Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zlyhanie Baracka Obamu

.juraj Marušiak .časopis .klub

Prezident Obama sľúbil zavrieť tábor v Guantanáme do roka po voľbách. Nestalo sa. Nový rozpočet navyše taký krok prakticky ani tento rok neumožňuje. Zadržiavanie ľudí, spomedzi ktorých by akýkoľvek nezávislý súd viacerých musel označiť za nevinných, respektíve u ktorých boli priznania dosiahnuté mučením, teda bude pokračovať.

Nielen Guantanámo potvrdzuje, že Obamova administratíva nepriniesla zásadnú zmenu v politickom štýle USA. Potvrdzujú to nedávne útoky na Kaddáfiho sídlo v Tripolise. Hoci intervenciu USA a ich spojencov schválila Bezpečnostná rada OSN, jej úlohou je garantovať mier a zastavenie vraždenia civilistov, nie zvrhnutie a už vôbec nie zabitie Kaddáfiho. Namiesto toho sa západní spojenci priamo angažujú v prospech jednej z bojujúcich strán. Podobne ako v Iraku či v Afganistane, alebo v Kosove aj v Líbyi sa namiesto vyhlasovaných hodnôt dostávajú do popredia záujmy. A Washington je aj pod vedením Obamu odhodlaný presadzovať ich aj tým najbrutálnejším spôsobom.
Dokazuje to aj priebeh zabitia Usámu bin Ládina. Ako potvrdzujú najnovšie správy, bin Ládin nebol pri útoku ozbrojený. Prečo potom nebol zatknutý a postavený pred súd? Z hľadiska etických hodnôt, na ktorých je založená euroamerická civilizácia, je poburujúca nielen propaganda, ale aj neskrývaná radosť zo smrti človeka. To, že jeho zabitie sledovali najvyšší predstavitelia USA v priamom prenose, môže byť pochopiteľné, ak to budeme považovať za strategickú vojnovú operáciu. Je však zvrátené, ak sa tým aj verejne chválili.
Líbya, vojna v Iraku, ale aj spôsob likvidácie Usámu bin Ládina len prispievajú k prehlbovaniu priepasti, ktorá sa vytvára medzi islamským svetom a Západom. Huntingtonova vízia zrážky civilizácií sa čoraz viac približuje realite. Zabitie bin Ládina navyše vrátilo do oficiálneho diskurzu USA „vojnu proti terorizmu“ ako stav permanentného ohrozenia, legitimizujúceho použitie násilia prakticky kedykoľvek. Pritom arabské revolúcie ukázali, že vplyv al-Káidy a celkovo teroristických hnutí v arabskom svete je oveľa nižší ako sa predpokladalo.
Je pravda, že Kaddáfi aj bin Ládin boli, respektíve sú zločinci, ktorí majú na svedomí ľudské životy. Boj proti zlu, ktoré predstavujú, sa dá vyhrať iba  inými prostriedkami, aké oni sami používali. V tom spočívala aj sila porážky nacizmu, keď vojnových zločincov víťazné mocnosti postavili pred Norimberský tribunál, a odsúdili tak nielen protagonistov zla, ale aj zlo samotné. Politika unilateralizmu či skôr pästného práva, naopak, spôsobí, že na lavici porazených sa ocitnú aj hodnoty humanity, slobody a demokracie, v mene ktorých sa súčasné tri americké vojny vedú. Autor je politológ, pracuje v Ústave politických vied SAV
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite