Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Číňania v Havane

.yoani Sánchez .časopis .klub

Cestujú v skupinkách po jednotlivých častiach Havany. Stovky čínskych študentov, ktorí sa na Kube učia španielčinu. Na rozdiel od turistov, ktorí tu zostanú nanajvýš dva týždne, robia náš život farebnejším. Vďaka nim sa tu znovu objavili šikmé oči, kedysi, v prvej polovici 20. storočia, také bežné.

Vrátila sa  s nimi aj ázijská chôdza, ktorá vyzerá, akoby kráčali iba po špičkách. Zapĺňajú čínsku štvrť okolo ulice Zanja a chichocú sa pred reštauráciami s papierovými lampiónmi a červenými závesmi, kde sa varí viac miestnych a talianskych jedál ako rezancov.
Raz ráno som niekoľkých z nich stretla stratených blízko hlavnej stanice. Mali prázdne tašky, unavené tváre a pomalú chôdzu. Jedno dievča sa ma so slovníkom v ruke pýtalo, kde by si mohli kúpiť šalát. Bol to jeden z tých horúcich mesiacov, keď je na trhu zelená iba uhorka. Ale oni stáli tu predo mnou a čakali na agrozázrak, ktorý by im na tanier zniesol pár ľahkých lístkov šalátu. Vysvetlila som im, že je príliš ostré slnko a zelenina sa pestuje iba v zastrešených priestoroch a že nedostatok prepraviek sťažuje presun zeleniny do miest a keď sa už konečne objaví, tak je veľmi drahá. Po niekoľkých minútach môjho čudného výkladu sa tie oči v tvare mandlí zaguľatili. „Šalát, šalát,“ trvali na svojom a jeden z nich mi začal to slovo prekladať do všetkých jazykov, ktoré vedel: „lettuce, laitue, Kopfsalat, alfase.“  Usmiala som sa a vysvetľovala, že slovu rozumiem, ibaže neviem, kde by práve teraz mohli šalát kúpiť. Jasné, že mi neverili. Tak som ich poslala na Námestie štyroch ciest a dala im nádej, nech skúsia šťastie tam. Vydali sa tým smerom, vyčerpaným krokom s prázdnymi taškami, ktoré zdvíhal vietor a s trošku zvädnutou orientálnou eleganciou, ktorej chýbala trocha zeleniny na prebudenie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite