Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Nebeská liturgia
Pred zrakom milióna a pol pútnikov a ďalších miliónov pred televíznymi obrazovkami pápež Benedikt XVI. blahorečil svojho predchodcu Jána Pavla II. Ukončil tak šesť rokov trvajúci proces blahorečenia, polemiky o jeho prehnanej rýchlosti a otvoril dvere jeho svätorečeniu. Mnohí spolu s kardinálom Stanislawom Dziwiszom, bývalým osobným tajomníkom nového blahoslaveného, veria, že sa tak opäť stane čoskoro. „Cítime sa teraz blížnymi viac než inokedy, akoby sme sa zúčastňovali nebeskej liturgie,“ povedal vo svojej kázni Benedikt XVI. Nie každý však mohol slávnosť blahorečenia prežívať rovnako „nebesky“. Keďže na Via della Conciliazione, hlavnej prístupovej ceste k Námestiu sv. Petra, ako aj v priľahlých uliciach, bol absolútny nedostatok veľkoplošných obrazoviek, väčšina prítomných pútnikov nevidela absolútne nič. Lepšie dopadli tí, ktorí omšu sledovali aspoň cez rádiá. Napriek tomu, že väčšina z nich vedela, do čoho ide, neváhali prísť. Vrátane pútnikov zo Slovenska, pričom mnohí cestovali špeciálnym vlakom len „na otočku“. „Po šiestich rokoch sa deti vracajú k svojmu otcovi,“komentovala nával pútnikov talianska tlač. Táto veta asi najvýstižnejšie pomenúva dôvod, pre ktorí nielen poľskí rodáci, ale aj ľudia z Afriky či Blízkeho východu neváhali prísť: pre mnohých sa zosnulý pápež počas vyše dvadsiatich šiestich rokov pontifikátu stal súčasťou ich rodiny. Napriek tomu, že bol hlavou katolíckej cirkvi, mohol sa s ním stotožniť asi každý. Známi vatikanisti Marco Tosatti a Marco Politi sa v diskusnej relácii Dixit televízie RAI zhodli, že to bolo aj vďaka tomu, že Ján Pavol II. sa nikdy netváril ako cirkevný hierarcha, ale pôsobil ak obyčajný človek. „Mám priateľa – komunistu, ktorý po oznámení smrti Jána Pavla II. neváhal v noci nasadnúť v Janove na vlak a odstáť si hodiny v nekonečnom rade pred Bazilikou sv. Petra, len aby sa s ním mohol počas niekoľkých sekúnd rozlúčiť,“ dodal Tosatti. Aj tentoraz sa v dave miešali najrôznejšie typy osobností. Neprehliadnuteľní však boli najmä „papaboys“, pápežova mládež, ktorým patrila aj nočná vigília v Circo Massimo. Spievali, kľačali, modlili sa, objímali... Najbližšie mu však možno boli práve tí, ktorí zaspali. Za zvuku hlasu Jána Pavla II. z mohutných reproduktorov nemohli mať iný pocit ako ten, že ich pápež je stále medzi nimi.
.mrich Gazda, Rím
 
Británia hlasovala
Briti šli do volebných miestností prvý raz od minuloročných všeobecných volieb, ktoré vyniesli k moci koalíciu konzervatívcov a liberálnych demokratov. Vo voľbách do miestnych zastupiteľstiev utrpeli liberálni demokrati straty, čo sa pokladá za odplatu obyvateľstva postihnutého šetriacimi opatreniami vlády. Briti hlasovali aj o zmene volebného systému – a odmietli ju.
.mg SNP slávi
The Scottish National Party zažila veľký volebný úspech. Vyzeralo to dokonca na „historické víťazstvo“, ako jej lídra citovala BBC. Či bude mať SNP v 129-člennom škótskom parlamente väčšinu, to sa ešte ukáže po spočítaní všetkých hlasov. Jej predseda Alex Salmond aj tak ďakoval voličom za nebývalú podporu – nečudo, jeho strana bude tak či onak v parlamente tou najväčšou.
.mg Líbyjské pokračovanie
Správy o Líbyi zostávajú v podobnom duchu: povstalci majú dostať finančnú pomoc od Západu, Kaddáfího sily striedavo dobývajú a strácajú územie, Kaddáfího chce súdiť Medzinárodný tribunál pre ľudské práva. To by sa však predeň vodca musel dostať. Medzinárodné spoločenstvo je zo situácie v Líbyi čoraz unavenejšie a vyhliadka na dlhodobý konflikt je čoraz realistickejšia.
.mg Nie na koberci
Kto si myslel, že Viktor Orbán ide po slovných prestrelkách na tému maďarskej ústavy do Berlína „na koberec“, mýlil sa. Angela Merkelová spory obišla a venovala sa skôr ekonomickej spolupráci. Orbán si dal záležať, aby hovoril o európskych hodnotách a o tom, ako ich jeho krajina mieni zachovávať. Jeho dôvetok o tom, že Únia nemá zasahovať do vnútorných záležitostí, bol však jasne čitateľný.
.mg Portugalsko v recesii
Záchranný úver Portugalsku má byť sprevádzaný úsporami. Do roku 2013 bude musieť krajina zmraziť penzie a platy vo verejnom sektore. Vyššie  dôchodky majú byť dokonca zdanené. Znížia sa aj veľkorysé sociálne dávky, podpory v nezamestnanosti či výška odstupného. Európski politici poradili Portugalsku, aby odpredalo časť svojich zlatých rezerv. Medzinárodný menový fond a Európsky fond finančnej stability poskytnú krajine pôžičku vo výške 78 miliárd eur.
.lk
George W. Bush/
Americký exprezident dostal od súčasného prezidenta pozvanie na pietny akt na Ground Zero. Zaďakoval, no vyjadril sa, že nechce porušiť svoj sľub zostať po odchode z prezidentskej funkcie v ústraní. Barack Obama si teda uctil pamiatku obetí útokov z 11. septembra bez neho. Catherine Ashtonová/
Šéfka eurodiplomacie to má ťažké. Čoraz otvorenejšie sa hovorí, že robí málo, nezaujíma dosť jasné a rýchle postoje voči medzinárodným krízam, a navyše ju lídri krajín, ktoré by mala zastupovať, nerešpektujú. Keby ešte tak nebola, ako tvrdí Daily Telegraph, najlepšie platenou političkou sveta... Usáma Bin Ládin/
Osobou, o ktorej sa minulý týždeň hovorilo najviac, bol zakladateľ teroristickej siete al-Káida. Zastrelili ho americkí vojaci z jednotky SEAL pri útoku na opevnený komplex v pakistanskom meste Abotabád.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite