Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zvláštny koniec šéfa TV LUX

.pavol Rábara .časopis .médiá

Katolícka televízia LUX oslávila svoje tretie narodeniny odvolaním riaditeľa a presunom rozhodovacích právomocí.

Televíziu LUX vlastní spoločnosť s r.o., v ktorej má 40 percent združenie Lux Communication, 40 percent majú v rukách Saleziáni dona Bosca a len 20 percent má Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Riaditeľom a konateľom spoločnosti bol Dárius Anton Hatok, predstaviteľ saleziánov. Koncom apríla však vnútri eseročky došlo k zmene hlasovacích pomerov, pretože združenie Lux Communication odovzdalo na jeden rok svoje rozhodovacie práva KBS. Biskupi tak získali 60-percentnú kontrolu nad televíziou a po pár dňoch odvolali riaditeľa a konateľa spoločnosti.
„Osobne som nedostal žiadne vysvetlenie odvolania, žiadne dôvody, iba informáciu o hlasovaní spoločníkov,“ povedal Dárius Hatok portálu Postoy.sk. Tvrdí, že ani rozbehnutý ozdravný proces, zvýšenie príjmov a takmer vyrovnaný rozpočet nezmenili „pocity časti spoločníkov a ich názory sa prejavili pri odvolaní“. Presun rozhodovacích práv Lux Communication pod KBS sa „isto odrazí v tom, čo bude TV LUX vysielať v ďalšom období“. Dárius Hatok naznačil, že saleziáni možno zvážia svoje pôsobenie v TV LUX: „To, či budú ochotní všetci spoločníci pokračovať v projekte, je v tejto chvíli otázne.“ Od minulého štvrtka už chýba na internetovej stránke televízie aj logo saleziánov.
Zarážajúca bola aj forma, akou sa odvolanie udialo. Dárius Hatok sa oficiálne dozvedel o svojom odvolaní z mailu, ktorý prišiel všetkým zamestnancom od predsedu Televíznej rady Jozefa Kováčika.
Zmeny vo vedení TV LUX prekvapili aj zamestnancov televízie. Viacerým sa odvolanie riaditeľa nepáči a dožadujú sa vysvetlenia. Predstavený saleziánov napísal zamestnancom list, ktorý tiež odráža rozpory medzi vlastníkmi TV LUX. „Neviem, prečo KBS odvolala pána Hatoka, ktorý mal a má moju plnú podporu, a nikdy som s takýmto spôsobom nesúhlasil,“ napísal Karol Maník. Spochybnil aj spôsob, akým bol Hatok odvolaný. V liste tvrdí, že KBS porušila Dohodu o úprave vzťahov spoločníkov TV LUX. Podľa nej „o poste riaditeľa, ako aj o poste jeho zástupcu rozhoduje televízna rada jednoznačným konsenzom. V prípade, že ku konsenzu nedôjde v období 3 mesiacov, riaditeľa a zástupcu riaditeľa volí Valné zhromaždenie TV LUX, s.r.o.“ Karol Maník si nie je vedomý, „že by televízna rada rokovala o odvolaní riaditeľa a o menovaní nového.“
List zamestnancom televízie poslal aj predseda KBS Stanislav Zvolenský. Napísal, že odvolanie riaditeľa bolo schválené „per rollam“. Ide o spôsob schvaľovania uznášaniaschopnou väčšinou bez valného zhromaždenia, pričom spoločníci vyjadrujú svoj názor na diaľku, napríklad mailom. V liste arcibiskup zamestnancov poprosil, aby jeho rozhodnutie prijali a rešpektovali ho.
Novým konateľom firmy sa stal doterajší vedúci oddelenia výroby František Majda, ktorý začínal v spoločnosti Lux Communication ako technik a kameraman. Na nového riaditeľa si televízia počká, podľa Jozefa Kováčika by malo byť jeho meno známe do leta.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite