Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bitka o Šatanove peniaze

.marek Vagovič .časopis

Tých 140 miliónov korún je suma, akú si bežný Slovák zrejme nevie ani len predstaviť. Ale ani pre hokejistu Miroslava Šatana, ktorý pôsobil väčšinu kariéry v NHL, nejde o malé peniaze. Po odrátaní daní a odvodov je to jeho niekoľkoročný zárobok v tvrdej konkurencii najlepších hráčov sveta.

Väčšina ľudí, ktorí vnímajú hokej najmä počas majstrovstiev, vidí len pozlátku a popularitu hokejových celebrít. Roky odriekania by však nikto nemenil – nehovoriac o zraneniach, ktoré niekedy hráčom strpčia celý zvyšok života.
Keď tento časopis ako prvý pred mesiacom upozornil na to, že Šatan môže prísť o spomínaných 140 miliónov korún, ktoré vložil do ambiciózneho golfového projektu vo Veľkom Bieli, nikoho to veľmi nevzrušovalo. Majstrovstvá boli ďaleko, takže keď otvoril Robert Fico kauzu prenájmu budovy Daňového riaditeľstva v Košiciach, pre médiá takmer dva týždne iná téma neexistovala. Viniť novinárov by však bolo lacné a nespravodlivé, keďže škandál SDKÚ nebol banálny, naopak: nechýbalo veľa a Radičovej vláda mohla byť v troskách.
Oceniť treba skôr Ficovu šikovnosť, keďže sa mu podarilo odviesť pozornosť od škandálu, ku ktorému má zrejme čo povedať aj podpredseda Smeru Pavol Paška. V čase, keď bol šéfom parlamentu, ho totiž pravidelne navštevoval jeho kamarát Miroslav Guman – raz bol dokonca v budove NR SR päť hodín. Guman je spolu s ďalším kontroverzným podnikateľom Liborom Červenkom akcionárom spoločnosti Ciridis, ktorá mala stavať golfový areál vo Veľkom Bieli. V roku 2005 pribrali do firmy aj Šatana, keďže jeho meno bolo zárukou úspechu.
Hokejista už zrejme odvtedy tisíckrát oľutoval, že začal podnikať s ľuďmi ako Guman a Červenka. Podľa polície sa totiž snažili z firmy „vytiahnuť” jej majetok (pozemky). Na to im mala poslúžiť účelovo založená schránková spoločnosť so sídlom v Londýne a dcérou na Slovensku. Vyšetrovatelia podozrievali zástupcov Ciridisu aj z rozsiahlej korupcie, ktorú sa im podarilo zadokumentovať vďaka Šatanovmu bratovi Petrovi, ktorý chodil na rokovania Cirididu. Keď zistil, o čo ide, začal spolupracovať s políciou ako agent.
Po niekoľkých mesiacoch však bolo trestné stíhanie –na pokyn špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika – zastavené. Mimochodom, ide o toho istého Kováčika, ktorý zastavil aj vyšetrovanie financovania Smeru. Po tom, ako pomohol aj Gumanovi s Červenkom, si na majetok Ciridisu odrazu začala nárokovať firma Interwood. V spore o pohľadávku, ktorej oprávnenosť vzbudzuje pochybnosti, má rozhodnúť sudkyňa Gabriela Buľubašová. Sudkyňa, ktorá bola v minulosti odvolaná z funkcie pre pokus o ovplyvňovanie kolegyne, aby prepustila z väzby obvineného z prevádzačstva.
Minulý týždeň však prišlo v kauze k nečakanému zvratu. Polícia obvinila správkyňu konkurznej podstaty firmy Interwood Dagmar Vavrekovú z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa vyšetrovateľov totiž vložila do nebankovej spoločnosti CI Holding – bez súhlasu konkurzného súdu – 1,3 milióna eur. Polícia preveruje aj možnosť, či z toho Vavreková finančne profitovala: v prípade preukázania viny jej hrozí 10 až 15 rokov väzenia.
Firma CI Holding, za ktorou stál Červenka, medzičasom skrachovala. Vavreková ju však zažalovala, pričom žiada súd o vrátenie sumy, ktorú tam vložila. Podľa nej to má urobiť z majetku spoločnosti Ciridis, ktorej akcionárom je okrem Šatana a Gumana aj Červenkov CI Holding. Po tom, ako bola Vavreková obvinená, že nezákonne nakladala s peniazmi veriteľov, zrejme jej šanca, že sa dostane k akciám Ciridisu, výrazne klesla.
Napriek tomu nie je prílišný optimizmus namieste. Sudkyňa Buľubašová nie je zárukou, že Šatan nepríde o milióny, ktoré chcel investovať na Slovensku. To isté platí aj o prokuratúre, ak ju budú naďalej viesť ľudia ako Kováčik a Trnka. Hokejista by si mal dávať pozor aj na rôznych emisárov, ktorí sa po medializácii kauzy tvária, že sa chcú dohodnúť. Majú totiž krytie strany, ktorá ho po zmene vlády okamžite hodí cez palubu. Ide totiž o veľké peniaze.     
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite