a predsedovia okresných súdov v Banskej Bystrici, Bratislave III, Čadci, Dolnom Kubíne, Košiciach I, Košiciach II, Košiciach III, Veľkom Krtíši a Žiline.
Žitňanská pri odvolávaní využila nedávno schválené koaličné novely justičných zákonov, ktoré jej umožnili odvolať funkcionárov súdov bez toho, aby jej rozhodnutie musela odobriť Súdna rada. Teda inštitúcia, v ktorej prevládajú Harabinovi prívrženci. Svoje rozhodnutie ministerka odôvodnila vyhodnotením troch kritérií: Výkonnosti súdu, dodržiavania zásady náhodného prideľovania spisu a dôveryhodnosti predsedu súdu. Viacerí odvolaní sudcovia majú blízko k predsedovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi. Napríklad Igor Burger ho podporoval v Súdnej rade a podal aj návrh na disciplinárne stíhanie sudcu Juraja Babjaka, ktorý Harabina kritizoval a spoluzakladal iniciatívu Za otvorenú justíciu.  Oficiálnym dôvodom tohto disciplinárneho stíhania boli prieťahy v konaní, Babjak však viackrát upozorňoval, že rozsiahlu agendu, ktorú mu pridelili, nestíha.
Žitňanskej krok okamžite kritizoval nielen šéf Najvyššieho súdu Harabin, ale aj opozícia. „Politická úderka už čaká na trafiky, stačí si zobrať zoznam takzavných kritikov, ktorých chce ministerka politicky dosadiť na uvoľnené posty,“ vyhlásil vraj Harabin. Poslanec Robert Madej zo Smeru pre denník SME povedal, že odvolávanie očakával, kleďže od prvého mája platí novela zákona, ktorá jej umožňuje odvolávať bez súhlasu Súdnej rady. „Bolo jasné, že koalícia novelu prijíma len kvôli čistkám,“ tvrdí Madej. Naopak, sudkyňa Katarína Javorčíková z iniciatívy Za otvorenú justíciu Žitňanskej krok podporila. „Personálne rozhodnutia považujem za správny a nevyhnutný krok, bez ktorého by sa nedali naštartovať zmeny v justícií,“ povedala sudkyňa pre SME. S týmto názorom sa nedá iné ako súhlasiť.
.jm Zlá krv
Súdny znalec Peter Labaš odovzdal prokuratúre nový posudok týkajúci sa zranení Hedvigy Malinovej. V druhej verzii posudku podľa SME už nefiguruje žiadny iný lekár a znalec tvrdí, že Malinová má zlú zrážanlivosť krvi, čo spôsobilo zvýšené krvácanie z pery. Vraj si ju pohrýzla sama študentka. Advokát H. Malinovej považuje posudok, ktorý vznikal viac ako dva roky, za zmätočný.
.eč Nie pre Paludu
Nominant SaS na šéfa Národného bezpečnostného úradu Peter Paluda nemá dôveru SDKÚ-DS. Svoje výhrady SDKÚ nespresnila, špekulovalo sa o tom, že jej prekáža blízkosť Paludu k Danielovi Lipšicovi, alebo aj to, že Paluda hovoril o preverovaní udelených previerok. Ako výhrada sa spomínalo aj to, že sa Paluda súdi o peniaze so štátom. Oficiálne dôvody však známe neboli.
.eč, SITA Voľný Čuňo
Bývalý košický viceprimátor Eugen Čuňo je nevinný. Špecializovaný trestný súd zmenil svoje rozhodnutie spred dvoch rokov, keď mu vymeral trest šesť rokov za mrežami, no Najvyšší súd mu prípad vrátil. Čuňo bol súdený ako údajný spolupáchateľ v úplatkárskej kauze pri výstavbe nájomných bytov. Podľa denníka Sme mal súd pochybnosti, či sa skutok udial.               
.gaš   Mŕtvy kanibal
Polícia pri zásahu v obci Kysak postrelila kanibala, ktorý zraneniu neskôr podľahol. Pri akcii bol nasadený policajný agent vydávajúci sa za švajčiarskeho občana. Ten sa s ním cez e-mail dohodol, že sa nechá zabiť a zjesť, no napokon spolupracoval s políciou. Vážne zranený je aj jeden z policajtov. Kanibal bol už predtým podozrivý z vraždy.                      
.gaš Slovensko rástlo
V prvom kvartáli tohto roku vzrástla slovenská ekonomika podľa Štatistického úradu o 3,5 percenta. Minulý rok hospodárstvo Slovenska vzrástlo o 4 percentá, na celý tento rok sa odhaduje rast na úrovni 3,6 percenta. Krehké medzinárodné oživenie by podľa MMF malo pokračovať aj v roku 2012, avšak závisieť bude od ochoty európskych vlád uskutočňovať štrukturálne reformy. Ekonomika Slovenska by budúci rok mala vzrásť o viac ako štyri percentá, čo bude druhé najvyššie číslo v EÚ.  
.lk
Ján Figeľ/
Minister sa po trojdňovom váhaní rozhodol odvolať generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Alana Sitára pre otázne zákazky. Štátna firma si ich objednala pred sprísnením pravidiel verejného obstarávania. Figeľ to nepovažuje za etické ani za prijateľné. Peter Šťastný/
Hokejový šampionát je podľa šéfa hokejovej federácie na jednotku, hráči si pochvaľujú publikum, turisti krčmy a atmosféru miest. Jedinou škvrnou sú krádeže v hoteloch a na ministerstve zahraničných vecí, kde zmizli cenné dresy slovenskej hokejovej legendy. Jozef Čentéš/
Koaličný kandidát na post generálneho prokurátora na konci minulého týždňa vyhlásil, že sa nezúčastní opakovanej tajnej voľby. Nechce vraj byť spájaný s podozreniami z vydierania a podplácania poslancov. Svoju účasť v prípadnej verejnej voľbe odmietol komentovať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite