Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zvláštny koniec šéfa TV LUX

.pavol Rábara .časopis .médiá

Katolícka televízia LUX oslávila svoje tretie narodeniny odvolaním riaditeľa a presunom rozhodovacích právomocí.

Televíziu LUX vlastní spoločnosť s r.o., v ktorej má 40 percent združenie Lux Communication, 40 percent majú v rukách Saleziáni dona Bosca a len 20 percent má Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Riaditeľom a konateľom spoločnosti bol Dárius Anton Hatok, predstaviteľ saleziánov. Koncom apríla však vnútri eseročky došlo k zmene hlasovacích pomerov, pretože združenie Lux Communication odovzdalo na jeden rok svoje rozhodovacie práva KBS. Biskupi tak získali 60-percentnú kontrolu nad televíziou a po pár dňoch odvolali riaditeľa a konateľa spoločnosti.
„Osobne som nedostal žiadne vysvetlenie odvolania, žiadne dôvody, iba informáciu o hlasovaní spoločníkov,“ povedal Dárius Hatok portálu Postoy.sk. Tvrdí, že ani rozbehnutý ozdravný proces, zvýšenie príjmov a takmer vyrovnaný rozpočet nezmenili „pocity časti spoločníkov a ich názory sa prejavili pri odvolaní“. Presun rozhodovacích práv Lux Communication pod KBS sa „isto odrazí v tom, čo bude TV LUX vysielať v ďalšom období“. Dárius Hatok naznačil, že saleziáni možno zvážia svoje pôsobenie v TV LUX: „To, či budú ochotní všetci spoločníci pokračovať v projekte, je v tejto chvíli otázne.“ Od minulého štvrtka už chýba na internetovej stránke televízie aj logo saleziánov.
Zarážajúca bola aj forma, akou sa odvolanie udialo. Dárius Hatok sa oficiálne dozvedel o svojom odvolaní z mailu, ktorý prišiel všetkým zamestnancom od predsedu Televíznej rady Jozefa Kováčika.
Zmeny vo vedení TV LUX prekvapili aj zamestnancov televízie. Viacerým sa odvolanie riaditeľa nepáči a dožadujú sa vysvetlenia. Predstavený saleziánov napísal zamestnancom list, ktorý tiež odráža rozpory medzi vlastníkmi TV LUX. „Neviem, prečo KBS odvolala pána Hatoka, ktorý mal a má moju plnú podporu, a nikdy som s takýmto spôsobom nesúhlasil,“ napísal Karol Maník. Spochybnil aj spôsob, akým bol Hatok odvolaný. V liste tvrdí, že KBS porušila Dohodu o úprave vzťahov spoločníkov TV LUX. Podľa nej „o poste riaditeľa, ako aj o poste jeho zástupcu rozhoduje televízna rada jednoznačným konsenzom. V prípade, že ku konsenzu nedôjde v období 3 mesiacov, riaditeľa a zástupcu riaditeľa volí Valné zhromaždenie TV LUX, s.r.o.“ Karol Maník si nie je vedomý, „že by televízna rada rokovala o odvolaní riaditeľa a o menovaní nového.“
List zamestnancom televízie poslal aj predseda KBS Stanislav Zvolenský. Napísal, že odvolanie riaditeľa bolo schválené „per rollam“. Ide o spôsob schvaľovania uznášaniaschopnou väčšinou bez valného zhromaždenia, pričom spoločníci vyjadrujú svoj názor na diaľku, napríklad mailom. V liste arcibiskup zamestnancov poprosil, aby jeho rozhodnutie prijali a rešpektovali ho.
Novým konateľom firmy sa stal doterajší vedúci oddelenia výroby František Majda, ktorý začínal v spoločnosti Lux Communication ako technik a kameraman. Na nového riaditeľa si televízia počká, podľa Jozefa Kováčika by malo byť jeho meno známe do leta.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite